De Vier Jaargetijden van 'Passaggio' op NPO Radio 4

zondag 14 januari 2018

Het is winter! Nou, ja voor wat het waard is in Nederland... Een tijdperk van verstilling en inkeer is het sowieso. En vanaf de eerste vorst begint iedereen stiekem ook weer te dromen van de sprookjesachtige sneeuw en het feeŽrieke schaatsen.

Een prachtige reden voor Radio 4-presentator Lex Bohlmeijer om de stoute schoenen en misschien wel schaatsen aan te trekken. Van 15 tot 19 januari maakt hij vijf uitzendingen vanuit de natuur. Met deze winter-editie voltooit hij de reeks 'De Vier Jaargetijden van Passaggio', een radiofonische ode aan de seizoenen

Na het Pieterpad, het Texelpad en de tocht door de Veluwe is het tijd voor De Tocht der Tochten, jawel: De Elfstedentocht. Over water of over het land, Lex Bohlmeijer volgt het parcours volgen dwars door Friesland. In vijf radio-uitzendingen roept hij de schoonheid van de provincie op, de landschappen, de sfeer van de winter. Strenge winters blijven uit. Het lijkt steeds onwaarschijnlijker dat er ooit nog een echte Elfstedentocht gehouden wordt die het hele land in de ban kan brengen. Daarom kiest hij dit keer voor een bijzonder en duurzaam vervoermiddel, een elektrische Solex. Hij stelt zo ook het thema van de klimaatverandering aan de orde.  Reizend door Friesland ontvouwt zich de provincie samen met het landschap van de muziek. Herinneringen worden opgeroepen aan heroïsche edities van de Elfstedentocht. Hij bezoekt Henk Kroes, de legendarische ijsmeester die er drie meemaakte. Hij ontmoet schrijver Hylke Speerstra en musicus Sytze Pruiksma, schaatsliefhebbers, en nauw verbonden met de Friese cultuur. Begin en eindpunt is uiteraard Leeuwarden, Culturele Hoofdstad van 2018. En wie weet, misschien ligt er wel ijs, straks. De schaatsen gaan mee. Want ijs of geen ijs, it giet oan, in 'Passaggio!' op NPO Radio 4.

'Passaggio' is een intiem en persoonlijk programma op NPO Radio 4 over klassieke muziek, iedere werkdag van 19.00 tot 20.00 uur. Een tussenuur, om bij te komen van de dag, en weer op te laden voor de avond.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Q2 logo

In deze aflevering wordt duidelijk wat er gebeurt wanneer je kickbokst en televisiekijkt tegelijk, waarom je altijd een kersenpitkussen moet hebben klaarliggen, wat er mis is met smurfenschoenen, waarom je nooit de weg mag vragen aan moeders met bakfietsen en waarom schrijvers pas om vier uur opstaan.

'En Toen Kwam Ons Ma Binnen', om 23.35 uur op Q2.

Dossiers