'The Block' bouwt oude brouwerij om met 5 koppels

maandag 14 juli 2008

Hoegaarden…een wereldberoemd dorp dat er al meer dan duizend jaar vredig bij ligt in het glooiende landschap van Haspengouw in Vlaams-Brabant, met een marktpleintje waar je je in de Provence waant en waar het bier altijd rijkelijk gevloeid heeft. Vergeet dit alles, want vanaf september zal Hoegaarden nooit meer hetzelfde zijn!

H


anne en Hans vallen deze zomer Hoegaarden binnen, niet met 4 maar met 5 koppels, niet met auto's maar met vliegtuigen, ook 4x4-jeeps, met kloppende drilboren, met moordende deadlines en met Vlaanderens meest gevreesde werfleider Sanchez.

Op een boogscheut van Leuven, Tienen en Brussel zullen de koppels hun intrek nemen in de grootste 'Block' ooit. Het unieke pand is de wereldvermaarde, originele brouwerij van de Hoegaardse Das. De Block-koppels zullen dit gigantische gebouw omtoveren tot een trendy loftencomplex.

The Block brengt in 2008 leven in de brouwerij

Na twee keer Antwerpen, Mechelen en Oostende trekt 'The Block' weg uit de stad. De Rock 'n Roll van 'The Block' schudt deze keer het rustige Hoegaarden wakker, een dorpje gelegen op een boogscheut van Leuven, Tienen en Brussel en wereldwijd bekend bij bierdrinkers. 

Geen Hoegaarden zonder bier. De koppels gaan aan de slag in de brouwtoren van 'brouwerij Loriers', een prachtig pand dat al dertig jaar leeg staat en waar tot 1962 de Hoegaardse Das werd gebrouwen. 

'Na het kantoorgebouw op het eilandje in Antwerpen, Het historische pand in Mechelen, de industriële lofts op het Falconplein en de vakantieduplexen in Oostende, allemaal gelegen in het centrum van een stad, trekken we nu dus naar het landelijke, rustige Hoegaarden, maar toch vlakbij de stad. We vonden voor de allereerste keer in Vlaams-Brabant, na een lange zoektocht, het grootste en mooiste gebouw uit de Block-geschiedenis', licht programmamanager Renate Breuer toe. 

VT4 kiest niet zomaar voor dit type gebouw: 'De lofts zijn perfect geschikt voor tweeverdieners, jonge gezinnen en vrijgezellen die heel even de stad willen ontvluchten. De stad wordt onbetaalbaar, maar jonge koppels willen toch hun eigen stek in het midden van de actie. Met het kloppende hart van België vlakbij, is Hoegaarden een ideale uitvalsbasis voor jonge mensen. Een maatschappelijke trend waar VT4 maar al te graag op inspeelt'.

'Een geschikt pand vinden voor een programma als 'The Block' is voor de location hunters van VT4 geen makkelijke opdracht. We zoeken namelijk niet alleen een nieuw 'type' gebouw, we zoeken ook een setting die ons als programmamakers voldoende invalshoeken en potentieel biedt om een sterke en gevarieerde reeks te produceren, met leuke opdrachten in de streek', zegt Renate Breuer.

Ook helemaal nieuw dit seizoen: niet vier, maar voor de allereerste keer vijf koppels zullen zich op de verbouwingen van de brouwerij storten. Toch zijn er slechts vier lofts te verbouwen…

De Witte van Hoegaarden

Hoegaarden, een mooi, rustig dorp aan de Grote Gete, telt ruim 6.000 inwoners en omvat de deelgemeenten Hoxem, Meldert en Outgaarden en de gehuchten Hauthem en Rommersom. De gemeente. De Hoegaardiers zijn trots op hun rijk verleden. De geschiedenis van dit dorp is dan ook helemaal vervlochten met de kunst van het bier brouwen. 

Een historisch document vertelt al over het bestaan van een brouwerij in Hoegaarden in 1318. Doordat tarwe het belangrijkste graangewas van de streek is, ontstaat er een traditie van troebel witbier. Het brouwersambacht groeit snel, vooral dankzij het bijzondere statuut van het dorp. Terwijl omliggende dorpen en steden, zoals Tienen, aan de Brabantse hertog hoge taksen moeten betalen om hun bier uit te voeren, laat de prinsbisschop van Luik de Hoegaardiers ongemoeid. De enclave kan vrij handel drijven, zowel in Brabant als in Luik. Tolrechten en accijnzen gelden niet voor Hoegaarden.

In de eerste helft van de achttiende eeuw beleeft de Hoegaardse brouwnijverheid zijn hoogtepunt. Het dorp telt in 1758 maar liefst 38 brouwerijen. Het geld stroomt binnen en Hoegaarden krijgt zijn fraaie uitzicht.

Na de Franse Revolutie verliest het brouwersdorp Hoegaarden steeds meer aan belang. Door de verbetering van het wegennet en de populariteit van het pilsbier neemt de concurrentie toe. Toch blijven de meeste brouwerijen nog tot aan de Tweede Wereldoorlog actief. In 1937 blijven er nog vier over. Brouwerij Loriers is daarvan de belangrijkste. Ze brouwt onder andere het populaire bier Hougaerdse Das. Maar in de jaren zestig sluit ook deze brouwerij. Het laatste vat van het typische oude Hoegaardse witbier rolde trouwens al in 1957 uit de brouwerij Tomsin. Dat was echter zonder Tomsins jonge buurman, Pierre Celis, gerekend.

