'Eurosong 2008': zeven zondagen vanuit VRT-studio 5

vrijdag 5 oktober 2007

Eurosong verhuist van Studio 100 in Schelle naar Studio 5 aan de Reyerslaan, maar aan het basisformat wordt niet geraakt. Vanaf januari zendt Eén vier voorronden, twee halve finales en een finale uit met in totaal 28 kandidaten. Dat bevestigt Eurosong-producer Dries Verhaeghe exclusief aan Eurosong.be.

W


elke de precieze rol van de vakjury wordt is nog niet duidelijk, maar een opvallende nieuwigheid zou de introductie van één radiojury kunnen worden met waarin de vier grote VRT-radionetten een stem krijgen. 
  
Finale op 1 maart?
De exacte startdatum van Eurosong 2008 wil men aan de Reyerslaan nog niet kwijt. De definitieve programmaschema's liggen namelijk nog niet helemaal vast. De meest gehoorde startdatum was aanvankelijk zondag 6 januari maar vanuit verschillende bronnen vernemen we dat die veertien dagen verlaat zou kunnen worden met het oog op het verkleinen van de tijdspanne tussen de finale van Eurosong (op 1 maart) en het Songfestival dat op 22 en 24 mei zal plaats vinden. De vorige editie van Eurosong startte op 8 januari, de (kortere) edities 2002 en 2004 telkens op de derde zondag van januari.

28 kandidaten
In een exclusief video-interview dat Christof Willocx had met Eurosongproducer Dries Verhaeghe bevestigt deze laatste dat Eén inderdaad weer opteert voor een formule van zeven zondagen, te weten: vier voorronden, twee halve finales en een finale. In totaal zullen opnieuw 28 kandidaten worden geselecteerd. 'Momenteel zijn er al heel wat inzendingen binnen, maar het begint vanaf nu echt goed te lopen', zegt Dries Verhaeghe die er in één adem aan toevoegt dat ook al flink wat bekende namen hun inzending hebben ingestuurd.

In tegenstelling tot de vorige edities gaat Eurosong 2008 niet meer door in Studio 100 in Schelle maar in Studio 5 aan de Reyerslaan, waar ook al Junior Eurosong 2007 plaats vond. 'De studio staat vrij. Het zou van onbehoorlijk bestuur getuigen als we nu naar een andere studio zouden uitwijken. Hier hebben we trouwens alle faciliteiten bij de hand', aldus Verhaeghe. Lees: in deze tijden van besparingen ligt het voor de hand dat de VRT de eigen mensen en logistiek efficiënt inzet.

Feestje in Metropolis of elders is optie
Minpuntje is dat de terugkeer naar de kleinere Studio 5 ingaat tegen de algemene trend om - minstens toch voor de finale - een grotere locatie te kiezen. Op deze manier krijgen de kijkers een waarheidsgetrouwer beeld van de acts die ook op het Songfestival zelf moeten aantreden in een grote hall. Toch is de keuze voor Studio 5 in deze geen grote stap terug. De capaciteit is weliswaar kleiner dan die van Studio 100 maar met wat goede wil kunnen toch een 500-tal aanwezigen de voorronden live bijwonen.

Bij Junior Eurosong, dat omwille van de besparingen ook al moest uitwijken naar een kleinere locatie, werd de publieke betrokkenheid opgelost door een feestje te organiseren in het Antwerpse bioskoopcomplex Metropolis. 'Dat is ook een optie voor Eurosong', zegt Dries Verhaeghe, 'maar dat moeten we nog samen bekijken met Line Extensions. Er zijn dienaangaande verschillende mogelijkheden.'

Gloednieuw decor
Het gerucht ging dat Eén, alweer onder druk van besparingen, het decor van Junior Eurosong mits enige restyling zou recycleren voor Eurosong. 'Klopt niet', zegt Dries Verhaeghe. 'We kiezen voor een gloednieuw decor. Eurosong moet vooral weer een topshow worden.'

Op zondag? 'Eurosong blijft vertrouwd op zondag. Eén heeft een sterke zondagavondtraditie tijdens de wintermaanden. Eurosong wordt goed omringd. We gaan dat zeker niet veranderen', dixit Verhaeghe.

