'Mijn Restaurant! 2009': duo's en locaties

donderdag 29 januari 2009

De opnames van 'Mijn Restaurant! 2009' zijn van start gegaan. De deelnemers hebben donderdag de sleutel gekregen van hun pand. TV-Visie geeft je alvast een voorsmaakje met de bio's van de deelnemers én een overzicht van de locaties.

<


STRONG>Rebekka en Deborah: Diest (Vlaams Brabant)

Rebekka (25 jaar) en Deborah (32 jaar) zijn zussen en starten samen hun restaurant in Diest. Beiden volgen een Syntra-opleiding 'zaal en keuken', maar hebben verder geen horeca-ervaring. Rebekka en Deborah nemen een sprong in het duister. Ze komen terecht in een voor hen totaal nieuwe omgeving: de bruisende maar onzekere wereld van de horeca. Een wereld waar ze nog nooit voordien van geproefd hebben. Maar oudste zus Deborah heeft wel ondernemersbloed in haar aderen stromen. Ze runt haar eigen kinderdagverblijf dat ze nu overgeeft aan een andere zus. Haar zelfvertrouwen is groot, ze wil het zélf als chef in de keuken proberen. Rebekka wil dan weer zo ver mogelijk van de stress van de keuken blijven en kiest daarom voor de 'veiligheid' van de zaal. Ze gaan voor een internationale keuken met een vrouwvriendelijke, verfijnde knipoog.

Claudio en Gaëlle: Kortrijk (West-Vlaanderen)

Het jongste koppel in Mijn Restaurant!, Claudio (25 jaar) en Gaëlle (20 jaar) zijn echte Knokkenaars. Zij trekken naar het Westvlaamse Kortrijk om er hun restaurant te openen. Claudio heeft Italiaanse roots en stond als chef-kok al in heel wat restaurants. Momenteel werkt hij in de keuken van de golfclub van Knokke-Zoute. Gaëlle studeert communicatiewetenschappen. Ze zal haar studies even opzij schuiven en in de zaal de klanten verwelkomen. Gaëlle heeft weinig ervaring maar haar ontwapenende spontaniteit en haar natuurlijke charme zijn haar grootste wapens. Dit jonge stel droomt al jaren van een Italiaans gastronomisch restaurant waar ze willen werken met natuurlijke producten. Claudio en Gaëlle wagen zich nu voor het eerst in hun jonge leven aan een groots avontuur: een eigen zaak. Ze geven al hun zekerheden in hun vertrouwde leventje op om samen een eigen restaurant te beginnen.

Ben en Dominique: Sint-Niklaas (Oost-Vlaanderen)

Veertig-plussers Ben en Dominique zijn broer en zus. Ben heeft jaren een eigen tapas -restaurant uitgebaat. Door een echtscheiding verloor hij alles, ook het restaurant. Maar de kriebels om opnieuw een eigen zaak te openen zijn nooit verdwenen. Dominique is fotografe van beroep en heeft een fotowinkeltje in hartje Gent. Een eigen restaurant is ook haar grote droom. Daarom bergt ze haar fototoestel nu op. Ze durft het aan om haar vertrouwde wereld volledig te veranderen. Ben en Dominique beginnen aan wat misschien wel hun grootste uitdaging ooit is en kiezen resoluut voor een nieuw leven. Ben wil de zaal aanpakken, Dominque kiest voor de keuken, maar beseft dat ze een chef zal moeten zoeken. Ben en Dominique willen de Zuid-Franse keuken naar Oost-Vlaanderen brengen en gaan er alles aan doen om hun droom waar te maken.

Ann en Tom: Sint-Truiden (Limburg)

Ann (27 jaar) en Tom (26 jaar) zijn al sinds hun puberjaren de allerbeste vrienden. Ze kennen elkaar door en door en delen al hun lief en leed met mekaar. Ann komt uit een horecafamilie en staat als chef stevig in haar schoenen. Ze heeft de nodige ervaring en gelooft rotsvast in haar eigen kookkwaliteiten. Ann is een assertieve dame met het hart op de tong. Tom is een dynamische jongeman die actief is in de modewereld. Hij springt af en toe bij in een restaurant en gaat nu de uitdaging aan om zijn leven over een compleet andere boeg te gooien en maître te worden in zijn eigen restaurant. Ann en Tom geven alles op om voor het eerst in hun leven hun eigen zaak op te starten. Ze springen op een rollercoaster, maar weten niet waar, hoe of wanneer de rit zal eindigen. Het duo opent samen een restaurant in Sint-Truiden. Ze willen een eerlijke, klassieke keuken brengen zonder te veel poespas, maar in een modern, trendy en eigentijds kader.

