Zaterdag in 'Vranckx': Fish

vrijdag 21 juni 2019

Fisseha is geboren in Eritrea en groeit op in Ethiopië. Na de dood van zijn vader neemt zijn oom hem onder zijn hoede. Wanneer er spanningen losbreken in de regio moeten ze vluchten omdat ze omwille van hun geloof niet meer veilig zijn.

Fisseha woont nu in een vissersdorp in Zuid-Engeland. Nomade Laura Zuallaert gaat hem daar opzoeken.


Laura leerde Fisseha, die onderweg Fish genoemd werd, kennen in Gent, waar hij een tijdje woonde. Maar vooraleer hij daar geraakte, moest hij een helse tocht ondernemen. 'Om naar Libië te gaan moesten we de Sahara oversteken. Onderweg gingen er veel mensen dood.'

Fish kwam uiteindelijk met de vrachtwagen in België terecht. 'In België waren er mensen die ons meenamen naar huis om te rusten. Vriendelijke gezinnen, Ik ben ze erg dankbaar.' Maar Fish ging nog verder, naar Engeland. De gedroomde eindbestemming voor zoveel transmigranten. Maar wacht hen daar een makkelijk leven?

'In je land kan je niet blijven hoewel het daar is dat je hart woont. Vissen doorkruisen zeeën en oceanen, vogels vliegen van het ene continent naar het andere, maar voor mensen is de weg lang en zijn er vele obstakels. Je probeert het. Het is goed om te proberen. Proberen is leven.'

Een reportage van Laura Zuallaert met steun van het Fonds Pascal Decroos

'Vranckx', zaterdag 22 juni om 20.10 uur op Canvas.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VTM logo

Het mooie leventje van de succesvolle reclamevrouw Sarah krijgt een onverwachte deuk wanneer Alex, de man van haar leven, haar na tien jaar opbiecht geen kinderen te willen. Sarah wijst hem de deur en overtuigt een oude vriend - de eeuwige vrijgezel Bart - om haar zwanger te maken in ruil voor een som geld. Ze spreken af om elkaar daarna nooit meer te zien.

'Plan Bart', om 22.35 uur op VTM.

Dossiers