Brandweer Gent ruimt puin na storm in Gent

dinsdag 12 december 2017
Foto: VTM - © MEDIALAAN 2017

Een storm heeft lelijk huisgehouden in Gent. Op verschillende plaatsen zijn bomen omgevallen en verschillende woningen zijn getroffen door blikseminslagen.

De brandweer heeft haar handen vol en de ‘procedure noodweer’ wordt opgestart.


Wanneer een man thuiskomt, ziet hij rook uit het dak van zijn woning komen. De brandweermannen haasten zich ter plaatse. Ze stellen vast dat een bliksem is ingeslagen op een lamp aan de buitenkant van het huis en zich over de volledige elektriciteitsaansluiting heeft verspreid. 'Een blikseminslag zorgt voor een zeer hoge temperatuur die zeer kort door de elektrische leidingen gaat en zo veel schade aanricht', vertelt luitenant Marc. De elektriciteitskast in de garage is volledig weggebrand en de vlammen slaan uit de isolatie onder het dak. Bij een andere blikseminslag hebben zelf verschillende huizen schade opgelopen. De bliksem is ingeslagen op de internetbekabeling en heeft zich zo verspreid over verschillende woningen. 'Een blikseminslag kan heel gevaarlijk zijn. Als de eigenaars van het huis de rook niet op tijd opmerken, staat het huis snel in lichterlaaie', aldus kapitein Steven.

Een oud echtpaar wordt opgeschrikt door een grote boom die op hun huis valt. De brandweermannen hebben veel werk om het gevaarte weg te halen. 'Dit is een grote uitdaging voor ons, want zoiets maken we niet elke dag mee. We kunnen niet voorspellen wat er met de boom gaat gebeuren wanneer we takken wegzagen. We proberen zoveel mogelijk risico’s te vermijden.'

Gerrit is de oudste ambulancier van het korps. Hij gaat binnenkort, met pijn in het hart, met pensioen. Hij heeft ondertussen al 27 000 interventies achter zijn naam staan, maar zet zich ook voor zijn laatste patiënten zo goed mogelijk in. Hij wacht een zwangere vrouw op in het station van Gent-Sint-Pieters. De vrouw heeft weeën gekregen op de trein en zou wel eens zeer snel kunnen bevallen.

Tijdens de opendeurdag van de Gentse brandweer wordt Gerrit voor zijn nakend pensioen door niemand minder dan Véronique De Kock in de bloemetjes gezet. Daarna stuurt zij de stoere brandweermannen de catwalk op om hun uitrustingen te tonen aan het publiek. Van de brandweerpakken, over de kostuums voor belangrijke aangelegenheden, tot de duikerspakken, alles wordt uit de kast gehaald.

Marlies en Tanguy rijden uit voor een vrouw die volledig over haar toeren is. Ze roept, wil niet eten, maakt een rommeltje in haar appartement. Haar zonen weten zich geen raad meer, maar ook de ambulanciers  hebben erg veel moeite met de agressieve vrouw. Voor de jonge Marlies is dit soort interventies een hele ervaring: 'Als ambulancier kom je in zeer diverse situaties terecht. Je ontmoet ook erg verschillende mensen en leert hoe je met hen om moet gaan. Dit werk is een zeer goede leerschool voor mij.'

'Helden van Hier: Door het Vuur', woensdag 13 december om 21.15 uur bij VTM.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Doorblader onze nieuwsberichten en kom alle nieuwtjes uit televisieland te weten!

Dossiers