'Robland': Rob gedoemd te mislukken

zondag 9 april 2006

Is Rob Vanoudenhoven gedoemd om te falen? Volgt hij het voorbeeld van de Britse koning Jan Zonder Land? Volgens grondwetspecialist Frank Judo kan Rob hoogstens koning van zondagavond op tv worden. Toch gaat Rob het proberen. Hij gaat zorgen voor een grondwet, een vlag, een munteenheid, een volkslied, een volk en als het even kan de erkenning door de Verenigde Naties. In dat laatste zal Rob falen, stelt Judo.

N


eem nu het voorbeeld van Sealand, een booreiland voor de Britse kust. 'Prins-regent' Michael  zegt dat het een soevereine staat is. " De Europese landen hebben toegegeven dat ze geen rechten hebben over Sealand, meer niet. Sealand een land noemen gaat me wat ver. Ik heb er in elk geval nooit de ambassadeur van ontmoet", vertelt Judo.  

De kans dat Rob in zijn opzet slaagt, is nihil. " Wat heb je nodig om een land te vormen? Een regering die macht uitoefent over grondgebied. Het moet gaan om een democratie die op een vredelievende manier een aantal jaar in stand wordt gehouden."  

Om een land te zijn, moet grond en bevoegdheid hebben. Dan moet je zien erkend te worden. "Zo ging dat ook met België: eerst wou alleen Frankrijk ons erkennen. De andere landen volgden pas later. Dat gebeurde ook na de splitsing van Joegoslavië. De gesplitste landen zijn eerst aarzelend erkend door Duitsland en Oostenrijk, dan door andere Europese landen, gevolgd door de rest van de wereld. Hoe meer erkenning door andere staten, hoe meer land je wordt."  

Ons grondgebied is volledig onder controle van de Belgische staat. Flahaut zal dus geen tanks sturen naar Robland. "Tenzij Rob gaat beweren dat hij geen belastingen meer betaalt omdat hij onafhankelijk is. Dan zullen ze wel ingrijpen."  

Dat Rob Vanhoudenhoven geen erkenning zal krijgen van de UNO, zal geen verrassing zijn. Maar of hij onze zondagavond zal veroveren, valt af te wachten. Dat hopen ze alvast in Vilvoorde.  (Bron Het Nieuwsblad)

Eerder maakte onze Royalty-specialist al een analyse van de herkomst van de outfit
van Koning Rob.

Iedere ochtend een actueel nieuwsoverzicht in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor 'TV-Visie extra' via dit invulformulier
en dagelijks bij zonsopgang zitten wij in je mailbox. Een aanrader!

DOSSIER: Robland

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Doorblader onze nieuwsberichten en kom alle nieuwtjes uit televisieland te weten!

Dossiers