Het Jaaroverzicht van TV-Visie: januari 2009

zondag 20 december 2009

Het aftellen is begonnen! Nog enkele kalenderblaadjes en 2009 zit er helemaal op. De economische crisis tekende het voorbije jaar de actualiteit, maar gelukkig zorgde de televisie voor de nodige portie ontspanning. Het voorbije jaar was opnieuw een topjaar voor TV-Visie. Tijdens deze laatste dagen van het jaar blikken we nog even terug op voorbije tv-jaar. Vandaag: januari 2009!

De eerste dagen van 2009 zorgde meteen voor één van de grootste wijzigingen in het medialandschap. De MNM-ploeg rond Peter Van de Veire stond te popelen om Donna voorgoed te doen vergeten. 'Let's Have a big time' klonk voortaan op de frequenties van het afgevoerde Donna.


Ook de vernieuwing van het decor van een ander VRT-monument zorgde voor heel wat commotie. Het trouwe publiek van 'De Zevende Dag' kon er niet mee lachen dat ze voortaan hun zondagse liveshow moesten volgen op een tv-scherm achter de coulissen.

Op Canvas startte het gloednieuwe 'Zonde van de Zendtijd' meteen met een stevige rel. Plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs was woedend na een verborgen camera-grap en hij eiste zelfs een schadevergoeding. Ook de finale van 'De Bedenkers' zorgde voor heel wat controverse. Er rees heel wat twijfel rond de originaliteit van het 'papiermaatje'. Bij vtm zorgde 'Het Mooiste Meisje van de klas' dan weer voor heel wat opschudding.

Januari was ook de maand van de records. Geert Hoste brak met zijn jaarlijkse nieuwjaarsuitzending zijn eigen kijkcijferrecord. 'Familie', de langstlopende Vlaamse soap, kon met zijn 4000ste aflevering goed scoren. Maar het opvallendste record in de recente tv-geschiedenis kon toegeschreven worden aan de druk bekeken fictiereeks 'Van Vlees en Bloed'. Met ruim 1,7 miljoen kijkers veroverde de serie de titel van 'best bekeken programma tijdens een weekdag'. Andere geschiedenis werd er dan weer geschreven in Amerika met de eedaflegging van president Obama, ook in Vlaanderen goed voor bijna één miljoen kijkers.

Meer goed nieuws was er voor Studio 100. Hans Bourlon en Gert Verhulst werden uitgeroepen tot 'managers van het jaar'. Ook Erik Van Looy en 'Sara' vielen in de prijzen. Zij werden door de lezers van TV-Visie uitgeroepen tot de grote winnaars van de TV-Visie Trofee 2008

De toekomst van Van Looy en zijn andere Woestijnvis-vrienden bij de VRT hing lange tijd aan een zijden draadje. In het kader van een eerste besparingsronde werd ook het exclusiviteitscontract met Woestijnvis onder de loep genomen. Lange tijd zag het er naar uit dat de samenwerking tussen beide partijen op springen stond.

Terwijl vtm druk bezig was met de voorbereidingen voor zijn 20ste verjaardag, was men bij concurrent SBS volop bezig met een doorstart. Thierry Tacheny werd de nieuwe gedelegeerd bestuurder. De nieuwe topman verklaarde meteen dat hij met VT4 en VIJFtv terug naar de basis wil. Eind januari werden de omroep(st)er(s) aan de deur gezet, het zou het begin van een totale ontmanteling van VIJFtv.

Ook Eén werkte in alle stilte aan een restyling. Omroepster Geena Lisa 'verklapte' bij MNM dat de bekende Eén-cirkels definitief verdwenen. Eén stelde trouwens ook het laatste seizoen van 'Flikken' voor.

Bij vtm gingen ze voluit voor het nieuwe tv-jaar. Een hele reeks fictieprojecten werd aangekondigd waarin zowel Mike Verdrengh als Veerle Baetens een belangrijke rol zullen spelen. Na Antwerpen en Gent zou Koksijde het decor worden van de nieuwe telenovelle later dit jaar. Ook het nieuwe seizoen van 'Mijn Restaurant!' werd groots gelanceerd. Meteen dook de eerste rel rond het populaire programma op.

JIM, het kleine broertje van vtm, haalde een bekend gezicht opnieuw binnen. Sean D'Hondt, zanger van Nailpin, stapte opnieuw over van TMF naar JIM. 2BE kreeg het in januari al moeilijker, maar probeerde met de eerste Vlaamse pokershow het tij te keren.

Januari betekende ook afscheid nemen van twee tv-figuren. Bij de VRT werd er getreurd om één van de pioniers van de Vlaamse televisie: Rik Van den Abbeele. Van een heel andere categorie was het overlijden van realityster Sven Caers. Hij was de ster in de VT4-programma's 'The Block' en 'Temptation Island'.

In de rubriek 'bizarre nieuwsfeiten' zorgde een foutje van Deredactie.be voor paniek in het koninklijk Paleis. En ook Paul Jambers schrok zich een hoedje. Hij wist niet dat vtm 'Jambers' ging herhalen ter gelegenheid van de 20ste verjaardag van de zender.

Maandag 21 december: februari 2009

Word 'fan' van TV-Visie op Facebook

Bezoek de TV-Visie Trofee subsite en stem op jouw favorieten!


DOSSIER: Het jaaroverzicht van TV-Visie: 2009

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Vive le Vélo, Leve de Ronde' - Karl Vannieuwkerke (Eén)

Dagelijks ontvangt Karl drie gasten aan zijn tafel in de Vlaamse Ardennen om te praten over hun passie voor de koers en 'Vlaanderens mooiste'. Sammy Neyrinck duikt in de sfeer van de Ronde voor dagverse reportages uit het peloton. En iedere dag is er ook een portret van een spilfiguur uit de rijke Ronde-geschiedenis.

'Vive le vélo, leve de Ronde', om 22.10 uur op VRT 1.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 19:45
    Iedereen Beroemd
    00:55
    VRT NWS laat
  • 19:35
    The Office
    23:50
    Nachtlus
  • 19:55
    Homo Universalis Ketnet
    21:00
    Geen uitzending
  • 19:55
    Het Weer
    01:10
    Geen uitzending
  • 19:35
    JEZ! Live Concerten
    01:30
    Geen uitzending
  • 19:45
    The Big Bang Theory
    02:50
    Geen uitzending
  • 19:40
    Top 20 Funniest
    01:15
    Stargate SG-1
  • 19:30
    Strong Medicine
    00:50
    Offspring
  • 19:55
    Keeping Up Appearances
    00:55
    Geen uitzending
  • 19:30
    Friends
    00:25
    De Tafel van Gert
  • 19:40
    Bones
    01:00
    Friends
  • 19:40
    Borderforce USA: The Bridges
    00:20
    Hawaii Five-0
  • 19:45
    Chateau Meiland
    00:35
    The Block NZ: On Point
  • 19:40
    Snapped
    00:40
    Castle
  • 18:00
    Z-Extra
    21:30
    Herhalingslus
  • 19:52
    De ambachter
    00:00
    Je Kijkt Naar De Sterren
  • 19:50
    Ottolenghi's Mediterranean Feast
  • 19:55
    The Paddock
    22:00
    Wordt aangekondigd
  • 19:00
    All Creatures Great and Small
    00:20
    Silent Witness
  • 19:03
    Sophie & Jeroen
    00:23
    De Avondshow met Arjen Lubach
  • 19:50
    Per Seconde Wijzer
    00:17
    Nieuwsuur
  • 19:26
    First Dates
    00:53
    De Avondshow met Arjen Lubach