Zaterdag in 'Vranckx': Fish

vrijdag 21 juni 2019

Fisseha is geboren in Eritrea en groeit op in EthiopiŽ. Na de dood van zijn vader neemt zijn oom hem onder zijn hoede. Wanneer er spanningen losbreken in de regio moeten ze vluchten omdat ze omwille van hun geloof niet meer veilig zijn.

Fisseha woont nu in een vissersdorp in Zuid-Engeland. Nomade Laura Zuallaert gaat hem daar opzoeken.


Laura leerde Fisseha, die onderweg Fish genoemd werd, kennen in Gent, waar hij een tijdje woonde. Maar vooraleer hij daar geraakte, moest hij een helse tocht ondernemen. 'Om naar Libië te gaan moesten we de Sahara oversteken. Onderweg gingen er veel mensen dood.'

Fish kwam uiteindelijk met de vrachtwagen in België terecht. 'In België waren er mensen die ons meenamen naar huis om te rusten. Vriendelijke gezinnen, Ik ben ze erg dankbaar.' Maar Fish ging nog verder, naar Engeland. De gedroomde eindbestemming voor zoveel transmigranten. Maar wacht hen daar een makkelijk leven?

'In je land kan je niet blijven hoewel het daar is dat je hart woont. Vissen doorkruisen zeeën en oceanen, vogels vliegen van het ene continent naar het andere, maar voor mensen is de weg lang en zijn er vele obstakels. Je probeert het. Het is goed om te proberen. Proberen is leven.'

Een reportage van Laura Zuallaert met steun van het Fonds Pascal Decroos

'Vranckx', zaterdag 22 juni om 20.10 uur op Canvas.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Een Frisse Start met vtwonen' (foto: Vitaya - © DPG Media 2019)

Nick en Stig zijn al elf jaar samen en klaar voor een volgend hoofdstuk in hun leven. Het koppel heeft jarenlang in het buitenland gewoond en heeft nu besloten om zich te settelen in BelgiŽ. Sieg helpt mee met de verhuis naar hun nieuwbouw, terwijl Ozanne en Guillemine er een warme thuis van maken.

'Een Frisse Start met vtwonen', om 20.40 uur op Vitaya.

Dossiers