Khalid Sinouh in documentaire 'Khalid en de leeuwen van de Atlas'

dinsdag 19 juni 2018

Oud-doelman en voormalig Marokkaans international Khalid Sinouh gaat in de documentaire 'Khalid en de leeuwen van de Atlas' op zoek naar de achtergronden van Marokkaanse spelers en hun drijfveren. Gemakkelijk is dat niet.

Normaal gesproken zijn ze al moeilijk voor de camera te krijgen, maar openhartig zijn ze al helemaal niet. Vaak worden ze als lastige Marokkaan weggezet, soms voortijdig bij Ajax of PSV weggestuurd. In deze documentaire laten een paar in Nederland opgegroeide Marokkaanse spelers zich voor het eerst van een andere kant zien.

Khalid Sinouh filmde bij een voetballende Imam in Den Haag, gaat met aankomend Feyenoord-ster Sofyan Amrabat naar de kapper en bezoekt in Tanger Ali Boussaboun, die er zijn zes-verdiepingen tellende huis met trots laat zien. Een huis gebouwd voor de hele familie legt Haagse Ali uit.

Sinouh komt op plekken waar de Nederlandse televisie niet gemakkelijk binnenkomt en durft spelers aan te spreken op hun gedrag en hun keuzes. Dat leidt soms tot ongemakkelijke gesprekken. Waarom bijvoorbeeld is een supertalent als Anouar Diba op zijn 23ste al naar Qatar overgestapt voor veel geld in plaats van te kiezen voor sportief het hoogst haalbare niveau in Europa? Diba reageert geïrriteerd, maar door de ontwapenende houding van Khalid blijft hij antwoorden.

Khalid Sinouh probeert antwoord te krijgen op de vraag waarom Marokko ondanks het vele talent nog geen absolute wereldvoetballer heeft. Vlak voor het WK Voetbal in Rusland waar Marokko wél aan meedoet en Nederland niet, gaat Khalid op speelse wijze op zoek naar dit antwoord. Wesley Sneijder, opgegroeid met Marokkaanse Nederlanders  in de Utrechtse wijk Ondiep en bevriend met een groot deel van de Marokkaanse gemeenschap, denkt dat er soms iets mankeert aan de instelling van de Marokkanen.

Khalid Sinouh is Amsterdammer, oud-profvoetballer en Marokkaans oud-international. Het is zijn debuut voor de Nederlandse televisie als interviewer.

'Khalid en de leeuwen van de Atlas' wordt uitgezonden in de eerste week van het WK Voetbal, op woensdag 20 juni. Die middag is de poulewedstrijd van Marokko tegen Portugal.

Een co-productie van de NTR i.s.m. Southfields/ Dutch Angle TV Productions.

'Khalid en de leeuwen van de Atlas', woensdag 20 juni om 22.50 uur op NPO 3.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Doorblader onze nieuwsberichten en kom alle nieuwtjes uit televisieland te weten!

Dossiers