Het TV-Visie Jaaroverzicht: mei 2009

donderdag 24 december 2009

In 2009 werden een pak nieuwe televisiezenders opgericht. Een deel van die zenders zagen hun eerste levenslicht in de maand mei. Ondertussen zorgde Tommeke Boonen voor een rel, niet enkel tussen hemzelf en de Tourbazen, maar ook tussen VRT en VMMa. En Axel Daeseleire werd gewond tijdens het werk. Wat er precies allemaal gebeurde in mei lees je in dit jaaroverzicht.

Belgen zijn echte bonnenknippers, dat weten we allemaal. De SBS zendergroep, die VT4 en VIJFtv in hun portefeuille hebben, wilde hierop inspringen en vond de 'televisiebons' uit, die het 'Good Deal' doopte. Naast bons zitten ook cafés in de Belgische traditie. En een knokpartijtje van tijd tot tijd hoort daar ook bij. Vraag maar aan ex-VT4, ex-VRT en ex-vtm-ster Sergio, die iets daarvoor een café opende. Maar Sergio zelf, ex-charmezanger en ex-bokser, zou naar eigen zeggen geen klop uitgedeeld hebben.


In mei werd al volop vooruit gekeken naar de zomer. Zo wist vtm te melden dat hun nieuwe muziekprogramma zou worden gepresenteerd door Udo, een verrassende keuze. Eén wist dan weer te zeggen dat de nieuwe zomertalkshow 'Villa Vanthilt' ging heten. 'Fata Morgana' zou dan weer geen opvolging krijgen in de zomer van 2009.

Er werd zelfs vooruitgeblikt naar het nieuwe najaar. Zo kwam het nieuws dat 'Steracteur Sterartiest' geen vervolg kreeg ,vtm zou de hulp van SBS 6 krijgen in de zoektocht naar het nieuwe K3'tje en vtm begonook nog met de opnames van hun nieuwe telenovelle. Ann Lemmens kreeg haar eerste grote presentatieopdracht op vtm.

Zelfs de programmatie voor 2010 kwam al in het visier. Zo werd al een tip van de sluier opgelicht van een mogelijk einde voor 'Eurosong'. Dankzij Tom Dice weten we nu al hoe de vork helemaal in de steel zit. In het 'Eurovisie Songfestival 2009' zelf scoorde België welgeteld... 1 puntje. Winnaar werd uiteindelijk Noorwegen, onze eigen Hadise werd vierde.

In het digitale televisielandschap ontstonden een aantal nieuwe zenders. Acht wilde pure 'telecatessen' aanbieden en startte de uitzendingen op 18 mei. Ook liefhebbers van de Vlaamse en Hollandse schlagers kwamen aan hun trekken dankzij Anne. GUNKtv was dan weer recent opgestart in april, maar kende zijn eerste relletje al in mei. Zo moest een gaste worden afgevoerd naar het ziekenhuis.

De Belgische voetbalfan vloekte hard in mei. Niet zoals traditioneel op de blinde en/of veel te strenge scheidsrechter, maar op BeTV. Deze Waalse zendergroep zorgde er voor dat de testmatchen niet op de Belgacom-decoder te zien waren. Telenet vaarde er wel bij. De NV-A, met de verkiezingen voor de deur, veroordeelde het winstbejag van de Belgische voetbalbond.

Ook het wielrennen deed de gemoederen oplopen. Tom Boonen zorgde er zelfs voor dat VRT haar concurrentie uit Vilvoorde voor de rechtbank wilde dagen. Uiteindelijk werd alles opgelost aan de traditionele Belgische onderhandelingstafel.

Axel Daseleire, het manwijf uit 'Louislouise', begon de opnames van de nieuwe Eén-politieserie 'Wolven'. Maar die verliepen iets gevaarlijker dan verwacht en hij verwondde zich tijdens één van de opnames. Ondertussen zette Jean-Marie zijn villa officieel te koop.

Ben Crabbé had in mei last van een irritante stamgast, die niet wou vertrekken uit zijn quiz. Frank De Winne kreeg dan weer bijna de Mexicaanse griep door een vtm-cameraman, en VT4 werd stilaan aandeelhouder van de VRM.

Er werd ook opnieuw afscheid genomen in mei. Jay Leno nam afscheid van zijn 'Tonight Show' en de Vlaamse muziekliefhebber moest afscheid nemen van radio Be One. Mickey Mouse moest afscheid nemen van zijn stem en The Entertainment Group België nam afscheid van zijn Nederlandse partner. Nog een geluk voor artiesten als Stan Van Samang en Sandrine, die niet eindigden zoals Marco Borsato later in het jaar. Claudio Dell'Anno, ten slotte, moest afscheid nemen van... zijn volledige keukenteam...

Vrijdag 25 december: juni 2009

Word 'fan' van TV-Visie op Facebook


DOSSIER: Het jaaroverzicht van TV-Visie: 2009

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Vive le Vélo, Leve de Ronde' - Karl Vannieuwkerke (Eén)

Dagelijks ontvangt Karl drie gasten aan zijn tafel in de Vlaamse Ardennen om te praten over hun passie voor de koers en 'Vlaanderens mooiste'. Sammy Neyrinck duikt in de sfeer van de Ronde voor dagverse reportages uit het peloton. En iedere dag is er ook een portret van een spilfiguur uit de rijke Ronde-geschiedenis.

'Vive le vélo, leve de Ronde', om 22.10 uur op VRT 1.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 23:10
    VRT NWS laat
    01:20
    Het weer (laat)
  • 23:00
    Smog Town
    23:50
    Nachtlus
  • 20:15
    VRT NWS journaal met VGT
    05:00
    Geen uitzending
  • 22:45
    Telefacts
    01:10
    Geen uitzending
  • 20:00
    Premier League Darts
    01:30
    Geen uitzending
  • 20:35
    Once Upon a Time... In Hollywood
    02:00
    The Big Bang Theory
  • 22:25
    Ultimate Police Interceptors
    01:15
    Stargate SG-1
  • 22:40
    Strong Medicine
    00:50
    Offspring
  • 23:10
    Nonkel Jef
    00:55
    Geen uitzending
  • 23:15
    Stukken van mensen
    00:25
    De Tafel van Gert
  • 23:10
    Oogappels
    01:00
    Friends
  • 22:25
    NCIS: Los Angeles
    00:20
    Hawaii Five-0
  • 23:15
    Love Island
    00:35
    The Block NZ: On Point
  • 23:00
    CSI: Miami
    00:40
    Castle
  • 20:25
    Z-Extra Vivium Digital Awards
    01:30
    Herhalingslus
  • 23:13
    Diy on wheels
    00:00
    Je Kijkt Naar De Sterren
  • 23:00
    De Garde van Gert
    00:55
    Ware Delicatessen
  • 23:05
    Play Sports Highlights
    02:00
    Wordt aangekondigd
  • 23:10
    Silent Witness
    01:20
    Murdoch Mysteries
  • 23:05
    Op1
    00:23
    De Avondshow met Arjen Lubach
  • 22:20
    2Doc
    00:17
    Nieuwsuur
  • 22:53
    Irvine Welsh's Crime