'Het Nieuws': kijkcijfers of journalistieke missie?

maandag 3 december 2007

Het zit er bovenarms op tussen VTM-directeur informatie Eric Goens en Eva Vanhengel, een studente communicatiewetenschappen. Die laatste stelt in haar thesis een aantal vragen bij de inhoud van 'Het Nieuws'.

E


va Vanhengel koos tijdens haar studie voor een stage bij de VTM-nieuwsdienst. Daar deed ze 13 interviews met journalisten en 3 interviews met redactiemanagers. Zo stelt ze zich onder meer vragen bij een item in het eerste weekend van de zomervakantie. Een journalist kreeg de opdracht om de files richting kust te verslaan. Maar toen er geen files bleken te staan, moest de journalist in kwestie maar plaats nemen op de Brusselse ring, daar staan altijd files. De journalist kreeg met de nodige overtuigingskracht toch de eindredacteur tot andere inzichten.

Volgens de dochter van Brussels minister Guy Vanhengel stemmen zulke dingen tot nadenken. 'Is wat we te zien krijgen in het televisienieuws wel datgene wat zich werkelijk afspeelt?'. Nog volgens Vanhengel maakt 'Het Nieuws' op VTM deel uit van een kijkcijferstrijd, waardoor het echte journalistieke werk niet maar aan de orde komt. Alles moet snel gaan en spectaculaire beelden krijgen voorrang op 'saaie' materie.

Nog blijkt uit de interviews dat er niet altijd oren zijn naar de mening van journalisten op redactievergaderingen. Sommigen besparen zich zelfs de moeite om nog ideen te spuien. Nog volgens Vanhengel bleek dat de ondervraagden hun werk niet als een missie zien, noch als een bewust maatschappelijk engagement.

Directeur informatie Eric Goens voelt zich koud gepakt door de uitlatingen van zijn voormalige stagiair. 'Wat een onzin! Eigenlijk zou ik gewoon moeten zeggen: ach. Maar de reputatie van t veel mensen staat hier op het spel. Dus, om te beginnen: kijkcijfers worden enkel bovengehaald op persconferenties. Verder worden onze journalisten tweemaal per dag aangemoedigd om geweldige ideen te leveren op de redactiebriefing.' Ook beweert hij dat 'Het Nieuws' wel degelijk de waarheid toont, de kijkers zouden er nooit intrappen.

Maar Eva Vanhengel schermt wel degelijk met interviews die intern werden uitgevoerd. 'De betrokkenen kunnen er niet mee lachen', zegt Goens. 'Die gesprekken duurden hoogstens een halfuur. En het was vechten tegen een mr van vooringenomenheid. Als dt de naam thesis waard is tegenwoordig.' Hij raadt Koen Meulenaere aan om een column te schrijven over Vanhengels thesis, net zoals hij bij Freya Van den Bossche deed.

Bron: Knack

[grotewedstrijd]

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VIER logo

Terwijl de strandredders de drukte in en rond het water in goede banen proberen te leiden, krijgen ze te maken met een man die van de golfbreker is gevallen en niet meer kan opstaan. Inspecteurs Thomas en Marco van de lokale politie in Oostende krijgen een oproep voor een vechtpartij, maar raken niet meteen ter plaatse. De vrijwilligers van de Blankenbergse zeereddingsdienst krijgen melding van een zeiljacht met een afgebroken mast. Er is een gezin aan boord. Hoe sneller ze ter plaatse zijn, hoe beter. Maar de zware zee maakt de reddingsoperatie er niet makkelijker op.

'De Kust is Veilig', om 21.30 uur op VIER.

Dossiers