Vtm-voorjaar vol fictie, goede gesprekken en 'Mijn Restaurant!'

vrijdag 13 februari 2009

Het imago van de zender vtm is volgens z'n programmadirecteur Jan Segers geëvolueerd van negatief naar neutraal en zelfs positief. En dat wil hij en de rest van het team dit voorjaar bevestigen. Sterker nog, ze wil vtm laten uitgroeien tot een eigentijdse en kwalitatieve zender. En dat willen ze doen met een nieuwe mix van diverse programmagenres, waar Vlaamse fictie een bijzondere rol krijgt.

H


et nieuwe imago van vtm is er vooral gekomen omdat ze een jonger publiek aanspreken, volgens Jan Segers: 'De adverteerders hadden er immers op aangedrongen om ook de jonge doelgroep beter te bedienen. Tegelijk mochten we niet uit het oog verliezen dat vtm als generalistische zender ook een breed publiek moet bereiken'.

De directeur wenst er ook de nadruk op te leggen dat de voorspelde versnippering van het Vlaamse tv-landschap er niet gekomen is: 'Ondanks de opkomst van de digitale tv en van kleine zenders als VIJFtv en Vitaya. Dat komt onder meer door de stabiliteit van vtm en de kracht van Eén'. Dat die laatste zender het afgelopen najaar en winter domineerde, durft niemand te ontkennen, maar vtm bleef overeind.

Het voorjaar van 2009 moet dan ook een nieuw breekpunt worden in de versteviging van de zender. Het nieuwe centrale thema moet 'een goed gesprek' worden. 'In het verleden waren er op vtm te veel programma's waarin deelnemers konden afvallen en te weinig programma's waarin er aandacht is voor een goed gesprek,' aldus nog Segers.

Twee voorbeelden van programma's waar het gesprek centraal staat zijn bijvoorbeeld 'Hello Goodbye' en 'All You Need Is Love'. In dat laatste brengt Matthias Coppens verliefde koppels die niet samen (kunnen) zijn toch samen. 'Hello Goodbye' krijgt op vtm dan weer een tweede leven, dankzij Dieter Coppens. Hij trekt naar Zaventem om mensen uit te wuiven, of te verwelkomen. Dat resulteert vaak in momenten van blijdschap of verdriet. Jan Segers: 'Dat worden belangrijke programma's voor vtm. Het moeten eerlijke gesprekken zijn met herkenbare mensen en echte emoties'.

Ander speerpunt in het vtm-voorjaar wordt 'Mijn Restaurant!'. De populaire zoektocht naar de beste restauranthouders gaat van start tijdens de eerste week van maart. Belangrijk hierbij is dat de vier verliezers van het spel ook effectief het restaurant verliezen. Geen toestanden meer zoals vorig jaar dus, waar elk koppel na de wedstrijd verder ging met hun restaurant. Ook 'Louislouise' blijft tijdens het voorjaar verder lopen. En ondertussen is vtm ook bezig met een nieuwe telenovelle voor in het najaar. Die wordt in Koksijde opgenomen onder de werktitel 'David'.

Verder gaat ook het spektakelprogramma 'Wipeout' dit voorjaar in première en gaat Koen Wauters 'Op Zoek Naar Maria', een zoektocht naar de hoofdrol voor de musicalversie van 'The Sound Of Music', dat in 2010 in de zalen zou te zien zijn. Ook 'De Hond De Baas' komt dit voorjaar op antenne, en het nu al controversiële programma 'Zorgen Voor Later' staat ook op het programma. Daarin ondervinden jonge koppeltjes hoe het is om kinderen te hebben.

Er is al heel wat inkt gevloeid over nieuwe vtm-fictiereeksen. Dit voorjaar gaat alvast 'Jes!' in première. Programmadirecteur Jan Segers is tevreden dat heel wat acteurs staan te springen om kwaliteitsvolle fictie te maken voor vtm. In het najaar worden ook nog 'Dag & Nacht', 'Erika Maes' en 'De Croonenborghs' op het vtm-scherm verwacht.

'Het wordt geen makkelijk jaar voor 2BE'
Ondertussen stelde ook 2BE zijn voorjaar voor. Daar wist programmadirecteur Laurens Verbeke te zeggen dat het geen eenvoudig jaar wordt voor de kleine broer van vtm: 'Het is afwachten wat de adverteerders zullen doen, maar de investering worden niet teruggeschroefd.'

Voorlopig houden de adverteerders nog goed stand, volgens Verbeke, maar het blijft afwachten hoe de kleinere merken zullen reageren op de economische crisis. Bij 2BE is het vooral uitkijken naar de tweede reeks van 'De Andy Show' met Adriaan (Andy) Van Den Hoof en het nieuwe 'Man Liberation Front' met Philippe (van de Colruyt) Geubels en Jan (de Joeri) Van Looveren.

Bron: HLN - De Standaard - De Redactie.be - vtm.be

Word 'fan' van TV-Visie op Facebook


TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Ontdek de programma's van vandaag in onze tv-gids.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 14:35
    Manhunt
    08:00
    radio2 op VRT 1
  • 16:00
    Radio 1: De wereld vandaag
    07:30
    Ketnet Junior
  • 16:00
    Imago
    05:00
    Geen uitzending
  • 15:10
    The Good Doctor
    05:05
    Geen uitzending
  • 15:20
    GPs: Behind Closed Doors
    03:05
    Geen uitzending
  • 14:40
    Last Knights
    08:30
    Geen uitzending
  • 16:00
    All New Traffic Cops
    09:25
    Geen uitzending
  • 15:25
    Baywatch
    02:15
    JAG
  • 15:35
    Joe
    09:30
    Geen uitzending
  • 15:45
    Two and a Half Men
    04:50
    Geen uitzending
  • 15:40
    Cold Case
    02:10
    Geen uitzending
  • 15:50
    Hawaii Five-0
    02:55
    Backroad Truckers
  • 15:25
    The Block NZ
    02:00
    Geen uitzending
  • 15:50
    World's Most Evil Killers
  • 15:00
    Herhalingslus
    11:00
    Trends Talk
  • 15:53
    Hallo Roger
    06:00
    Lovely Day
  • 15:55
    Sarah's Sweet Table
  • 15:05
    Premier League
    02:00
    Wordt aangekondigd
  • 15:10
    Father Brown
    02:00
    Dickensian
  • 15:30
    Op1
    02:04
    NOS Journaal
  • 16:00
    NOS Journaal
    08:00
    Vroege Vogels
  • 16:02
    Sterke Hans
    02:02
    Sophie & Jeroen