'Topdokters' krijgt eigen versie in Nederland

dinsdag 12 februari 2019
Foto: RTL 4 - © RTL 2019

Het succesvolle VIER-programma 'Topdokters', van productiehuis Woestijnvis, krijgt een eigen versie op de Nederlandse commerciële zender RTL 4. Dat meldt de omroep in een persbericht.

De Nederlandse versie van 'Topdokters' wordt in Nederland geproduceerd door Fabiola, dat is de speciaal voor Nederland opgerichte joint-venture van de productiehuizen De Mensen, Lecter Media en Woestijnvis.


Persbericht RTL 4:

In het nieuwe RTL4-programma 'Topdokters' staan acht topspecialisten uit verschillende ziekenhuizen in Nederland centraal. In een reeks van acht afleveringen volgt de kijker de artsen, die zich allemaal op hun eigen manier met hart en ziel inzetten voor hun patiënten, wiens leven soms letterlijk in hun handen ligt. Hoe gaan zij om met moeilijke momenten, zoals een slecht nieuws gesprek? Hoe zoeken zij de juiste balans tussen betrokkenheid bij de patiënt en professionele afstand? En hoe praten ze thuis over wat ze meemaken? Vanaf woensdag 27 februari is te zien hoe deze topdokters omgaan met de grote verantwoordelijkheid die dit werk met zich meebrengt.

De acht specialisten stellen zich in 'Topdokters' kwetsbaar op. Ze durven hun hart te laten spreken en laten zich van hun menselijke kant zien. In de eerste aflevering vertelt neurochirurg Wilco Peul, van het LUMC in Leiden, over de emotioneel zware belasting die zijn vak met zich meebrengt. Terwijl hij vlak voor een operatie, die de hele dag zal duren, zijn handen grondig reinigt, zegt hij: 'Laatst was ik een patiënt aan het opereren met een wervelkolomtumor. Ik moest het operatieteam verlaten omdat er een traumapatiënt binnenkwam. Een klein kindje dat een zwaar ongeluk had gehad en dat onder mijn handen doodging. Vervolgens moet je dat aan de ouders meedelen, en daarna moet je weer terug naar die eerste operatie. Dat vergt het uiterste van je emotionele incasseringsvermogen. Als je daar niet tegen kunt, houd je dit vak niet vol.'

Ook hun privéleven wordt gedeeld met de kijker. Want wie ze zijn, heeft invloed op de manier waarop ze hun patiënten behandelen. Allemaal nemen ze hun patiënten in gedachten ook wel eens mee naar huis, zeker als deze heel dichtbij komen. Zo ook brandwondenarts Sonja Scholten. Zij ziet een patiëntje terug op de poli. Het jongetje is jaren geleden opgenomen met ernstige brandwonden in zijn gezicht en heeft al vele operaties achter de rug. Ze vecht tegen haar tranen als ze vertelt: 'Ik kwam op een ochtend op de afdeling, een klein jongetje was heel verdrietig, hij had heimwee. Toen heb ik een tijd met hem op schoot gezeten om hem te troosten'. Als ik nu zie hoe goed hij herstelt, emotioneert me dat heel erg.'

De artsen blijken hun vak ook op andere manieren niet echt los te laten. Karin, de vrouw van Emiel Rutgers die al 36 jaar werkzaam is als chirurg en borstkankerexpert in het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis: 'Vroeger, bij het snijden van het vlees aan tafel, ging hij al het vlees ontleden, kijk hier is een spiertje en hier een botje. Dan zeiden de kinderen, pap we zitten gewoon te eten! Typisch een chirurg. Hij noemt zichzelf ook altijd een blije snijder.'

'Topdokters' is al een begrip bij onze zuiderburen. Bij VIER is dit jaar het vijfde seizoen van het succesvolle programma uitgezonden. In totaal werken zeven ziekenhuizen, verspreid door Nederland mee aan het nieuwe RTL 4-programma.

'Topdokters' wordt geproduceerd door Fabiola, wekelijks vanaf woensdag 27 februari bij RTL 4.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VIER logo

Terwijl de strandredders de drukte in en rond het water in goede banen proberen te leiden, krijgen ze te maken met een man die van de golfbreker is gevallen en niet meer kan opstaan. Inspecteurs Thomas en Marco van de lokale politie in Oostende krijgen een oproep voor een vechtpartij, maar raken niet meteen ter plaatse. De vrijwilligers van de Blankenbergse zeereddingsdienst krijgen melding van een zeiljacht met een afgebroken mast. Er is een gezin aan boord. Hoe sneller ze ter plaatse zijn, hoe beter. Maar de zware zee maakt de reddingsoperatie er niet makkelijker op.

'De Kust is Veilig', om 21.30 uur op VIER.

Dossiers