Ketnet komt op tegen kanker

donderdag 25 april 2024

Ketnet komt op tegen kanker en maakt in de week van 29 april het thema bespreekbaar bij kinderen. Want ook kinderen worden met kanker geconfronteerd.

Jaarlijks krijgen zo'n 400 kinderen jonger dan 15 jaar zelf de diagnose. Maar ook in hun omgeving krijgen ze soms met kanker te maken. Aan de hand van twee ijzersterke programma’s belicht Ketnet de verschillende aspecten van kanker.


'Praten over kanker is belangrijk, ook met kinderen. We willen met Ketnet dan ook verhalen van hier brengen die de ongelofelijke kracht van kinderen laat zien én met een internationale topreeks als Jenny brengen we straffe fictie over het onderwerp op kindermaat', vertelt Annemie Gulickx, netmanager Ketnet.

'Het zou niet mogen, maar helaas worden ook kinderen geconfronteerd met kanker. Bij Kom op tegen Kanker proberen we zieke kinderen zoveel mogelijk ‘kind’ te laten zijn, onder andere door een vakantiekamp te organiseren waar ze even kunnen vergeten dat ze ziek zijn. We bieden scholen ook educatieve pakketten aan om het thema in de klas bespreekbaar te maken, want erover praten is – net zoals bij volwassenen – erg belangrijk. Samen met Ketnet hopen we zo kinderen en hun familie de nodige steun te geven, legt David Vansteenbrugge, algemeen directeur Kom op tegen Kanker, uit.

'De Positivo’s'
In het kader van de week Ketnet komt op tegen kanker duikt Ketnet-wrapper Sarah Mouhamou een hele week in de wereld van enkele kinderen met kanker. Hoe is het om kanker te hebben? Kan je het nog fijn hebben? Wat mis je het meeste? Wat is er moeilijk en wat maakt je bang? Omdat de kinderen fysiek niet bij elkaar kunnen zijn, richt Sarah haar eigen chatgroep op: 'De Positivo’s'.

Aflevering 1: Arno
​Arno heeft botkanker en de tumor zit in zijn grote teen. Hij krijgt te horen dat die geamputeerd moet worden. Het lijkt hard nieuws, maar Arno is er eigenlijk heel erg blij mee want dat wil zeggen dat de tumor uit zijn lichaam wordt verwijderd en de kans op herval kleiner is. Arno moet naar het ziekenhuis en moet daar een hele dag verschillende onderzoeken ondergaan. Het is een dag waarop hij veel moet wachten, om de verveling tegen te gaan, besluit Sarah hem gezelschap te houden.

Aflevering 2: Sophia
​Sophia krijgt chemo en daar ziet ze zwaar van af. Ze is dan heel misselijk en ook haar haar is uitgevallen. Ze ging vroeger graag op restaurant maar omdat haar immuniteit te laag is en dit de kans om ziek te worden vergroot, mag ze dat niet meer doen. Als Sophia niet op restaurant kan, besluit Sarah om het restaurant dan maar naar het ziekenhuis te brengen.

Aflevering 3: Staf
​Staf heeft een hersentumor die niet geopereerd kan worden. Hij kreeg chemotherapie, maar die hielp niet, daardoor krijgt hij een experimenteel medicijn dat hij thuis mag innemen. Het is iets waar hij iedere week tegenop ziet omdat het heel vies smaakt.

Aflevering 4: Scarlette
​Scarlette krijgt chemo en proton-bestraling in het UZ in Leuven. De bestralingsmachine is een gigantisch toestel waar Scarlette zelf de kleur van het licht en de muziek mag kiezen. Het lang stilliggen wordt daardoor wat aangenamer.

Aflevering 5: Warre
​Warre kreeg twee jaar geleden het nieuws dat hij botkanker had. Na een operatie aan zijn heup en verschillende chemokuren is hij nu klaar voor zijn genezingsproces. Via revalidatie-oefeningen leert hij opnieuw sterker op zijn benen te staan. Hij droomt ervan om opnieuw zijn vroegere sport schermen te kunnen beoefenen.

