VRT niet akkoord met afbouwscenario Bourgeois

donderdag 15 juni 2006

De voorbije dagen werd er veel gespeculeerd over de plannen die de Vlaamse Regering met de VRT heeft. De VRT zegt nu dat ze die plannen onaanvaardbaar vinden. Dit alles zou leiden tot een afbouwscenario voor de generalistische netten, dat zou dan weer nefast zijn voor de tewerkstelling.

H


et was de afgelopen dagen al meerdere keren te lezen dat er een afbouwscenario klaarligt voor de openbare omroep. In dat scenario staat dat de VRT geen thematisch aanbod mag ontwikkelen en dat ze het met substantieel minder middelen zullen moeten doen. De VRT zegt dat ze over dit standpunt verbaasd zijn en dat ze nog niet officieel ingelicht werden.

Volgens de VRT zijn de gevolgen van dit plan voor de financiering dramatisch.  'Het leidt tot een afbouwscenario voor het bestaande generalistische aanbod van de VRT. De eerste berekeningen van de financiŽle directie wijzen bij gewone voortzetting van de bestaande activiteiten - dus zonder nieuwe initiatieven - op een financieringstekort in 2007 van 26 miljoen euro. Dat bedrag komt overeen met ongeveer een derde van het totale radiobudget of bijna de helft van het programmabudget van Canvas. Dergelijk krimpscenario zou onvermijdelijk nefaste gevolgen hebben voor de tewerkstelling bij de VRT en in de onafhankelijke Vlaamse audiovisuele industrie.' verklaarde de VRT woensdag.
 
De VRT zegt ook dat het plan geen ruimte laat voor de uitbouw van een thematisch VRT-aanbod. 'Dit zou onder meer betekenen dat het crossmediale cultuurproject waar de culturele sector nadrukkelijk om vraagt, geen kansen meer krijgt. Het betekent ook dat de VRT zijn onafhankelijke en waarheidsgetrouwe informatie niet via alle audiovisuele media noch platformen naar de mediagebruikers zou kunnen verspreiden. De commerciŽle zenders doen dit nu al. Dergelijk scenario zou tot gevolg hebben dat de Vlaamse openbare omroep als enige in Europa uitgesloten wordt van de digitale ontwikkelingen.' argumenteert men.  

Bron: HLN

DOSSIER: Nieuwe beheersovereenkomst VRT

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo een logo Eén logo

Advocaat Andrew Beckett krijgt, kort na zijn promotie, te horen dat hij wordt ontslagen. Zijn werkgever geeft als reden dat hij een opdracht verknoeid heeft. Maar Andy denkt daar anders over: hij vermoedt dat het advocatenkantoor ondekt heeft dat hij homoseksueel is en aids heeft en dat dat de reden voor zijn ontslag is. In een wereld vol onbegrip en intolerantie vecht hij voor gerechtigheid.

'Philadelphia', film uit 1993 met oa. Tom Hanks en Denzel Washington, om 21.25 uur op Eťn.

Dossiers