Peter Vandermeersch over de finale: 'Bent kan winnen van Linda'

woensdag 27 januari 2010

Na een spannend finalespel tegen Ann De Bie wist ook Peter Vandermeersch zich te plaatsen voor de grote finale van 'De Slimste Mens ter Wereld'. Het was opnieuw kantje boordje, maar het is gelukt. Zijn krant De Standaard moet nog even wachten, want ook hij blikt even vooruit op de grote finale...

Had je zin in de finaleweek?
Peter: Ik had er heel veel zin in. Het leuke was dat er tussen de gewone reeks en de finaleweek zes of zeven dag tussenzaten dat ik niet moest spelen en daar was ik eigenlijk wel blij mee, met die pauze. Maar dan die finaleweek, die opnames daarvan, dat vond ik geweldig!

Heb je je in die dagen extra voorbereid?
Peter: Neen, ik had mij ook helemaal niet voorbereid. Maar wat wel gebeurt – ik heb dat een paar keer beschreven en ik begrijp dat dat bij alle kandidaten zo is – is dat je je onwillekeurig toch voorbereidt. Het is niet zo dat ik encyclopedieën ben beginnen lezen, maar als ik kranten zit te lezen, dacht ik wel plotseling: “God ja, wat weet ik over – pakweg – de tachtigjarige oorlog? Of hoeveel soorten peren ken ik eigenlijk? Dat heb ik ook in die laatste week een paar keer gedaan. En dan ben ik wel een aantal keer op Wikipedia gaan kijken van ja, inderdaad, Quentin Tarantino, die heeft ook nog díe film gemaakt. Een aantal keer zat ik hier in mijn living rustig de krant te lezen en spurtte ik plots naar mijn bureau om op Wikipedia plotseling iets te gaan nakijken. Dus het kruipt ongelooflijk onder je vel, ik had onderschat hoe erg dat spel met je bezig is.

Heb je ondertussen 'De slimste mens ter wereld' gevolgd om te zien wie jouw tegenstanders zouden worden?
Peter: Neen, ik had echt een soort slimste mens-overload, en ik heb het dus niet meer bekeken. Ik geef wel toe dat ik na de opnames van de maandag- en de dinsdaguitzending met Sam (De Graeve, de eindredacteur van De slimste mens ter wereld, n.v.d.r.) gebeld heb om te vragen tegen wie ik woensdag uitkwam. Dat was de afspraak hoor, maar was wel heel nieuwsgierig naar mijn tegenstanders van vandaag.
Dat bleken Ann en Bent te zijn. Dat vond ik ook wel fijn, want met Ann heb ik geen enkele keer gespeeld en het was heel prettig om Bent terug te zien.

Hing er competitiviteit in de lucht?
Peter: A priori niet, neen. Ik vond het ook in de coulissen heel prettig, dus geen spoor van competitiviteit op dat vlak. Maar een keer dat het spelletje begint, zit het ook wel in de aard van het beestje – en ik denk ook wel van de drie beestjes – om ervoor te gaan. Maar ook achteraf hebben we samen pinten gedronken en veel plezier gehad, dus in die zin: voor en na geen competitiviteit, maar wel tijdens het spel. Ik ben een speelvogel en als ik het spelletje speel, dan speel ik dat ook. Als ik thuis met mijn kleine zit te dammen, dan wil ook winnen tegen die kleine, en hij tegen mij (lacht).

Je had woensdag wel wat last met die ronde over literaire klassiekers, niet?
Peter: Ja! (vol overtuiging). Ik moet zeggen, ik begon goed, met Alleen op de wereld en The old man and the sea. Maar dan mis ik The catcher in the rye en vanzelfsprekende dingen, zoals De Toverberg van Thomas Mann. Ik heb daar dus echt een slechte ronde gespeeld. De hele uitzending was trouwens een van mijn zwakkere uitzendingen. Ik loop de hele tijd heel erg achterop, ik mis mijn puzzels voor een stuk en dat zouden wel de zenuwen kunnen geweest zijn. Ik begin goed, ik heb een eerste ronde die ik heel goed speel, en al de rest gaat dan de mist in en ik kan dan gelukkiglijk twee keer vijftig seconden meepikken bij de filmfragmenten van Ann en Bent, waardoor ik al bij al nog met een behoorlijk aantal seconden aan de finale kan beginnen. Maar ik heb eigenlijk niet zo’n goede quiz gespeeld, denk ik. Ik ben wel heel erg fier op het mooie vliegertje dat ik gevouwen heb en door de studio gegooid hebt. Ik vind dat dat de geschiedenis moet ingaan als het mooiste vliegertje dat ooit op Eén gevouwen en gegooid is, dus dat was wel heel leuk om doen. En de finale … ik heb al vaak zo’n finale gespeeld, maar nu was het razend spannend, zodat we op een bepaald moment allebei nog één seconde hadden. En dan heb ik het grote geluk dat Ann niet meteen op de familienaam van JR Ewing komt. En daardoor kan ik naar die finale.

