VRT zal in totaal 170 miljoen euro moeten besparen

woensdag 11 november 2009

De VRT zal over drie jaar in totaal 170 miljoen euro moeten besparen. Dat verklaarde topman Dirk Wauters afgelopen dinsdag in de mediacommissie van het Vlaams Parlement. Dit jaar loopt de besparingsronde op tot 34 miljoen euro, in 2010 tot 37,3 miljoen euro, maar in 2011 zou het kunnen oplopen tot 58,6 miljoen euro. Welke invloed dit heeft op de werking van de openbare omroep, is nog niet bekend.

Oorspronkelijk stond er in beheersovereenkomst 2007-2011 een besparing van 104 miljoen euro gepland. Eerder werd dit cijfer al aangepast tot bijna 158 miljoen euro, maar Dirk Wauters spreekt nu zelf van een totale besparing van 170 miljoen euro.

De moeilijkste besparing staat gepland voor 2011. Men vermoedt dat de besparing dan zou kunnen oplopen tot 58,6 miljoen euro. Dit cijfer is nog onder voorbehoud omdat er nog moet onderhandeld worden met de Vlaamse regering.

Guy Peeters, voorzitter van de raad van bestuur van de VRT, stelt dat men zich de vraag moet stellen welke richting men uitwil met de openbare omroep. 'Bij onveranderd beleid ziet het financiële plaatje er in ieder geval slecht uit', aldus Guy Peeters.

Volgens Carl Decaluwé, mediaspecialist van CD&V, ziet het nog minder rooskleurig. Volgens hem overschat de VRT-top opnieuw de toekomstige inkomsten en voorspelt hij voor 2012 een verlies van 19 miljoen euro.

Bron: De Standaard


DOSSIER: Crisis bij de VRT

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo CAZ logo

De broers MacManus hebben de afgelopen acht jaar samen met hun vader op een afgelegen schapenboerderij in Ierland gewoond. Op een dag krijgen ze van hun oom te horen dat ze worden verdacht van de moord op een priester uit Boston. De jongens moeten terugkeren naar Boston om te bewijzen dat zij de moord niet op hun geweten hebben en om de man te vinden die hen valselijk heeft beschuldigd.

'The Boondock Saints II: All Saints Day', film uit 2009 met oa. Sean Patrick Flannery, om 20.40 uur op CAZ.

Dossiers