Bronzen masker en Yoruba beeldjes in 'Tussen Kunst en Kitsch'

dinsdag 20 november 2018

In deze uitzending van 'Tussen Kunst en Kitsch' vanuit diverse musea taxeert Jaap Polak twee Yoruba beeldjes. Deze beeldjes van een man en een vrouw zijn symbolen van een bepaald broederschap van de Yoruba stam, zoiets als de Vrijmetselarij.

Leden van het broederschap behoorden tot de hoogste laag van de maatschappij, zij adviseerden diverse vorsten en hielpen bij rechtszaken. Verder taxeert Willem de Winter een aquarel met vaas met bloemen. Deze aquarel met vaas met bloemen is geschilderd door Jan Voerman. Dit werk is uit zijn vroege periode, omdat Voerman rond 1902 overging op olieverf en met name IJssellandschappen schilderde.

Verder wordt er een bronzen masker getaxeerd door Rob Driessen. Dit is een portret van de dichter Paul Verlaine, gemaakt door Erich Wichman. Het is een een 'klein plastiek', geliefd in de jaren twintig bij kunstenaars omdat het een goede manier was om wat bij te verdienen.

'Tussen Kunst en Kitsch', woensdag 21 november om 20.35 uur op NPO 1.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'De Weekenden' - groepsfoto (foto: Canvas - © VRT/De chinezen 2018)

Lut staat al 41 jaar in het onderwijs en dit schooljaar gaat ze tegen haar zin met pensioen. Kris werd vorig jaar weduwnaar. Hij staat nu alleen in voor de opvoeding van zijn twee tienerkinderen. Omar vluchtte weg uit Syrië en hij wil in België een diploma hoger onderwijs behalen. Jay, een 20-jarige Brusselse ket, wil in 2018 doorbreken met z'n muziekcarrière. En Jo lijdt aan jong-parkinson, hij wil zijn ziekte onder controle krijgen met een operatie.

'De Weekenden', om 21.20 uur op Canvas.

Dossiers