Kende jij zelf die achternamen van de personages uit Dallas?
Peter: Ja, want toen ik de vraag hoorde, dacht ik: “Ik ben dood.” Want vier van de vijf zijn Ewings hé. Je hebt JR Ewing, Bobby Ewing, Sue Ann Ewing … Ik dacht: “Shít, wat een vraag!“ Dat is dan een héle lange seconde terwijl je daar zit (lacht). Het heeft toch twee of drie seconden geduurd eer ik besefte dat ik gewonnen had. Dat was niet meteen duidelijk, dus mijn hart heeft minstens drie seconden stilgestaan.

En Bent heeft het eigenlijk geweldig goed gedaan.
Peter: Bent is voor mij nu dé kandidaat om morgen de finale te winnen, want die speelde ij-zer-sterk. Ik ben zelf in de Golfoorlog geweest in 1991, dus toen hij dat fragment kreeg, vloekte ik erg. Maar dan dacht ik “Schwarzkopf, die kent hij toch niet. En dat het 1991 was, kan hij toch niet weten”. Ik zat dus te hopen dat ik veel van zijn punten zou kunnen pakken, maar hij liet enkel de naam ‘Desert Storm’ liggen. Die heb ik dan wel gegeven, maar ik was zeer onder de indruk van Bent. Die weet een hoop dingen waarvan je denkt “Hoe wéét die dat toch allemaal?” En ik was ook wel blij dat Ann ‘professionele afscheidsnemer’ had laten liggen. Maar Bent: indrukwekkend goed, dus voor mij is Bent nu de kandidaat die kan winnen van Linda.

Word 'fan' van TV-Visie op FacebookDOSSIER: De Slimste Mens ter Wereld (2009-2010)

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Andermans Zaken' - Kamal Kharmach (Eén)

Samy Depoorter en zijn ouders Jean-Pierre en Nolla maken al 43 jaar zetels op maat in hun West-Vlaams familiebedrijf. Een mooie geschiedenis met een mooi product, alleen de klanten blijven uit. De omzet- en winstcijfers liegen er dan ook niet om: jaar na jaar dalen de inkomsten. Zo kan het niet blijven duren. Al snel blijkt dat er misschien een ander, misschien nog wel fundamenteler probleem meespeelt: het verschil in visie tussen vader en zoon over waar het bedrijf naartoe moet.

'Andermans Zaken', om 20.40 uur op En.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 21:30
  First Dates
  22:20
  Dertigers
 • 21:20
  Sekswerkers
  22:05
  Extra Time
 • 21:00
  Geen uitzending
  06:00
  Tik Tak
 • 21:35
  De kasteelmoord
  22:45
  Spitsbroers
 • 21:35
  Pech Onderweg
  22:30
  Ambulance: Code Red
 • 20:35
  Hitman: Agent 47
  22:25
  Mayans M.C.
 • 20:35
  The Last Castle
  23:00
  SAS: Who Dares Wins Australia
 • 20:15
  VTMKIDS nachtloop 2021
  05:40
  Jokie
 • 21:25
  Tien Om Te Zien
  22:30
  Schone schijn
 • 21:40
  Mijn Slechtste Beste Vriendin
  22:10
  Big Brother
 • 21:35
  Het parket
  22:30
  Klopjacht NL
 • 20:35
  Star Trek: Picard
  01:05
  C.S.I.: Crime Scene Investigation
 • 20:35
  Rain Man
  23:10
  Castle
 • 21:10
  De Chalet, 3 chefs, een feest
  21:55
  Likok On Tour
 • 20:45
  Herhalingslus
  20:00
  Z-Nieuws
 • 21:00
  In levende lijve
  22:00
  al-1-maar-hits
 • 21:41
  Bijzettafel renoveren
  21:56
  De ambachter
 • 21:00
  Onderzoekscommissie PFOS - De Koepelzaal
  14:00
  De Koepelzaal - Live
 • 21:00
  Premier League Review
  22:00
  San Titar
 • 21:00
  Death in Paradise
  22:15
  Jonathan Creek
 • 21:30
  Sell This House: Extreme
  22:25
  The X-Files
 • 21:28
  Het Mooiste Meisje van de Klas
  22:20
  Op1
 • 21:30
  Nieuwsuur
  22:19
  VPRO Tegenlicht
 • 21:26
  Sluipschutters
  22:01
  Naar bed