'Fata Morgana': 5 sterren voor Bornem

zondag 22 juli 2007

Bornem kreeg de voorbije week de kans om een 5-sterrengemeente te worden. Zangeres Kate Ryan wilde dat het dorp terugkeerde naar 1831, toen België onafhankelijk werd. Het hele dorp stond in rep en roer om alle opdrachten zo goed mogelijk uit te voeren en die vijf sterren binnen te halen.

Maan

dag werden enkele inwoners overvallen door Steph en Geena Lisa met de vraag of ze wilden meewerken aan 'Fata Morgana'. De meesten schrokken, maar vijf mensen wilden er volledig voor gaan. Deze vijf moesten zorgen voor een kopie van de eerste stoomtrein die in België reed, wafels die op authentieke wijze gemaakt werden, de Bornemse gazet die op minstens 1.000 exemplaren moest gedrukt worden, er moesten 500 vlaggen uit Belgische steden en gemeenten verzameld worden en tot slot moesten er tien taferelen uit de 19de eeuw uitgebeeld worden.

De meeste sleutelfiguren hebben zich de afgelopen week meermaals afgevraagd waar ze mee bezig waren, maar dankzij de steun van veel vrienden familie bleven ze doorbijten. Tijdens de volksvergadering op woensdag konden de sleutelfiguren op veel steun rekenen van de andere inwoners.

Het weer zat al goed, het enige waar iedereen nog op hoopte waren de vijf sterren. Johan mocht als eerste zijn zelfgemaakte locomotief laten zien. L'éléphant, zo heette de eerste locomotief, werd nagemaakt met 600 kg hout en ongeveer 2.000 spijkers. Kate Ryan was meer dan tevreden en reikte met plezier de eerste ster uit. Tien taferelen uit 1830 naspelen is niet simpel, toch vond Louisa genoeg figuranten die iedereen mee naar de 19de eeuw wilden nemen. De tweede ster was binnen. Een krant uit 1830 opnieuw drukken is sneller gezegd dan gedaan. Eerst en vooral moesten er artikels in het oud-Nederlands geschreven worden, daarna moest alles letter per letter gezet worden op de oude drukpersen van toen. Siska slaagde er, ondanks enkele tegenslagen, toch in om 1.200 exemplaren te drukken. Ook ster nummer drie was een feit. 500 vlaggen verzamelen is geen sinecure. Er zijn in totaal ongeveer 580 steden en gemeenten in België waarvan er zo'n 550 een vlag hebben. Niels doorkruiste het hele land op zoek naar de vlaggen. Alsof dat nog niet genoeg was, moest er ook een heel spektakel voorzien worden. Niels zorgde voor een vierde ster toen er 540 vlaggen verzameld werden. Bij de laatste opdracht werd het pas echt spannend. Eefje had de opdracht gekregen om 10.000 wafels te bakken, maar dankzij het goede weer daagde er veel meer volk op dan verwacht. Er werden 11.700 wafels geteld, opdracht geslaagd en de vijfde ster was binnen.

Bornem is vanaf nu dus een vijf-sterrengemeente.

DOSSIER: Fata Morgana 2007

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VIJF logo VIJF tv logo

Lieke gaat op bezoek bij Hajar en Jeffrey. Hajar is een mooie, jonge vrouw die te veel vel over heeft. Dit is het gevolg van ernstig overgewicht tijdens haar puberteit. Het wordt tijd dat een team van medische specialisten haar hier bij gaat helpen zodat ze zich voortaan weer in haar ondergoed durft te vertonen. De jonge Jeffrey heeft last van hangende oogleden. Hij krijgt vaak de vraag of hij geblowd heeft en stoned is. Dit tast zijn zelfvertrouwen ernstig aan. Hoog tijd dat beiden geholpen worden door de medische specialisten.

'Lelijke Eendjes', om 22.15 uur op VIJF.

Dossiers