Vakjury zonder punten?
Veranderingen zouden er wel kunnen aankomen in de jurering. De vakjury kreeg bij Junior Eurosong enkel een adviserende stem. 'Junior Eurosong is een goede speeltuin voor Eurosong, ook qua vakjury, maar voor Eurosong liggen er nog verschillende pistes open. Of de vakjury al dan niet punten gaat geven, daarover willen we nu nog niet beslissen', aldus de Eurosong-producer. Merk op dat de traditie van de vakjury die punten geeft niet zonder meer wordt bevestigd!

Overigens is het nog niet zeker dat enfant terrible Marcel Van Thilt in de vakjury zal zetelen. Eerder deze week vertelde Van Thilt dat hij aarzelt omdat hij eraan twijfelt nog op een geloofwaardige manier met straffe commentaren te kunnen uitpakken.

'Eén radiojury van vier grote netten'
In het verleden werden echter vooral de radio-jury's onder vuur genomen. Zij zouden te veel stemmen voor liedjes die in hun format passen en bijgevolg onvoldoende rekening houden met hetgeen vereist is op een Songfestival. Ook daar broeit (eindelijk) wat. 'Het is sowieso één van mijn dromen om met één radiojury te werken waarin de vier grote VRT-netten (Donna, Radio 2, Radio 1, StuBru, nvdr.) vertegenwoordigd zijn', zegt Dries Verhaeghe. Een hoopgevende piste.

Eurosong live on stage? 'Nog geen concrete plannen'
Tot slot polsten we nog naar de plannen van Eén over Eurosong live on stage. 'Daarover is nog niets geweten. Concrete plannen zijn er nog niet', aldus de Eurosong-producer.

Slotsom: zeven zondagen Eurosong met 28 kandidaten in Studio 5 aan de Reyerslaan vanaf januari is een zekerheid. Een vakjury met adviserende bevoegdheid en één radio-jury's zijn mogelijkheden.

Artikel: Raf Van Bedts - Eurosong.be  

Bekijk HIER het exclusieve interview van Eurosong.be met Eurosong-producer 

DOSSIER: Eurosong 2008

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'The Voice van Vlaanderen' - finale (VTM)

De vier finalisten zingen nog een laatste keer de pannen van het dak in de hoop het publiek omver te blazen met hun talent en zo de overwinning in de wacht te slepen. Wie wordt de nieuwe 'Voice van Vlaanderen'?

'The Voice van Vlaanderen', om 20.40 uur op VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 06:00
    Radio2 op VRT 1: Goeiemorgen, morgen!
    07:50
    Journaallus
  • 07:30
    Ketnet Junior
    12:30
    Lentebeelden
  • 08:35
    De Smurfen nieuw
    05:00
    Geen uitzending
  • 08:30
    Draken: Reddingsrijders
    05:25
    Geen uitzending
  • 08:00
    Geen uitzending
    07:10
    Ik vertrek XL
  • 01:30
    Geen uitzending
    11:40
    How I Met Your Mother
  • 01:05
    Geen uitzending
    13:40
    All New Traffic Cops
  • 08:20
    Baywatch
    02:10
    JAG
  • 06:00
    Joe
    09:30
    Geen uitzending
  • 06:00
    TEAM OCHTEND
    04:50
    Geen uitzending
  • 08:10
    Cold Case
    05:00
    Geen uitzending
  • 08:25
    Geen uitzending
    02:45
    Sydney Harbour Force
  • 07:55
    De Perfecte Verbouwing
    02:10
    Geen uitzending
  • 05:00
    Geen uitzending
    08:00
    Murdaugh Murders: The Movie
  • 06:00
    Herhalingslus
    11:00
    Trends Talk
  • 08:28
    Jong geleerd
    06:00
    Nog Even Soezen
  • 08:30
    Taste of Australia met Hayden Quinn
    02:10
    De Wereldkeuken
  • 06:58
    Tennis: Rolex Monte-Carlo Masters 2024
    02:00
    Wordt aangekondigd
  • 08:05
    Death in Paradise
    02:05
    Dickensian
  • 08:30
    NOS Journaal
    02:00
    EenVandaag
  • 08:35
    MAX Geheugentrainer
    02:36
    Nieuwsuur
  • 08:31
    Noddy, de detective
    02:31
    Sophie & Jeroen