TV-Visie interview : Paco Garcia X Factor (5)

dinsdag 1 november 2005

Voor Paco Garcia komt het realiseren van een muzikale droom steeds dichterbij. Zijn ambitie voor X Factor was het behalen van een TOP 5-notering en met nog zeven kandidaten in de running doet het Paco nog steeds meer dan behoorlijk. Afgelopen zondag maakte hij een zeer verrassende beurt tijdens X Factor met een Tom Jones-song. Onze reporter Bart had een uitgebreide babbel met Paco Garcia. Voor Paco was het een zeer emotionele tweedaagse. Het vertrek van Ivann uit de jongeren-groep laat duidelijk zijn sporen na. Op twee weken tijd is immers de groep van Liliane St-Pierre gehalveerd.


ONG>Tijdens de voorbije uitzending van X Factor zong je Tom Jones. Persoonlijk had ik de indruk dat dit jouw ding was.
Je hebt wel gelijk. Ik voelde me zondagavond super in mijn vel. Het was een dankbaar maar toch wel gevaarlijk nummer om te zingen. "I who have nothing" is een redelijk oud nummer. En daarom is het voor de jeugd ook wel gevaarlijk om te zingen. Ik mag immers het belang van de sms'ende tieners niet onderschatten. Zij behoren ook tot het doelpubliek van X Factor.

Tom Jones noem ik niet het klassiekere repertoire waar je de voorbije weken je weg in vond. Wat is dan voor jou het verschil?
Het niveau is niet zo hoog als dat van Caruso. Ik vind persoonlijk dat wanneer je de kans krijgt om op een hoog niveau te zingen je het ook moet doen. Maar aan de andere kant mag ik als zanger de roep van het publiek niet negeren. Daarom zing ik beide genres. Voor mij zou het pas erg zijn, wanneer ik house of hedendaagse Milk Inc.-toestanden moet zingen.

Ik zie je dat ook niet zingen.
Neen, ik zou het pas erg vinden wanneer ik het moet zingen. Maar als ik Tom Jones mag zingen, ben ik een tevreden man. Ik ben al dankbaar dat ik van moeder natuur de kans heb gekregen om te zingen.

Is dat ook het repertoire dat je zingt tijdens je optredens?
Absoluut. Tom Jones zit er bij. Ook Caruso, Con te partiro, granada , ...

Het klinkt allemaal zeer zuiders volgens mijn muzikaal gehoor.
Ik verloochen ook mijn afkomst niet. Tijdens mijn opvoeding heb ik mijn taal meegekregen en dat behoort tot mijn persoonlijke eigenheid. Mijn oma leeft nog altijd. En ik zou het heel erg vinden wanneer ik in het Spaans niet zou mogen zingen.

Probeert Paco dan zijn Spaanse eigenheid in zijn muziek te brengen?
Ik wil in de nabije toekomst enorm graag dingen in het Spaans doen. Maar wanneer ik alles in het Spaans moet zingen, krijg ik problemen met mijn publiek. Mensen verstaan de essentie van het 'Spaanse' lied toch niet.

Tijdens Idool zong je in het Nederlands een nummer van Gordon. De Nederlandse taal blijft nu al vijf weken op de achtergrond.
De kans bestaat zeker dat ik in de toekomst een Nederlandstalig liedje ga zingen in deze wedstrijd. Bij Idool was het ook niet bewust dat ik in het Nederlands zong. Toen had ik drie nummers opgegeven en heeft de productie er Gordon uitgekozen. Maar we zijn wel aan het denken om iets in het Nederlands te doen. Het moet dan wel een uitstekend nummer zijn dat op mijn lijf is geschreven.

Je droom een plaatsje bij de eerste vijf komt in vervulling. Jullie zijn nog met zeven.
Ik heb er nog niet bij stilgestaan dat ik bij de zeven overblijvende finalisten was. Nu krijg ik zo veel kansen aangeboden om verder aan mijn muzikale weg te timmeren. Voor mezelf is het een mooie beloning en ook het kroontje op het werk voor mijn ouders. Zij gaven mij immers de kans om te doen wat ik graag deed. En dat is zingen. Vergelijk X Factor maar met het volgen van mijn hart.

Wat betekent het begrip X Factor voor jou na al die weken?
X Factor betekent voor mij een kans, die ik met beide handen grijp. Ik wil me tijdens deze wedstrijd volledig geven. Mijn droom is om bij de vijf laatste kandidaten te zijn. En dan wil ik mikken naar een top 3-plaats.

Je verlegt je grenzen ...
Mijn hart is tevreden wanneer ik bij de eerste 5 ben van X Factor. En de rest bekijk ik allemaal als een geschenk.

En week voor de finale is het Sinterklaas. Pakjestijd. Het zou toch leuk zijn wanneer je er dan nog bij bent.
Het zou een mooi cadeau zijn wanneer ik dan nog in de wedstrijd zit. Maar heel het verloop van X Factor is vrij verrassend. Ik maak me niet al te veel illusies meer.

Zo negatief, Paco ..
Ik ben gewoon nuchter. Bij mij is er wel degelijk het besef dat het alle dagen gedaan kan zijn. Ik had tot nu toe al enorm veel geluk dat ik nog niet bij de afvallers was. Maar dat is eigen aan mezelf. Ik ben altijd met de positieve dingen opgegroeid, maar zonder het negatieve uit het oog te verliezen. Ik was altijd beschermd tegen de negatieve dingen, die komen gaan.

Helena heeft al een paar keer gezegd dat de kandidaten van X Factor zichzelf bloot stellen aan een groot publiek.
Daar geef ik ze voor de volledige 100% gelijk in. Tijdens die 100 seconden moet je bewijzen wat je kan. Ik heb het daar helemaal niet moeilijk mee. In heel mijn carrire heb ik al enorm vaak op een podium gestaan. En met de nodige druk kan ik zeker overweg.

DOSSIER: X Factor

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Kinderen van het Verzet' (Canvas)

Tijdens de Tweede Wereldoorlog stapten tienduizenden Belgen in het verzet tegen de nazi's. Hun kinderen getuigen over die oorlogsperiode. Wat deden hun ouders, waarom gingen ze in het verzet en hoe gevaarlijk was dat? Veel verzetslieden werden opgepakt door de Duitsers. Die arrestaties staan 75 jaar later bij vele kinderen nog op het netvlies gebrand.

'Kinderen van het Verzet', om 21.20 uur op Canvas.

Dossiers