VRT-duidingsprogramma's ook in nieuw kleedje

maandag 17 december 2007

TV-Visie schreef het al: de VRT-nieuwsprogramma's worden vanaf 7 januari in een nieuw kleedje gestoken. Ook alle duidingsprogramma's ontsnappen niet aan de restyling. Wij geven graag een overzicht van de nieuwe plannen voor 'Koppen', 'De Zevende Dag', De Vrije Markt' en 'Villa Politica'. Niet alleen hun verpakking verandert, ook de inhoud.

<


STRONG>'Koppen'
 'Koppen' is al bijna tien jaar het toonaangevende reportagemagazine van En en het best bekeken programma van de nieuwsdienst na 'Het journaal'. 'Koppen' is marktleider in dit genre met een marktaandeel van meer dan 25 percent. De volgende tien jaar wil VRT-nieuws dat zo houden. Opgefrist, in een nieuw decor en met een nieuwe vormgeving, maar nog altijd trouw aan wat de nieuwsdienst het beste kan: actuele reportages maken voor een breed publiek.

'Koppen' blijft het nieuws volgen, vanuit het standpunt van de mensen die het meemaken en ondergaan. Een formule die vaak gemiteerd is, maar zelden gevenaard. 'Koppen' wil even spraakmakend en informatief zijn als nu. De afgelopen maanden bracht 'Koppen' bijvoorbeeld als eerste een interview met Anja Hermans van het ALF, of het echte verhaal achter de film Ben X, moslims praatten ongegeneerd over seks, jongeren over het gebruik van wapens op school. 'Koppen' klaagde ook mistoestanden aan: het misbruik van arme mensen via het internet of de ontmaskering van waarzegster Maria Duval.

'Koppen' gaat ook nauw samenwerken met een ander monument 'Panorama'. De makers van langere reportages delen voortaan hun kennis en ervaring om nog betere programma's te maken, op En en op Canvas.

En dat allemaal in een nieuwe, eigentijdse verpakking. In een spiksplinternieuw decor dat een neefje van het nieuwsdecor is. 'Koppen' bundelt zijn krachten in n uitzending, op donderdag, in volle primetime rond tien over negen op En. Met n presentator: Wim De Vilder. 

'Koppen', elke donderdag om ongeveer 21 uur op En

'De zevende dag'
'De zevende dag' zet de toon op zondagvoormiddag. Met nieuws, scherpe opinies en interessante gasten, Vlamingen en Walen. 'De zevende dag' is een ideale zondagskrant, met een brede waaier aan nieuws, commentaren en opinies.
Voor politici blijft 'De zevende dag' het debatprogramma waarin ze vaak de uitspraak van de week doen. 'De zevende dag' houdt alle maatschappelijke trends in de gaten: cultuur, wetenschappen, economie, maar ook de aangename dingen des levens.

'De zevende dag' is het eerste programma dat het voetbal van zaterdagavond van kritische commentaar voorziet. 'De zevende dag' sluit af met 'de zingende laatste gast'. Koen Wauters, Hooverphonic, Ozark Henry. zingen unplugged omdat ze van ' De zevende dag houden.

Vanaf 7 januari in een gloednieuw decor en met een live blik op Brussel en de wereld.  Alain Coninx en Indra Dewitte (met zwangerschapsverlof, tijdelijk vervangen door Linda De Win) presenteren.

'De Zevende Dag', elke zondag om 11 uur op En

'Villa politica'
'Villa politica', het parlementair magazine van de VRT-nieuwsdienst maakt zich op voor nog een stomend seizoen. Zodra er een regering is, kan het parlement er in vliegen. En daar zal 'Villa politica' bij zijn in een gloednieuw kader en met een nieuwe generiek. 

Hoe zal de nieuwe oppositie zich waarmaken? Wie is een geboren redenaar? Wie raakt nauwelijks uit zijn woorden? Wie krijgt wie op de knien? Kortom het leven zoals het is in het parlement.

Twee keer per week laat 'Villa politica' live het betere parlementaire werk zien. Op woensdag het Vlaamse parlement , op donderdag het federale parlement: het ene eerder zakelijk en gestructureerd, het andere warmbloedig en chaotisch. 

Op zaterdag brengt 'Villa politica' het beste van wat de parlementen te bieden hadden. En meer. 'Villa politica' laat ook zien wat niet in de rechtstreekse uitzendingen aan bod kwam en brengt het interessantste uit de interviews van woensdag en donderdag.

Met 'Villa politica' ziet de kijker wat live-tv echt betekent. Niets is voorspelbaar, alles wordt op het moment zelf gemaakt, met soms beklijvende of hilarische momenten. Linda De Win tikt iedereen op de schouder en gaat geen vraag uit de weg.

'Villa politica', elke woensdag en donderdag, rond 15 uur  en op zaterdag, na Het journaal van 13 uur, op En.

'De vrije markt'
Het economisch magazine 'De Vrije Markt' startte in september 2007 met twee gasten die de sociaal-economische actualiteit van de week kritisch becommentarieerden. Het bleek een schot in de roos: gemiddeld 160 000 kijkers. Economische onderwerpen zijn blijkbaar hip. Wie zal onze pensioenen betalen? Gaan de aandelenbeurzen binnenkort in vrije val? Blijven buitenlandse beleggers weg uit Belgi als gevolg van de aanslepende politieke crisis? Ook in het nieuwe seizoen gaat 'De vrije markt' op zijn elan verder. Met Guy Janssens als presentator. Met een nieuwe look en van op een gloednieuwe locatie.    

'De vrije markt', elke zaterdag om 12.45 uur op En

LEES OOK: VRT-nieuwsprogramma's in een nieuw jasje

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VIER logo

Terwijl de strandredders de drukte in en rond het water in goede banen proberen te leiden, krijgen ze te maken met een man die van de golfbreker is gevallen en niet meer kan opstaan. Inspecteurs Thomas en Marco van de lokale politie in Oostende krijgen een oproep voor een vechtpartij, maar raken niet meteen ter plaatse. De vrijwilligers van de Blankenbergse zeereddingsdienst krijgen melding van een zeiljacht met een afgebroken mast. Er is een gezin aan boord. Hoe sneller ze ter plaatse zijn, hoe beter. Maar de zware zee maakt de reddingsoperatie er niet makkelijker op.

'De Kust is Veilig', om 21.30 uur op VIER.

Dossiers