Chris en Wendy: Turnhout (Antwerpen)

Chris (32 jaar) en Wendy (31 jaar) uit Mechelen zijn een hecht koppel met drie jonge kinderen (3, 8 en 10 jaar). Net als heel wat Vlaamse dertigers zitten ze middenin de ratrace van kinderen, verbouwingen en carrière maken. Chris werkt als chef-kok bij een top-cateringbedrijf en heeft 16 jaar ervaring. Hij heeft van zijn passie zijn beroep kunnen maken. Wendy is verkoopster in een kinderwinkel en draaide ooit 1 jaar mee in een brasserie. De weinige zaalervaring boezemt haar geen angst in. Integendeel. Ze ziet haar verkoperskwaliteiten als een extra troef. Chris en Wendy geven hun '9 to 5' -job op en storten zich in een avontuur die hun wereld helemaal op zijn kop zet: een eigen restaurant uitbaten én tegelijkertijd hun solide gezinsleven verder uitbouwen. Het koppel wil in hun restaurant een gastronomische wereldkeuken serveren, vol culinair hoogstaande gerechten, in een losse, gemoedelijke en familiale sfeer met een jonge, frisse en moderne inrichting. Een eigen restaurant is voor Chris en Wendy de ultieme kans om te tonen wat ze allemaal in hun mars hebben.

Word 'fan' van TV-Visie op Facebook

Een woordje uitleg bij de panden

Diest (Provincie Vlaams-Brabant)

Met zijn 23.000 inwoners is Diest een kleine, maar wel een zeer charmante stad. De kilometerlange wallengordel, de citadel en de Schaffense poort zijn even zoveel overblijfselen uit de woelige geschiedenis van deze vestigingstad, die een belangrijke rol heeft gespeeld in de onafhankelijkheidsstrijd van ons land. Ook het begijnhof is een belangrijke trekpleister. Deze historische 'ministad' werd door Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed.

Het restaurant bevindt zich op de Grote Markt. Dit is ongetwijfeld één van de gezelligste en uniekste markten in Vlaanderen. De imposante centrumkerk is de absolute blikvanger. Het restaurant ligt aan de overkant van deze Sint-Sulpitiuskerk. Het pand 'De Lelie' was onder meer de zetel van de gelijknamige rederijkerskamer. Het is een beschermd monument. De monumentale balkenstructuur zal geïntegreerd worden in het interieur. Het is een smal en diep pand met een charmante historische trapgevel. Vooraan is er ruimte om enkele tafeltjes buiten te zetten, en op de eerste verdieping is er de mogelijkheid om een binnenterras aan te leggen.

Kortrijk (Provincie West-Vlaanderen)

Kortrijk is een stad die, vanuit haar rijke verleden in de textielindustrie, volop voor vernieuwing kiest. Ze wil haar erfgoed combineren met design en moderne architectuur. De stad kampt met een tekort aan klasserestaurants. Voor het West-Vlaamse duo zal de Oude Dekenij dan ook een grote uitdaging betekenen. Dit beschermde monument is prachtig gelegen naast de Sint Maartenskerk, het historische begijnhofpark, de Grote Markt en het nieuwe winkelcentrum "K in Kortrijk". Het Sint Maartenskerkhof is een pittoresk verkeersvrij plein in een groene omgeving met heel wat parkeergelegenheid.

De Oude Dekenij is een 19de eeuwse herenwoning in classicistische stijl. Het gebouw werd volledig gerestaureerd in 1982. Ondanks de historische gevel kan hier zonder probleem een trendy en modern restaurant van gemaakt worden. Het is zeer ruim en heeft een mooie pergola, waardoor je binnen snel een loftgevoel kan creëren. Het gebouw ademt vooral klasse en stijl uit. De zeer ruime keuken en de mogelijkheid om een prachtig buitenterras aan te leggen zijn extra troeven.

