'Tijd voor MAX': de kracht van verbeelding

woensdag 21 maart 2018
Foto: Omroep MAX - © Hans Vink 2016

Op donderdag 22 maart staat 'Tijd voor MAX' vanaf 17.10 uur op NPO 1 volledig in het teken van CliniClowns. De organisatie bestaat dit jaar 25 jaar. In die tijd bezorgden ze 1,2 miljoen zieke en gehandicapte kinderen waardevolle geluksmomenten.

Jack van Gelder is al jaren bevlogen ambassadeur en is te gast in de 'Tijd voor MAX'-studio: 'Elke keer als ik CliniClowns aan het werk zie, ben ik onder de indruk van hun liefde en toewijding.'

'Tijd voor MAX' gaat mee op pad met CliniClowns. Zo ontmoeten we de driejarige Emma. Ze heeft leukemie en heeft al tientallen chemokuren achter de rug. Iedere keer als de CliniClowns haar bezoeken vergeet ze haar ziekte en mag ze weer even kind zijn.

Presentator en verslaggever Jack van Gelder is al 18 jaar nauw verbonden aan de organisatie. In 2000 meldde hij zich spontaan aan als ambassadeur en is nooit meer weggegaan. 'CliniClowns brengen vrolijkheid en lichtheid. Ze laten kinderen echt even vergeten dat ze ziek zijn. Er is weer even lucht en ruimte en alles kan. Je ziet de kinderen opbloeien. Dat is prachtig om te zien.'

Vanaf dit jaar spelen de CliniClowns ook voor mensen met dementie. Om hen weer even naar het 'nu' te halen, écht contact met ze maken en hen de nodige ontspanning en kracht te geven. Stichting CareClowns voegde daarvoor in bij CliniClowns en ambassadeur Astrid Joosten verhuisde mee. Zij ontdekte de kracht van verbeelding tijdens de bezoeken aan haar moeder, die jarenlang in een verzorgingshuis voor mensen met dementie woonde.

CliniClowns
CliniClowns zet zich sinds 1992 in voor zieke en gehandicapte kinderen. Door écht contact te maken en hun verbeeldingskracht in te zetten zorgen de CliniClowns ervoor dat deze kinderen weer even kind kunnen zijn. Een ontmoeting met een CliniClown heeft effect: kinderen ervaren bijvoorbeeld minder stress en angst.

De CliniClowns spelen in nagenoeg alle Nederlandse ziekenhuizen met een kinderafdeling, in revalidatieklinieken, hospices, op scholen en online. De clowns gaan vanaf dit jaar ook naar zorginstellingen voor mensen met dementie. Daar zetten zij hun verbeeldingskracht met liefde en respect in om het isolement en de eenzaamheid te verzachten.

Deze uitzending van 'Tijd voor MAX' wordt mede mogelijk gemaakt door CliniClowns.

'Tijd voor MAX', donderdag 22 maart om 17.10 uur op NPO 1.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VIJF logo

Sarah wordt ten huwelijk gevraagd door haar vriend, maar ze is helemaal niet zeker of ze dit wel wil. Op weg naar huis om het huwelijksfeest van haar zus bij te wonen, besluit ze bij haar grootmoeder langs te gaan om raad te vragen. Daar ontdekt ze een groot familiegeheim dat zijn weerslag heeft op de hele generatie vrouwen binnen de familie. Ze besluit op zoek te gaan naar de man die een antwoord kan geven op al haar vragen...

'Rumor Has It', film met oa. Jennifer Aniston en Kevin Costner, om 20.35 uur op VIJF.

Dossiers