Sandra De Preter: 'Een sterke openbare omroep is nodig!'

donderdag 17 maart 2011

Sandra De Preter, gedelegeerd bestuurder, en Luc Van den Brande, voorzitter van de Raad van Bestuur van de VRT, hebben vandaag hun visie op de openbare omroep in de Commissie Media van het Vlaams Parlement toegelicht. Deze toelichting past in een reeks publieke hoorzittingen n.a.v. het afsluiten van de nieuwe beheersovereenkomst 2012-2016 tussen de VRT en de Vlaamse regering.

De openbare omroep is essentieel in een democratische samenleving. Het huidige duale omroepbestel in Vlaanderen met een sterke openbare omroep heeft geleid tot uitstekende kwaliteit en een rijk audiovisueel landschap. De Vlaming geniet van een uitgebreid en hoog kwalitatief Vlaams lokaal audiovisueel aanbod. Het is een goed ecosysteem dat ook in de toekomst behouden moet blijven. De VRT en de commerciële omroepen hebben elk hun rol te spelen, complementair aan elkaar. De VRT staat borg voor een hoge kwaliteitsstandaard en is de garantie voor onafhankelijke, kwaliteitsvolle en betrouwbare informatie.

Vlamingen waarderen openbare omroep
De VRT heeft een groot bereik bij de Vlamingen en biedt hoge kwaliteit. De Vlamingen, de zes miljoen aandeelhouders van de VRT, waarderen de openbare omroep. Dat bleek ook uit verschillende publieksbevragingen. De VRT vervult haar opdracht bovendien kostenefficiënt: voor minder dan 1 euro per week heeft elke Vlaming keuze uit een gevarieerd en kwaliteitsvol programma-aanbod op radio, tv en online.

VRT moet mee zijn in de nieuwe evoluties
De openbare omroep is er voor alle Vlamingen en moet hen kunnen bereiken via alle relevante media, ook via internet. Internet en mobiele media zijn geen ‘nieuwe’ media meer. Mensen verwachten dat ze programma’s altijd en overal kunnen bekijken, op eender welk scherm, van tv tot internet. Sociale media creëren nieuwe vormen van mediabeleving. Elke omroep moet inspelen op die ontwikkelingen, ook de VRT. Om haar informatie-opdracht te vervullen is aanwezig zijn op het internet en mobiele dragers essentieel. Om relevant te blijven moet de VRT zijn waar de mediagebruiker is.

Versterking maatschappelijke rol
De VRT wil verder bouwen op haar sterktes, een groot bereik en hoge kwaliteit, om haar maatschappelijke rol te versterken en te verdiepen. De VRT wil meer doen om de Vlaamse samenleving in al haar diversiteit te bereiken en te weerspiegelen. De VRT wil een open en transparante organisatie worden, en actief samenwerken met andere maatschappelijke sectoren en mediaspelers. Creativiteit moet alle ruimte krijgen binnen een efficiëntere organisatie.

Nood aan een correcte en adequate financiering
De VRT start met een propere lei aan de nieuwe beheersovereenkomst. De VRT voert het opgelegde besparingsplan loyaal uit, en blijft inspanningen leveren om efficiënter te werken. Over de laatste vier jaar heeft de VRT bovendien een resultaat* neergezet dat 90 miljoen euro beter is dan afgesproken in de beheersovereenkomst..

Om haar missie te kunnen blijven vervullen, heeft de VRT een duidelijk inhoudelijk en financieel kader nodig waarbinnen ze de komende jaren kan werken. Een correcte en adequate financiering door de overheid via de nieuwe beheersovereenkomst is een absolute noodzaak om de openbare omroepopdracht kwaliteitsvol te kunnen vervullen.

* het gaat om het ESR-resultaat, dit is de begrotingsnorm die ook de Vlaamse regering in haar begroting hanteert



DOSSIER: Nieuwe beheersovereenkomst VRT

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Stephanie Planckaert (VTM)

Het nieuwe schooljaar gaat van start en bij de familie Luki brengen ze hun zevende kind naar school. De familie Leys staat voor een dilemma tijdens het winkelen: wordt het schoolgerief of toch speelgoed? Voor de familie Naudts, met hun acht dochters, brengt het nieuwe schooljaar eveneens extra kosten met zich mee. Stephanie bezoekt ook Kevin en Nena, die helaas minder goed nieuws hebben ontvangen over hun baby Yarne.

'Families XXL', om 20.30 uur bij VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 23:55
    Journaallus
    09:00
    Lentebeelden
  • 23:25
    Nachtlus
    07:30
    Ketnet Junior
  • 07:15
    Saïd & Anna
    05:15
    Geen uitzending
  • 07:10
    De Wereld Van K3
    05:30
    Geen uitzending
  • 07:10
    Ik vertrek XL
    02:25
    Geen uitzending
  • 01:00
    Geen uitzending
    11:40
    The Bold Type
  • 01:00
    Geen uitzending
    15:10
    All New Traffic Cops
  • 07:00
    JAG
    02:30
    Baywatch
  • 06:00
    Joe
    09:30
    Geen uitzending
  • 05:00
    Geen uitzending
    02:25
    Sports Late Night
  • 05:00
    Geen uitzending
    07:30
    CSI: Miami
  • 07:20
    Geen uitzending
    02:40
    Kitchen Commando
  • 05:00
    Geen uitzending
    06:20
    The Block NZ
  • 05:00
    Geen uitzending
    08:20
    Hailey Dean Mystery: 2+2=4 Murders
  • 06:00
    Herhalingslus
    11:00
    Trends Talk
  • 07:21
    Leven als vakman
    06:00
    Nog Even Soezen
  • 06:25
    Snel, Makkelijk & Lekker - Het Weekmenu
    02:35
    Sarah's Sweet Table
  • 07:05
    Eredivisie
    02:00
    Wordt aangekondigd
  • 07:20
    Beyond Paradise
    02:45
    Midsomer Murders
  • 07:11
    Tijd voor Max
    01:44
    Mindfck
  • 06:54
    Ondertussen aan de Hofvijver
    08:04
    Petrus in het land
  • 07:15
    Casper en Emma
    02:10
    NOS Jeugdjournaal met gebarentaal