In 1966 stelt Pierre Celis zijn eerste brouwsel voor. Het resultaat is verbluffend: het witbier van Hoegaarden is uit zijn as herrezen. Maar dan slaat in 1985 het noodlot toe. De brouwerij brandt af.

Redding komt van de brouwerij Artois uit Leuven, die besluit zich in te kopen en het Hoegaarden Witbier tot een wereldmerk uit te bouwen. Eind jaren '80 wordt de brouwerij opgenomen in het concern Interbrew, dat vandaag InBev heet. Die schaalvergroting zorgt dat het Hoegaarden Witbier vandaag wereldwijd in tientallen landen verkocht wordt en de naam van het Haspengouwse dorp bekend is van Australië tot Canada.

Op 30 november 2005 maakte InBev bekend dat alle brouwactiviteiten van Hoegaarden verplaatst zouden worden naar Jupille. Niet alleen zou dit tot ontslagen leiden, maar ook tot het verdwijnen van de laatste Hoegaardse brouwerij. De brouwerij in Jupille slaagde er echter niet in om de typische smaak na te bootsen. In september 2007 besloot hetzelfde InBev het Hoegaarden bier weer in Hoegaarden zelf te brouwen.

Woonproject Brouwerij Loriers

De koppels gaan aan de slag in de originele, authentieke brouwerij van de Hoegaerdse Das.  Hier werd het allereerste Das-bier gebrouwen in 1832. Het gebouw is ongeveer even oud als ons land, maar over 13 weken zal het omgetoverd zijn tot één van de hipste loftencomplexen van Vlaams-Brabant.

Op de vroegere terreinen van Brouwerij Loriers wordt een uniek samenlevingsconcept met appartementen en lofts gerealiseerd. Het concept omvat de brouwtoren en de vroegere brouwerswoning. De lofts van The Block bevinden zich in de brouwtoren, die uiteindelijk plaats aan 15 lofts en appartementen zal bieden. Vier daarvan worden verbouwd en volledig ingericht door de koppels van The Block. Hoewel de toren, waarin de vroegere brouwketel gevestigd was, niet beschermd is als monument, is er toch voor gekozen om het uitzicht van de toren te bewaren. 
 
'The Block… '

dat is een ruwbouw van kop tot teen renoveren en er samen met je partner je creativiteit, al je vrije tijd, je persoonlijkheid en je energie in pompen….

5 Koppels gaan de strijd aan tegen loodzware deadlines met een strikt budget…

'The Block' in Hoegaarden Vanaf september op VT4.

DOSSIER: Het tv-najaar van 2008

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Goeiemorgen Morgen!' (Radio2)

De Ziggo Dome vormt het decor voor een gigantisch muzikaal spektakel met talloze oud-deelnemers aan het Eurovisiesongfestival. In deze aflevering: Mäns Zelmerlöw - 'Heroes', Bobbysocks - 'La det swinge', Rosa Linn - 'Snap', Cornelia Jacobs - 'Hold Me Closer', Ruslana - 'Wild Dances', Edsilia Rombley - 'Hemel en aarde', Gjon's Tears - 'Tout L'univers', The Roop - 'Discotheque', Alessandra - 'Queen of Kings' en Charlotte Perrelli - 'Take Me to Your Heaven'.

'Het Grote Songfestivalfeest', om 21.45 uur op VRT 1.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 23:50
    Journaallus
    08:00
    radio2 op VRT 1
  • 23:55
    Nachtlus
    07:30
    Ketnet Junior
  • 21:00
    Geen uitzending
    06:00
    Tik Tak
  • 00:00
    Familie
    05:25
    Geen uitzending
  • 23:45
    Extreme Love Stories
    02:30
    Geen uitzending
  • 22:45
    Set Up
    09:00
    Geen uitzending
  • 00:05
    Walker, Texas Ranger
    09:05
    Geen uitzending
  • 23:30
    JAG
    07:45
    Beverly Hills, 90210
  • 23:35
    Keeping Up Appearances
    06:00
    Joe
  • 23:15
    Don't Worry, Be Happy
  • 23:20
    NCIS: New Orleans
    05:00
    Geen uitzending
  • 22:30
    The Hateful Eight
    02:45
    Sydney Harbour Force
  • 23:20
    Love Island
    02:10
    Geen uitzending
  • 23:50
    FBI
    05:00
    Geen uitzending
  • 20:25
    Herhalingslus
    11:00
    Trends Talk
  • 23:58
    Roger
    06:00
    Nog Even Soezen
  • 23:35
    Het Weekmenu
    02:10
    De Wereldkeuken
  • 23:35
    MIDMID
    02:00
    Wordt aangekondigd
  • 23:55
    Murdoch Mysteries
    02:05
    Dickensian
  • 23:45
    Dit was het nieuws
    02:00
    EenVandaag
  • 00:09
    The Farewell
    02:36
    Nieuwsuur
  • 00:00
    Sophie & Jeroen
    03:26
    NOS Jeugdjournaal met gebarentaal