'Robland': Effect Vanoudenhoven voorbij?

zondag 16 april 2006

670.000 kijkers voor de eerste aflevering van 'Robland'. Rob Vanoudenhoven wil voor VTM een eigen koninkrijk stichten en laten erkennen door de Verenigde Naties. Maar ondanks een grootse campagne volgt de hype alsnog niet. Is Vlaanderen Rob beu? Of is VTM een 'Rem op Rob's machine'?

H


et opzettelijke gestuntel, het naïeve, het onzekere van Rob. Je bent erdoor gecharmeerd, of geïrriteerd. De grijze zone is maar dun. 'Het typetje is uitgehold', zegt trendwatcher Herman Konings. Gust De Meyer van de KUL schuift de 'schuld' in de schoenen van VTM. 'Als hij het programma voor VRT had gemaakt, haalde hij wel het miljoen.'

Het hielp natuurlijk niet dat een trein de wielerklassieker Parijs-Roubaix had verstoord. Al de aandacht ging daarheen. Maar toch. Rob I flopte wel. Al verdedigt Vanoudenhoven zich. 'De kranten hadden het enkel over de kijkcijfers, niet de inhoud', zei de koning in spe vrijdag in 'Brussel-Midi' op Studio Brussel.

Rond 'Robland' werd een megacampagne gebouwd, waardoor de 670.000 kijkers een afgang zijn, stelt Gust De Meyer. 'Maar hij stond op de cover van Humo, dus moet hij nog populair zijn bij dat kritische publiek.' De Meyer zegt gelachen te hebben verleden zondag, en gelooft niet dat tv-figuur Rob versleten is. Zondagavond is en blijft privé-bezit van de Reyerslaan, en daar wringt de koninklijke rijlaars.

Maar Herman Konings ziet niet alleen de concurrentie als reden van de flop. 'Al jaren speelt Rob de kluns met grote aaibaarheidsfactor, en nu is het van het goede te veel. Hij heeft zijn beste tijd gehad.' Hoe verklaar je anders dat 'Alles kan beter' meer kijkers scoort dan 'Robland'? 'AKB' is acht jaar oud én sterk gedateerd.

Het publiek zoekt volgens Konings een nieuw soort vedetten. Mensen die rad van tong zijn, zoals Tom Boonen of Marcel Vanthilt. 'Geen schlemielen, maar sterke karakters.' Ook hij wijst de Medialaan met de vinger. 'Wanneer scoorde VTM nog? Met 'Sterren op de dansvloer'. Op vrijdagavond, met als concurrent het 'Swingpaleis', ook zo'n overjaars programma met een versleten typetje.'

'Rob is helemaal geen typetje', bijt Bert Geenen (VTM) van zich af. 'Het belangrijkste is dat we een goed programma hebben. Iedereen is enthousiast. Men verwacht astronomische cijfers, terwijl we wij eigenlijk aanvullend programmeren tegenover de VRT.'

Vanvondavond kan je kijken naar de tweede aflevering van 'Robland'. Misschien verovert Rob dan wel al een stukje tv-kijkend Vlaanderen. Bron: HLN

'Robland', vanavond om 20.45 uur op VTM.

Iedere ochtend een actueel nieuwsoverzicht in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor 'TV-Visie extra' via dit invulformulier en dagelijks bij zonsopgang zitten wij in je mailbox. Een aanrader!

DOSSIER: Robland

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Pink Xmas met VIJF en Qozmo (foto: VIJF - © SBS Belgium 2019)

Elise Donner is mede-eigenaar van het reisbureau van haar harteloze ex-man. Sinds de scheiding maakt hij het Elise op verschillende manieren erg lastig. Elise heeft het plan met Kerstmis een date te vinden, om haar ex jaloers te maken. Daarnaast wil ze de feestdagen ook niet in haar eentje doorbrengen. Per toeval ontmoet Elise in een winkelcentrum Nick, een knappe en machtige advocaat. Nick is ook alleenstaand en er ontstaat meteen een band tussen de twee.

'The Mistletoe Promise', om 20.30 uur op VIJF.

Dossiers