VRT en Touring Mobilis gaan voor beste verkeersinfo van het land

donderdag 17 november 2011

Vanaf maandag 21 november klinkt de verkeersinformatie bij de VRT herkenbaar anders. Dankzij de samenwerking met Touring Mobilis weet de automobilist dan ook hoe lang (of hoeveel langer) hij over een traject zal doen. Ook het internetaanbod wordt uitgebreid. En nieuwbakken verkeersanker Bart Suy maakt maandag zijn debuut.

De VRT en Touring Mobilis sloten vorig jaar een samenwerkingsovereenkomst. De krachten werden gebundeld om de weggebruiker nog accurater en sneller te kunnen inlichten. De verkeersdeskundigen van Touring Mobilis hebben een uniek systeem ontwikkeld om de gemiddelde snelheid op het Belgisch wegennet te volgen; de verkeersredacteurs maken van al die informatie toegankelijke berichten voor radio en online en zijn daar ondertussen erg ervaren in. Deskundigen en redacteurs werden samengebracht op één plek zodat de verkeersredacteurs rechtstreeks toegang hebben tot alle bronnen. Het resultaat is op 21 november voor het eerst te horen.


De vertrouwde fileoverzichten worden vanaf die dag aangevuld met onder meer reistijden op vaste trajecten tijdens de spits, wachttijden bij ongevallen en de impact van grote wegenwerken. Ook een verkeersvoorspelling voor de ochtend- en avondspits behoort tot de mogelijkheden. De VRT en Touring Mobilis willen de Vlaming weer controle geven over zijn dagelijkse verplaatsingen.

Volledig, accuraat, snel en relevant
Concreet heeft de VRT-verkeersredactie vanaf maandag drie bronnen ter beschikking. Naast de data van het Vlaams Verkeerscentrum en de meldingen van correspondenten, levert Touring Mobilis voor het eerst ‘floating car data’. Die worden anoniem verzameld via 250.000 voertuigvolgsystemen en bieden een goed overzicht van de toestand op alle grote en kleine Vlaamse wegen. Alle gegevens komen samen op de verkeersredactie en vormen zo de basis van alle verkeersoverzichten voor de VRT-radionetten, –websites en Teletekst.

Zowel de VRT als Touring Mobilis zien grote voordelen voor de gebruiker.

Els Van de Sijpe, manager radio bij de VRT: 'We werken al vijftien jaar zeer goed samen met Touring Mobilis. Door deze nieuwe, intensere samenwerking kan de garing van verkeersgegevens nog sneller en efficiënter. We blijven bekende bronnen als het Vlaams Verkeerscentrum gebruiken, maar beschikken vanaf vandaag over nog gedetailleerdere informatie. En dat komt de VRT-luisteraar en –surfer alleen maar ten goede.'

Jan Cools, CEO van Be-Mobile: 'Het is de missie van Touring Mobilis om de automobilist terug controle te geven over zijn mobiliteit. Dit kan alleen door zo accuraat mogelijke verkeersinformatie zo snel mogelijk bij de luisteraar te brengen. Het samenbrengen van de verkeersredacties van Touring Mobilis en de VRT zorgt ervoor dat de luisteraars beter geïnformeerd en veiliger de weg op kunnen.'

Bart Suy, het eerste verkeersanker van Vlaanderen
Maandag maakt ook Bart Suy zijn debuut. Bart is het eerste verkeersanker van de VRT. Concreet wordt hij de vaste verkeersstem van MNM, maar hij kan ook opduiken in andere VRT-radioprogramma’s en de nieuws- en duidingsprogramma’s op Eén en Canvas. Bart beweegt zich al sinds 2007 in de wereld van het verkeer. Als redacteur en later supervisor bij het Brusselse verkeerscentrum Mobiris verwierf hij een diepgaand inzicht in het vergaren en verstrekken van verkeersinformatie. Bij Urgent.fm, FM Brussel en Studio Brussel nam hij bovendien al eerder achter de radiomicrofoon plaats.

Bart Suy: 'De voorbije weken heb ik de kans gekregen me grondig te kunnen inwerken. Ik voel me ondertussen thuis aan de Reyerslaan en ben helemaal klaar om er maandag in te vliegen.'

Het volledige verkeersaanbod van de VRT:

Radio 1

  • Verkeersupdates rond kwart voor en kwart over het uur. Extra updates bij ongevallen of dringend verkeersnieuws.
  • Radio1.be heeft, naast een uitgebreid verkeersoverzicht, ook een 'widget' op de voorpagina dat snel en duidelijk de toestand op de weg weergeeft, inclusief filebarometer.

Radio 2

  • Verkeersupdates rond het uur en het half uur, inclusief regionale verkeersinfo tijdens de regionale programma’s. Extra updates bij ongevallen of dringend verkeersnieuws.

MNM

  • Verkeersupdates rond het uur en het half uur. Extra updates bij ongevallen of dringend verkeersnieuws. Vanaf maandag 21 november in de ochtend met verkeersanker Bart Suy.
  • MNM.be heeft, naast een uitgebreid verkeersoverzicht, ook een ‘widget’ op de voorpagina dat snel en duidelijk de toestand op de weg weergeeft, inclusief filebarometer en flitsers.

Studio Brussel

  • Drie verkeersbulletins per uur tijdens de ochtendprogramma’s en twee per uur tijdens de andere programma’s. Extra updates bij ongevallen of dringend verkeersnieuws.

Online
Deredactie.be brengt het verkeersoverzicht in tekst- en kaartvorm. Er is aandacht voor files, werkzaamheden, radarcontroles en reistijden. Verder vindt de surfer hier een verkeersvoorspelling voor de ochtend- en avonspits en de laatste verkeersinformatie van de radio. Ook de mobiele site m.deredactie.be heeft een uitgebreid verkeersaanbod. De balk bovenaan alle VRT-sites biedt rechtstreekse toegang tot de nieuwe verkeersoverzichten.

Teletekst
Teletekst biedt uitgebreide verkeersinformatie vanaf pagina 350.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Monacovrouwen' (foto: VIJF - © SBS Belgium 2019)

Winny is emotioneel omdat ze geen kinderen kan krijgen, de mama van Grace komt langs en Anne-Françoise stelt haar nieuwe vlam voor.

'Monacovrouwen', om 20.35 uur op VIJF.

Dossiers