De Nomaden van 'Vranckx': vier nieuwe reportages in juni

vrijdag 31 mei 2019
Foto: Canvas - © VRT 2018

In juni presenteert Rudi Vranckx op zaterdag vier nieuwe documentaires van zijn jonge reportersteam 'De Nomaden'. Gewoontegetrouw zijn ze opnieuw uitgezwermd over de hele wereld, van het Zuid-Afrikaanse Malawi over Iran en Congo tot Groot-BrittanniŽ.

Op zaterdag 1 juni volgt Bart Dereymaeker in Weg van Malawi de voetsporen van zijn vader Lieven. Die had daar een project om jongeren naar school te helpen gaan. Maar na zijn laatste reis stierf hij aan de gevolgen van malaria. Had het project zin? Wat loopt er mis met het onderwijs in Malawi? Barts goede vrienden en tv-makers Thomas Schoenaerts en Bregt Jansegers reizen mee.


In Perzische picknicks op zaterdag 8 juni vieren verschillende Nomadenteams Newroz (Perzisch Nieuwjaar) op diverse plaatsen in Iran. Hoe zien de Iraniërs de toekomst? Er zijn de sancties van de Verenigde Staten, oorlogsdreiging en repressie van binnenuit. De reporters praten met mensen uit alle lagen van de bevolking over hun angsten en hun dromen.

Op zaterdag 15 juni bezoekt Carl Theunis in Gasthuis gevangenis een aantal kraamklinieken in Kinshasa waar honderden vrouwen opgesloten zitten omdat ze hun ziekenhuisrekening niet kunnen betalen. Carl gaat op stap met een activiste die de vrouwen probeert vrij te kopen.

Op 22 juni ten slotte reist Laura Zuallaert naar Groot-Brittannië om te kijken hoe het met Fish gaat. Een jonge transmigrant die ze leerde kennen in Gent. Hoe vergaat het hem in Engeland?

Weg van Malawi – zaterdag 1 juni
Bart Dereymaeker reist naar Malawi, in het voetspoor van zijn vader Lieven. Die steunde daar jongeren om te gaan studeren. Maar na zijn laatste reis overleed hij aan malaria. Bart wil nu weten of het project impact heeft en wat er misloopt in het onderwijs in Malawi. Zijn goede vrienden, Nomaden Thomas Schoenaerts en Bregt Jansegers, reizen met hem mee.

'Heeft het iets veranderd of is het een druppel op een hete plaat? Is het nog van deze tijd om zo aan ontwikkelingswerk te doen?' Op die vragen wil Bart een antwoord vinden. Eerste halte van de reis:  Mulanje in het zuiden. Daar woont Robert, de eerste student van het project. Hij heeft met de steun van Barts vader automechanica gestudeerd en heeft nu zijn eigen garage.

Studeren is niet vanzelfsprekend in Malawi. Het onderwijssysteem staat onder druk. Bij een bezoek aan de basisschool van Mbayani, een van de grootste scholen van Oost Afrika, zien Bart, Thomas en Bregt klassen van meer dan tweehonderd leerlingen met één leerkracht. Er is een structureel tekort aan accommodatie, leerkrachten en didactisch materiaal.

Amper 35 procent van de leerlingen stroomt door naar het secundair onderwijs. Bart wil weten wat de minister van onderwijs hierop te zeggen heeft.

Een reportage van Bart Dereymaeker Thomas Schoenaerts en Bregt Jansegers

'De Nomaden van Vranckx', vanaf zaterdag 1 juni om 20.10 uur op Canvas.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Een Frisse Start met vtwonen' (foto: Vitaya - © DPG Media 2019)

Nick en Stig zijn al elf jaar samen en klaar voor een volgend hoofdstuk in hun leven. Het koppel heeft jarenlang in het buitenland gewoond en heeft nu besloten om zich te settelen in BelgiŽ. Sieg helpt mee met de verhuis naar hun nieuwbouw, terwijl Ozanne en Guillemine er een warme thuis van maken.

'Een Frisse Start met vtwonen', om 20.40 uur op Vitaya.

Dossiers