Kranten scherp voor selectie kandidaten 'Eurosong 08'

dinsdag 18 december 2007

De Vlaamse kranten focussen in hun berichtgeving over Eurosong 08 vooral op het ontbreken van - voor hen interessantere - grote namen. Het Laatste Nieuws is naar verwachting zeer streng voor Eurosong 08, maar ook in de RUG- en VUM-kranten zijn de twijfels over een goede afloop in Belgrado nu al merkbaar. En Jeason is 'een beetje kwaad'. Een overzicht van de belangrijkste krantencommentaren.

<


STRONG>HLN: 'Een ontgoochelende lijst'
'Een ontgoochelende lijst, vol namen van eerdere Eurosong-gebuisden en 'net niet'-winnaars van alle mogelijke Idool- en X Factor-programma's. Het liet zich raden dat Het Laatste Nieuws de deelnemerslijst met de meeste scepsis zou benaderen. Vlaanderens grootste krant roept Brahim, Wouter, Geena Lisa, Tanja Dexters en Sandrine uit tot favorieten 'bij gebrek aan beter'.

'De VRT heeft er opnieuw voor gekozen om enkel fijne, goed scorende Eurosong-afleveringen te maken. Met een mix van niet niet-winnaars uit het verleden, een snuif exotische of rebelse namen, mooie vrouwenbenen, een paar min of meer bekende namen en o toeval in elke aflevering een échte favoriet', schrijven Mark Coenegracht en Jelle Brans.

HBvL - GvA: 'Spreken van jong talent is eufemisme voor ontbreken grote namen
Ook de RUG-kranten focussen op het gebrek aan grote namen in de Vlaamse voorronde. 'Spreken van jong talent is allicht een eufemisme om niet te moeten vaststellen dat de echt grote namen otnbreken', schrijft Jaak Van Dijk. Voor Geena LIsa, Brahim en Sandrine maakt hij graag een uitzondering.

De Paranoiacs worden als vreemde eend in de bijt gecatalogeerd: 'Ze passin in Eurosong als de tang op het varken, maar sinds de Finse monsters kan natuurlijk alles.' Als Limburgse krant besteedt 'Het Belang' bijzondere aandacht aan de Eurosongkandidaten die afkomstig zijn uit de eigen provincie: Raeven (Eurosong for Kids 03), Ellis-T, Tabitha Cycon, Di Bono en Elisa.

Paranoiacs: 'extreem goed' - Jeason: 'Een beetje kwaad'
Wat verderop in de krant dicht Raf Stevens van de Paranoiacs zichzelf en zijn groep 'alle kansen' toe: 'Shout it out is leuke, sixties-getinte garagerock. Het gaat eruit springen, omdat het zo extreem goed is. We doen ook echt mee om te winnen.'

Een minder euforisch geluid vangt Het Belang op bij Jeason. 'Ik ben een beetje kwaad want ik had op iets meer respect gerekend', zegt de man die twee dozijn liedjes had ingestuurd. 'Allemaal zelf geschreven, allemaal demootjes', jammert de zoon van John Horton en tevens neef van Christoff (Eurosong 93-02). 'Nu schrijf ik me nooit meer in bij de VRT. Wel bij de RTBF', klinkt het dreigend.

Het Volk-Het Nieuwsblad: 'Game over voor Nederlandstalige liedjes'
Het Volk en Het Nieuwsblad focussen vooral op het zeer geringe aandeel van liedjes in de eigen taal en bloklettert als parafrase op de titel van het enige Vlaamse nummer van Esther Sels 'Game over voor Nederlandstalige liedjes'. 'We hebben die liedjes niet bewust geweerd, maar wat ingestuurd werd, was gewoon niet goed genoeg', citeert de krant Eurosong-producer Dries Verhaeghe.

Verder ook in deze krant aandacht voor het gebrek aan grote namen en nu al twijfels of er tussen de liedjes - die iedereen welgeteld 15 seconden kon beluisteren - een winnaar voor Belgrado tussen zit.

De krant laat de lezers kennismaken met de twintig Eurosong-gegadigden en legt telkens uit 'waarom niet of waarom wel'. De positieve benadering is enkel weggelegd voor Brahim, Betty alias Femme Fatale, E.F.R. alias Wouter, Di Bono, Geena Lisa, Paranoiacs en Sandrine.

De Morgen: 'Lat ligt hoger voor de finalisten'
De Morgen houdt het bij een kort zakelijk artikel waarin wordt gefocust op de 'oude bekenden', de gezichten uit diverse talentenjachten en - noblesse oblige - dé verrassing die Paranoiacs heet. Tevens meldt de krant - in tegenstelling tot zijn gewoonte niet helemaal naar waarheid - dat Eddy Wally zich had ingeschreven voor Eurosong maar zich op doktersadvies heeft teruggetrokken.

De Standaard: 'Veel Engelstalige nummers'
Terwijl de andere VUM-kranten Het Volk en Het Nieuwsblad focussen op het gebrek aan Nederlandstalige nummers, doet De Standaard de facto hetzelfde maar titelt dat er 'Veel Engelstalige nummers voor Eurosong' zijn.

Tevens stelt de krant vast dat Eurosong 08 een editie zonder favorieten wordt en dat de VRT duidelijk voor verjonging kiest.

Artikel: Raf Van Bedts - Eurosong.be

DOSSIER: Eurosong 2008

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'The Voice van Vlaanderen' - finale (VTM)

De vier finalisten zingen nog een laatste keer de pannen van het dak in de hoop het publiek omver te blazen met hun talent en zo de overwinning in de wacht te slepen. Wie wordt de nieuwe 'Voice van Vlaanderen'?

'The Voice van Vlaanderen', om 20.40 uur op VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 01:15
    Villa Politica
    07:50
    Journaallus
  • 23:45
    Nachtlus
    07:30
    Ketnet Junior
  • 21:00
    Geen uitzending
    06:00
    Tik Tak
  • 01:25
    Geen uitzending
    06:05
    Plop & de Peppers
  • 01:35
    Geen uitzending
    07:10
    Ik vertrek XL
  • 01:30
    Geen uitzending
    11:40
    How I Met Your Mother
  • 01:05
    Geen uitzending
    13:40
    All New Traffic Cops
  • 01:45
    Baywatch
    02:10
    JAG
  • 00:10
    Geen uitzending
    06:00
    Joe
  • 01:40
    Geen uitzending
    08:30
    Nuances
  • 01:40
    ER
    05:00
    Geen uitzending
  • 01:40
    Backroad Truckers
    02:45
    Sydney Harbour Force
  • 01:35
    MasterChef UK
    02:10
    Geen uitzending
  • 01:05
    Geen uitzending
    08:00
    Murdaugh Murders: The Movie
  • 00:35
    Herhalingslus
    11:00
    Trends Talk
  • 02:19
    De ambachter
    06:00
    Nog Even Soezen
  • 02:20
    De Garde van Gert
    02:10
    De Wereldkeuken
  • 01:45
    Tennis: Rolex Monte-Carlo Masters 2024
    02:00
    Wordt aangekondigd
  • 02:10
    The Change
    02:05
    Dickensian
  • 01:58
    EenVandaag
    02:26
    NOS Journaal met gebarentaal
  • 02:01
    Nieuwsuur
    08:00
    Vroege Vogels
  • 01:49
    90's Dance