Netmanager Ketnet luidt de alarmbel

woensdag 28 maart 2007

In april viert Ketnet een dubbele verjaardag. De zender zal immers tien jaar bestaan en het vernieuwde Ketnet bestaat net één jaar. De netmanager van Ketnet tempert echter de feestvreugde, zo zegt ze dat de toekomst van de zender bedreigd is door het succes van de commerciële zender Nickelodeon en de besparingsmaatregelen van de Vlaamse overheid.

N


etmanager Inge Kluft doet in de krant De Standaard haar beklag over het huidige medialandschap: 'Dat de kinderen nog altijd dol zijn op Ketnet, blijkt uit de cijfers', sinds de lancering in 1997 behoudt Ketnet zijn marktleiderspositie bij kinderen van 4 tot 12 jaar, maar sinds 2003 is er een dalende trend in het marktaandeel. Het zakte van 45,4 % in 2003 naar 39,7 % in 2006.

'Wat de komst van VTM betekende voor TV1 in 1989, betekende in 2004 de komst van de commerciële kinderzender Nickelodeon voor Ketnet', aldus Kluft. Nog volgens de netmanager heeft Ketnet de negatieve tendens kunnen stoppen door veel nieuwe programma's en vooral eigen producties te programmeren. 'Met kwalitatieve Vlaamse kinderprogramma's maken we het verschil met de commerciële zender'.

Daar zit echter het probleem. De VRT moet besparen en het budget van Ketnet is met tien procent gedaald. Dit terwijl het meer moet uitzenden door het wegvallen van het voetbal op zondag. Die gaatjes vullen ze dan op door meer aangekochte programma's uit te zenden, wat sowieso goedkoper is.

'En dat op een moment dat de concurrentie meer financiële slagkracht krijgt door de afschaffing van de vijfminutenregel voor reclame rond kinderprogramma's', sakkert Inge Kluft. 'Als de Vlaamse overheid dan ook nog eens beslist om subsidies te geven aan commerciële zenders om kinderprogramma's te maken, dan voelen wij ons dubbel benadeeld.' Minister Bert Anciaux onderhandelt namelijk met de commerciële zenders om een jeugdjournaal te subsidiëren.

Geert Bourgeois, Vlaams minister van Media, vindt dat de VRT hier te kort door de bocht gaat en is duidelijk: 'De VRT heeft met kennis van zaken de beheersovereenkomst onderschreven. Daarin staat dat er een kwaliteitsvol Vlaams aanbod moet zijn. Hoe de publieke omroep dat invult, is de autonome bevoegdheid van de directie. Als er moet bespaard worden, is het aan de omroep om keuzes te maken. Ik kan alleen maar vaststellen dat de VRT blijkbaar wel centen heeft om de uitzendrechten voor het WK voetbal van 2014 te kopen.'

Bovendien vindt de minister dat aankoop niet per definitie gelijk staat aan minder kwaliteit: 'De BBC, maar ook andere Europese omroepen, maken veel sterke en educatieve kinderprogramma's. Al besef ik wel dat de Vlaamse programma's het succesvolst zijn.'

Ook zegt Bourgeois nog eens dat hij met tegenzin de vijfminutenregel heeft afgeshaft omdat Nickelodeon ongestraft reclame kon uitzenden, omdat het met een buitenlandse licentie uitzendt. Daardoor ging de kinderzender van MTV met het gros van de reclame-inkomsten lopen: 'als door deze beslissing de Vlaamse commerciële omroepen gaan investeren in kwalitatieve kinderprogramma's, dan is het niet voor niets geweest en kunnen we misschien vermijden dat we overspoeld worden met Angelsaksische programma's.'

De netmanager van Ketnet Kluft wil niet bij de pakken blijven zitten:'Er wordt gewerkt aan een toekomstplan. Maar de uitzendmogelijkheden blijven beperkt. We moeten een kanaal delen met Canvas en Sporza, zodat de kinderen nog heel vaak verplicht worden om uit te wijken en in de commerciële mallemolen mee te draaien. In de digitale wereld willen we meer kindertelevisie kunnen maken, liefst 24 uur per dag, om zo de favoriete kinderzender te blijven,' dit terwijl ze iets ervoor nog klaagde over het feit dat Ketnet hun extra uitzendtijd moeilijk kan vullen.

Het is dan ook maar zeer de vraag of de toekomst van Ketnet echt bedreigd is, of dat de netmanager paniek wil zaaien en het publiek aan haar kant wil krijgen, om zo meer geld af te dwingen van de Vlaamse regering. Dit doet ze dan ook door de commerciële omroepen in een slecht daglicht te stellen en er van uit te gaan dat deze geen kwalitatieve kinderprogramma's kunnen maken. Wordt vervolgd...

Bron: De Standaard

DOSSIER: Nieuwe beheersovereenkomst VRT

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Goeiemorgen Morgen!' (Radio2)

De Ziggo Dome vormt het decor voor een gigantisch muzikaal spektakel met talloze oud-deelnemers aan het Eurovisiesongfestival. In deze aflevering: Mäns Zelmerlöw - 'Heroes', Bobbysocks - 'La det swinge', Rosa Linn - 'Snap', Cornelia Jacobs - 'Hold Me Closer', Ruslana - 'Wild Dances', Edsilia Rombley - 'Hemel en aarde', Gjon's Tears - 'Tout L'univers', The Roop - 'Discotheque', Alessandra - 'Queen of Kings' en Charlotte Perrelli - 'Take Me to Your Heaven'.

'Het Grote Songfestivalfeest', om 21.45 uur op VRT 1.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 23:50
    Journaallus
    09:00
    Lentebeelden
  • 23:55
    Nachtlus
    07:30
    Ketnet Junior
  • 05:00
    Geen uitzending
    06:00
    Tik Tak
  • 01:25
    Geen uitzending
    05:55
    Plop & de Peppers
  • 02:25
    Geen uitzending
    01:35
    American Ninja Warrior
  • 01:10
    Geen uitzending
    01:05
    Impeachment: American Crime Story
  • 00:55
    Geen uitzending
    15:40
    All New Traffic Cops
  • 04:50
    JAG
    02:10
    Baywatch
  • 00:35
    Geen uitzending
    06:00
    Joe
  • 05:00
    Geen uitzending
    02:20
    Sports Late Night
  • 05:00
    Geen uitzending
    07:30
    CSI: Miami
  • 05:00
    Geen uitzending
    02:25
    Two and a Half Men
  • 05:00
    Geen uitzending
    05:35
    The Block NZ
  • 05:00
    Geen uitzending
    08:30
    Hailey Dean Mystery: A Will to Kill
  • 00:25
    Herhalingslus
    11:00
    Trends Talk
  • 04:59
    Zelf gedaan, goed gedaan
    06:00
    Nog Even Soezen
  • 04:50
    Het Weekmenu
    02:35
    Sarah's Sweet Table
  • 03:20
    Tennis: Porsche Grand Prix 2024
    02:00
    Wordt aangekondigd
  • 04:15
    Silent Witness
    02:45
    Midsomer Murders
  • 03:10
    NOS Journaal
    01:42
    Liefde voor het landgoed
  • 02:38
    Nieuwsuur
    08:03
    Petrus in het land
  • 04:14
    Tekst-TV
    02:21
    NOS Jeugdjournaal met gebarentaal