VRT-duidingsprogramma's ook in nieuw kleedje

maandag 17 december 2007

TV-Visie schreef het al: de VRT-nieuwsprogramma's worden vanaf 7 januari in een nieuw kleedje gestoken. Ook alle duidingsprogramma's ontsnappen niet aan de restyling. Wij geven graag een overzicht van de nieuwe plannen voor 'Koppen', 'De Zevende Dag', De Vrije Markt' en 'Villa Politica'. Niet alleen hun verpakking verandert, ook de inhoud.

<


STRONG>'Koppen'
 'Koppen' is al bijna tien jaar het toonaangevende reportagemagazine van Eén en het best bekeken programma van de nieuwsdienst na 'Het journaal'. 'Koppen' is marktleider in dit genre met een marktaandeel van meer dan 25 percent. De volgende tien jaar wil VRT-nieuws dat zo houden. Opgefrist, in een nieuw decor en met een nieuwe vormgeving, maar nog altijd trouw aan wat de nieuwsdienst het beste kan: actuele reportages maken voor een breed publiek.

'Koppen' blijft het nieuws volgen, vanuit het standpunt van de mensen die het meemaken en ondergaan. Een formule die vaak geïmiteerd is, maar zelden geëvenaard. 'Koppen' wil even spraakmakend en informatief zijn als nu. De afgelopen maanden bracht 'Koppen' bijvoorbeeld als eerste een interview met Anja Hermans van het ALF, of het echte verhaal achter de film Ben X, moslims praatten ongegeneerd over seks, jongeren over het gebruik van wapens op school. 'Koppen' klaagde ook mistoestanden aan: het misbruik van arme mensen via het internet of de ontmaskering van waarzegster Maria Duval.

'Koppen' gaat ook nauw samenwerken met een ander monument 'Panorama'. De makers van langere reportages delen voortaan hun kennis en ervaring om nog betere programma's te maken, op Eén en op Canvas.

En dat allemaal in een nieuwe, eigentijdse verpakking. In een spiksplinternieuw decor dat een neefje van het nieuwsdecor is. 'Koppen' bundelt zijn krachten in één uitzending, op donderdag, in volle primetime rond tien over negen op Eén. Met één presentator: Wim De Vilder. 

'Koppen', elke donderdag om ongeveer 21 uur op Eén

'De zevende dag'
'De zevende dag' zet de toon op zondagvoormiddag. Met nieuws, scherpe opinies en interessante gasten, Vlamingen en Walen. 'De zevende dag' is een ideale zondagskrant, met een brede waaier aan nieuws, commentaren en opinies.
Voor politici blijft 'De zevende dag' het debatprogramma waarin ze vaak de uitspraak van de week doen. 'De zevende dag' houdt alle maatschappelijke trends in de gaten: cultuur, wetenschappen, economie, maar ook de aangename dingen des levens.

'De zevende dag' is het eerste programma dat het voetbal van zaterdagavond van kritische commentaar voorziet. 'De zevende dag' sluit af met 'de zingende laatste gast'. Koen Wauters, Hooverphonic, Ozark Henry…. zingen unplugged omdat ze van ' De zevende dag houden.

Vanaf 7 januari in een gloednieuw decor en met een live blik op Brussel en de wereld.  Alain Coninx en Indra Dewitte (met zwangerschapsverlof, tijdelijk vervangen door Linda De Win) presenteren.

'De Zevende Dag', elke zondag om 11 uur op Eén

'Villa politica'
'Villa politica', het parlementair magazine van de VRT-nieuwsdienst maakt zich op voor nog een stomend seizoen. Zodra er een regering is, kan het parlement er in vliegen. En daar zal 'Villa politica' bij zijn in een gloednieuw kader en met een nieuwe generiek. 

Hoe zal de nieuwe oppositie zich waarmaken? Wie is een geboren redenaar? Wie raakt nauwelijks uit zijn woorden? Wie krijgt wie op de knieën? Kortom het leven zoals het is in het parlement.

Twee keer per week laat 'Villa politica' live het betere parlementaire werk zien. Op woensdag het Vlaamse parlement , op donderdag het federale parlement: het ene eerder zakelijk en gestructureerd, het andere warmbloedig en chaotisch. 

