Klara 'durft te denken' met 'Maand van de filosofie'

zaterdag 15 april 2017

April is de 'Maand van de filosofie'. Een goede reden voor een 'denkende' Klara-podcast op basis van enkele vragen die de filosoof Immanuel Kant ons voorlegt.

Je hoeft geen filosoof te zijn om na denken. Iedereen stelt zich vragen over het leven of onze tijd. We kunnen niet anders. Deze denkers zetten echter deuren open naar andere manieren van kijken naar de werkelijkheid en wie we zijn. Want niets is vanzelfsprekend.


Met de 18de eeuwse filosoof Immanuel Kant vragen we ons af: Wat kan ik weten? Wat moet ik doen? Wat mag ik hopen? Wat is de mens? Het zijn telkens richtingwijzers voor een filosofische verkenningstocht. Meedenken mag! Of zoals Kant het zei: Durf te denken. Met filosofen Martha Nussbaum, Pieter Thyssen, Peter Singer en Paul Moyaert.

Kant, en klaar! is een podcast van Greet Van Thienen mmv. Freek De Smedt en is downloadbaar via Klara.be.

'Berg en Dal'
Ook Pat Donnez nodigt naar aanleiding van de 'Maand van de filosofie' elke zondag een medemens met een filosofische levenshouding uit voor een diepgaand gesprek.

Zondag 16 april: Arts-filosoof Bert Keizer
Bert Keizer is  arts bij de Levenseindekliniek. Hij houdt zich daar bezig  met euthanasieverzoeken van ouderen. Hij wordt een prominente arts genoemd met eigen, sterke mening. Maar Keizer is ook filosoof. Wittgenstein kent hij als zijn binnenzak. Dat helpt hem om wollige romantiek te ontmijnen, heldere ideeën te verwoorden en mythes over het bewustzijn of de ziel te doorprikken.

Zondag 23 april: Rabbijn Aaron Malinsky
Als je een jood een vraagt hoe oud hij is, moet je er altijd minstens vijfduizend jaar bijtellen.  Ze kennen hun geschiedenis. Dat is voor de Antwerpse rabbijn Aaron Malinsky niet anders. Welke zijn de drie belangrijkste vragen die we ons als mens zouden moeten stellen? Dat is zijn opdracht, voor deze 'Berg en Dal'.

Eerder deze maand sprak Pat Donnez met auteur Johan Op De Beek en cultuurfilosoof Kris Pint. Deze uitzendingen zijn te herbeluisteren via klara.be en radioplus.be

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Canvas logo

Charlie, een Aboriginal van de Yolngu-stam, leeft in het noorden van Australi. De regering heeft de meeste families daar in Arnhemland gehuisvest, maar Charlie woont er alleen in zijn 'humpy', een hutje van roestige golfplaten. Wanneer blijkt dat de culturele tradities van zijn gemeenschap alsmaar meer aan banden worden gelegd door de regering, onderneemt Charlie een eenzame reis naar de Outback, in de hoop daar terug aan te knopen met zijn traditionele manier van leven.

'Charlie's Country', om 22.35 uur op Canvas.

Dossiers