Via de chatgroep delen de kinderen foto’s en filmpjes, geven ze tips en ondersteunen ze elkaar. Iedere aflevering gaat Sarah langs bij een van de kinderen tijdens hun behandeling of revalidatie. En ze bezorgt hen ook een verrassing waar ze tijdens hun ziekte alleen maar van kunnen dromen. ​

'De Positivo's' van maandag 29 april t.e.m. vrijdag 3 mei omstreeks 18.25 uur op Ketnet en vanaf 7.30 uur in de Ketnet-app en VRT MAX.

'Jenny'
De fictiereeks 'Jenny' gaat over een dertienjarig meisje dat gepassioneerd is door dans, maar op een dag de diagnose van leukemie krijgt. Deze aangrijpende reeks toont hoe zij en haar omgeving hiermee omgaan. In de derde reeks zien we dat Jenny haar leukemie overwonnen heeft, kan ze wat afstand nemen om te begrijpen hoe de ziekte haar leven heeft veranderd. Als ze inziet hoe ze deze zware beproeving in sterkten kan omzetten, kan ze een nieuwe weg inslaan waarin liefde en vriendschap de bovenhand nemen. Teruggeven aan anderen zal ook haar manier zijn om zin aan haar leven te geven. De stem van Jenny werd ingesproken door Stien Edlund.

'Jenny' reeks 3, vanaf maandag 29 april om 19.40 uur op Ketnet en vanaf 7.30 uur in de Ketnet-app en VRT MAX.


TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VTM logo Kleurt je dag

Wanneer de uitgehuwelijkte prinses Jasmine uit verveling haar paleis in het koninkrijk Agrabah ontvlucht, ontmoet ze de dappere straatjongen Aladdin en zijn ondeugende aapje Abu. De vonk slaat meteen over, maar Jasmine mag zich niet inlaten met jongens die niet van koninklijke afkomst zijn. Ondertussen schakelt de sluwe Jafar, de adviseur van de sultan, Aladdin in om voor hem een magische lamp te vinden in de grot der wonderen. Hiermee hoopt Jafar sultan te worden. Wanneer Aladdin de wonderlamp in handen krijgt en ontdekt dat er een Geest in woont, wenst hij dat die hem in een prins verandert zodat hij indruk kan maken op prinses Jasmine.

'Aladdin', film uit 2019 met oa. Will Smith, om 20.30 uur op VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 12:35
  De markt
  09:00
  Lentebeelden
 • 12:30
  Lentebeelden
  07:30
  Ketnet Junior
 • 12:25
  GameKeepers
  04:50
  Geen uitzending
 • 12:05
  Chicago Med
  05:30
  Geen uitzending
 • 12:20
  Foodtruck gezocht
  02:25
  Geen uitzending
 • 12:30
  How I Met Your Mother
  02:25
  Geen uitzending
 • 08:55
  Geen uitzending
  13:55
  Team Spirit II
 • 12:05
  Beverly Hills, 90210
  02:00
  Baywatch
 • 10:00
  Joe
  02:10
  Geen uitzending
 • 12:30
  Mijn tuin
  02:25
  Sports Late Night
 • 11:50
  NCIS
  05:00
  Geen uitzending
 • 12:25
  Border Security: Canada's Front Line
 • 12:25
  Dr. Phil
  05:00
  Geen uitzending
 • 11:55
  Kees van der Spek: Oplichters Aangepakt
  05:00
  Geen uitzending
 • 12:30
  Business Branding Infini Nieuwpoort
  03:00
  Herhalingslus
 • 12:29
  Hobbyklus
  05:55
  Sixties To Six
 • 11:45
  Snel, Makkelijk & Lekker - Het Weekmenu
  02:40
  Sarah's Sweet Table
 • 11:50
  Eredivisie
  02:15
  Premier League
 • 12:25
  Father Brown
  02:00
  Midsomer Murders
 • 12:00
  Shark Tank
  02:10
  Hudson & Rex
 • 12:18
  Sterren NL Top 25
  02:18
  NOS Journaal
 • 12:16
  Tot het Einde
  08:03
  Petrus in het land
 • 12:39
  Peperbollen
  05:30
  Timmy tijd