Op zaterdag brengt 'Villa politica' het beste van wat de parlementen te bieden hadden. En meer. 'Villa politica' laat ook zien wat niet in de rechtstreekse uitzendingen aan bod kwam en brengt het interessantste uit de interviews van woensdag en donderdag.

Met 'Villa politica' ziet de kijker wat live-tv echt betekent. Niets is voorspelbaar, alles wordt op het moment zelf gemaakt, met soms beklijvende of hilarische momenten. Linda De Win tikt iedereen op de schouder en gaat geen vraag uit de weg.

'Villa politica', elke woensdag en donderdag, rond 15 uur  en op zaterdag, na Het journaal van 13 uur, op Eén.

'De vrije markt'
Het economisch magazine 'De Vrije Markt' startte in september 2007 met twee gasten die de sociaal-economische actualiteit van de week kritisch becommentarieerden. Het bleek een schot in de roos: gemiddeld 160 000 kijkers. Economische onderwerpen zijn blijkbaar hip. Wie zal onze pensioenen betalen? Gaan de aandelenbeurzen binnenkort in vrije val? Blijven buitenlandse beleggers weg uit België als gevolg van de aanslepende politieke crisis? Ook in het nieuwe seizoen gaat 'De vrije markt' op zijn elan verder. Met Guy Janssens als presentator. Met een nieuwe look en van op een gloednieuwe locatie.    

'De vrije markt', elke zaterdag om 12.45 uur op Eén

LEES OOK: VRT-nieuwsprogramma's in een nieuw jasje

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Goeiemorgen Morgen!' (Radio2)

De Ziggo Dome vormt het decor voor een gigantisch muzikaal spektakel met talloze oud-deelnemers aan het Eurovisiesongfestival. In deze aflevering: Mäns Zelmerlöw - 'Heroes', Bobbysocks - 'La det swinge', Rosa Linn - 'Snap', Cornelia Jacobs - 'Hold Me Closer', Ruslana - 'Wild Dances', Edsilia Rombley - 'Hemel en aarde', Gjon's Tears - 'Tout L'univers', The Roop - 'Discotheque', Alessandra - 'Queen of Kings' en Charlotte Perrelli - 'Take Me to Your Heaven'.

'Het Grote Songfestivalfeest', om 21.45 uur op VRT 1.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 23:50
    Journaallus
    09:00
    Lentebeelden
  • 23:55
    Nachtlus
    07:30
    Ketnet Junior
  • 05:00
    Geen uitzending
    06:00
    Tik Tak
  • 05:25
    Geen uitzending
    05:55
    Plop & de Peppers
  • 02:25
    Geen uitzending
    01:35
    American Ninja Warrior
  • 01:10
    Geen uitzending
    01:05
    Impeachment: American Crime Story
  • 00:55
    Geen uitzending
    15:40
    All New Traffic Cops
  • 05:30
    JAG
    02:10
    Baywatch
  • 00:35
    Geen uitzending
    06:00
    Joe
  • 05:00
    Geen uitzending
    02:20
    Sports Late Night
  • 05:00
    Geen uitzending
    07:30
    CSI: Miami
  • 05:25
    Geen uitzending
    02:25
    Two and a Half Men
  • 05:00
    Geen uitzending
    05:35
    The Block NZ
  • 05:00
    Geen uitzending
    08:30
    Hailey Dean Mystery: A Will to Kill
  • 00:25
    Herhalingslus
    11:00
    Trends Talk
  • 05:42
    Simple diy
    06:00
    Nog Even Soezen
  • 05:30
    De Sterrenkaart
    02:35
    Sarah's Sweet Table
  • 05:10
    Premier League
    02:00
    Wordt aangekondigd
  • 05:10
    Murdoch Mysteries
    02:45
    Midsomer Murders
  • 05:45
    Nederland in Beweging
    01:42
    Liefde voor het landgoed
  • 02:38
    Nieuwsuur
    08:03
    Petrus in het land
  • 05:48
    Ziggy en de Zootram
    02:21
    NOS Jeugdjournaal met gebarentaal