Televisiepionier Herman Verdin overleden

maandag 22 augustus 2011

Herman Verdin overleed vrijdag 19 augustus op 85-jarige leeftijd thuis in Kessel-Lo. Hij werd opgeleid als classicus en begon in 1949 te werken als radiomaker voor het NIR, de voorloper van de huidige VRT. Hij had er zich gespecialiseerd in historische documentaires en luisterspelen en stond aan de wieg van de schoolradio. Daarnaast deed hij omroepwerk als commentator, van voetbal tot de opening van Expo 58 en de huwelijken van koning Boudewijn en prins Albert.

In 1961 werd Herman Verdin hoofd van de dienst Artistieke en Educatieve uitzendingen bij de Vlaamse Televisie, rond die tijd omgedoopt tot BRT. Hij had van 1961 tot 1965 de leiding over een breed gamma programma's: 'Van patat tot Penelope', vatte hij het zelf samen. Hij was verantwoordelijk zowel voor alle kunst- en cultuurprogramma's, waaronder 'Ten Huize van' en 'Hier spreekt men Nederlands', als voor het tuinbouwprogramma 'Voor boer en tuinder' en 'Penelope', het vrouwenprogramma van Paula Semer. Verschillende producties onder zijn leiding kregen internationale prijzen, zoals de Italia-prijs in 1964 voor de televisie-opera 'Willem van Saeftinghe', op muziek van Frederik Devreese.

In dezelfde periode doctoreerde hij aan de K.U.Leuven in de Oude Geschiedenis over de Griekse geschiedschrijver Herodotos. Hij koos voor de academische wereld toen hem een leerstoel aan de universiteit werd aangeboden. Maar hij bleef nog jaren met de omroep in contact, als bestuurder van Omroep Brabant en als voorzitter van de Bert-Leysen-prijs, die tot in de jaren negentig jaarlijks aan de beste Vlaamse televisieproductie werd toegekend.

Persbericht VRT
http://www.vrt.be

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Eviva Espa√Īa - Annemie Struyf

In Carboneras maakt Sabah een afspraak om haar droomhuis voor de tweede keer te bezoeken. In AsturiŽ leven Raf en Birgit voorlopig in hun camper, naast een loods waar ze hun spullen stockeren. In de buurt van Lťon ontmoet Annemie de West-Vlaamse Christine die een herberg uitbaat op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Buurman Gumercindo is haar enige vriend in dit dorp vol ruzies en conflicten.

'Eviva Espana', om 20.35 uur op Eťn.

Dossiers