Sint-Niklaas (Provincie Oost-Vlaanderen)

Sint-Niklaas is de hoofdstad van het Waasland. Met een oppervlakte van ruim 3 hectare is zijn Grote Markt de grootste van België. De stadskern werd onlangs helemaal vernieuwd. Onder de markt werd een immense parkeergarage aangelegd. Ook de stationsbuurt werd grondig opgefrist, met onder meer een splinternieuw bioscoopcomplex. Het restaurant ligt naast de grote markt, op het Sint-Niklaasplein. Dit gezellig verkeersvrij pleintje komt 's avonds écht tot leven dankzij een aantal eethuizen en de talrijke jongerencafé's. Het pand maakt deel uit van een ruimer investeringsproject, met onder meer het historische postgebouw. Er komen weldra ook enkele luxueuze lofts en heel wat winkelruimtes. Het restaurant bestaat uit twee delen. De voorste ruimte ligt wat lager en krijgt heel wat lichtinval door de vele ramen. Twee glazen deuren brengen je naar het loftgedeelte met de houten parketvloer. Het restaurantgedeelte leent zich tot een modern en trendy stijl. Dit is het enige pand waar perfect een volledig open keuken kan en zelfs wenselijk is.

Sint-Truiden (Provincie Limburg)

Sint-Truiden ligt in het groene Haspengouw en is daardoor de ideale uitvalsbasis voor de ontdekking van de fruitstreek. In de talrijke streekwinkels kan men heel wat delicatessen op basis van fruit vinden, waaronder verschillende soorten stroop, appelsap, confituur, cider en likeur. Ook de streekbieren en de Haspengouwse wijnen zijn zeer in trek. In het gezellige stadscentrum ontdekt men de religieuze geschiedenis van de stad. Heel wat kloostergemeenschappen vonden doorheen de eeuwen hier hun thuishaven. Een getuige hiervan is het Oude Bogaardenklooster, waar het Limburgse restaurant komt. Een monumentale toegangspoort brengt je naar het rustige binnentuintje. Aan de rechterkant vind je het authentiek Italiaans restaurant dat meteen de juiste sfeer zet: hier kom je om echt te genieten. De restaurantruimte bestaat uit één grote zaal met een hoog plafond en prachtige houten balken. Een zuilengalerij maakt de scheiding met de hoge ramen aan de achterzijde, zodat je binnenin een knus gevoel hebt. Aanpalend aan de zaal bevindt zich de half-open keuken. Het Bogaardenklooster is uitstekend geschikt om er een trendy restaurant te vestigen in een uniek historisch kader.

Turnhout (Provincie Antwerpen)

Turnhout is de centrumstad van de Noorderkempen, waar het gezellig flaneren en winkelen is. De stad wordt helemaal omgeven door prachtige natuurlandschappen. Vanaf de Markt is het nauwelijks tien minuten wandelen om in de vrije natuur te komen. Een paradijs voor wandelaars, fietsers en natuurliefhebbers. Op het cultureel vlak speelt het gemeenschapscentrum 'De Warande' een belangrijke rol. Op de Grote Markt is er tijdens de zomer het stadsfestival 'Turnhoutse Vrijdagen'. Ook het begijnhof, erkend als cultureel werelder fgoed, is een belangrijke trekpleister. Het restaurant zal in de voormalige arbeidsrechtbank komen, vlakbij de markt van Turnhout. De geklasseerde voorgevel schept meteen een gezellige sfeer. De bijzondere troef van dit pand is ongetwijfeld de monumentale traphal waar de gasten zullen worden ontvangen. In de oude zalen van de
arbeidsrechtbank zal men kunnen dineren in een uniek kader, met een duidelijke link naar het verleden. De aparte hoekjes en zaaltjes bieden veel mogelijkheden voor een sfeervolle inkleding. De chef zal van achter z'n fornuis zowel de zaal (half open keuken) als de binnentuin mét ruime parkeermogelijkheden in de gaten kunnen houden.

Word 'fan' van TV-Visie op Facebook

 

Herbekijk 'Mijn Restaurant'

DOSSIER: Mijn Restaurant II (2009)

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Lisa' - telenovelle (foto: VTM - © DPG Media 2020)

Het verlegen meisje Lisa droomt van een job in een marketingbureau. Wanneer Jonas, de jongste zoon van de eigenaars van het marketingbureau 't Brouwhuis', uit Amerika terugkeert, wordt Lisa niet enkel smoorverliefd op hem, maar groeit ook haar hoop eindelijk aan het werk te kunnen bij dat bedrijf. Maar dit is buiten haar halfzus Katja gerekend. Die steelt het portfolio van Lisa en haalt op die manier zelf de job binnen.

'Lisa', om 20.40 uur op VTM.

Dossiers