Lotti's openen jacht op omstreden naakfoto uit 'De Slimste Mens'

donderdag 14 januari 2010

Het opduiken van een naaktfoto van Jelle Van Riet, beter bekend als mevrouw Helmut Lotti, in een aflevering van 'De Slimste Mens ter Wereld' lijkt nog een staartje te krijgen. Het koppel eist schadevergoeding van iedereen die de naaktfoto gepubliceerd heeft.

Ongeveer twee weken geleden was de naaktfoto van Jelle Van Riet één van de vragen in de populaire Eén-quiz 'De Slimste Mens ter Wereld'. 'Een goedbedoeld grapje' verklaarde Woestijnvis na de uitzending, maar het verhaal en de foto werden nadien opgepikt door bijna alle kranten en weekbladen.

In sommige media werd de foto opnieuw gepubliceerd, iets waarmee de familie Lotti blijkbaar niet kan lachen. Begin deze week ontvingen de verschillende redacties een formele ingebrekestelling. Volgens Helmut Lotti en Jelle Van Riet was de publicatie een inbreuk op het auteursrecht van de fotografe, omdat er onrechtmatig werd gepubliceerd en omdat er geen toestemming was gevraagd. Samen met de fotografe eist het koppel nu een schadevergoeding, als het moet zelfs via de rechtbank.

Ook het weekblad Story wordt geviseerd door het koppel. Zeer opmerkelijk aangezien Story de foto niet eens gepubliceerd heeft. Maar volgens de advocaat van de familie Lotti wordt een loutere verwijziging naar het beeld gelijk geschakeld met een reproductie van de afbeelding.

Hoofdredacteur Thomas Siffer spreekt dit tegen in De Standaard: 'Iemand beschuldigen van het schenden van de auteursrechten van een foto, als je de foto niet hebt gepubliceerd, is je reinste waanzin. Helmut is een reuzenstap te ver gegaan. Hij heeft het volste recht om te vragen om niet meer te berichten  over zijn privéleven, maar hij kan niet vragen om boven de wet te staan en de zonnekoning van de media te worden'.

Story wordt hierin gestuend door VUB-professor Fabienne Brison, specialist auteursrecht. Hij betwist eveneens dat Story een schadevergoeding zal moeten ophoesten. 'Je kunt Story moeilijk van een ongeoorloofde reproductie betichten als het bewuste beeld niet in het blad stond', aldus de professor.

Opmerkelijk is ook dat het management van Helmut Lotti zich volledig distantieert van de actie van het koppel. 'Dit is een privézaak, de twee hebben alleen gehandeld zonder onze inspraak', klinkt het bij Piet Roelen Entertainment.

Tot slot valt het ook op dat Woestijnvis volledig buiten schot blijft. Volgens de krant De Standaard viel daar geen brief in de bus.

Bron: De StandaardLees ook:
Rel rond naaktfoto echtgenote Helmut Lotti in 'De Slimste Mens ter Wereld'
Schrijf je NU in voor onze gratis nieuwsbrief: TV-Visie Extra

DOSSIER: De Slimste Mens ter Wereld (2009-2010)

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Filip van België, de lange weg naar de troon (Canvas)

De geboorte van Filip op 15 april 1960 is groot nieuws, het land is in extase. Na de geboorte van Astrid en Laurent is de liefde tussen Albert en Paola echter voorbij. De kinderen kennen een moeilijke jeugd waarbij ze vooral door nanny's worden opgevoed, terwijl Albert en Paola het te druk hebben met hun affaires. Filip keert in zichzelf. Toch heeft hij al op jonge leeftijd een groot plichtsbesef en is doordrongen van het idee dat hij ooit koning wordt.

'Filip van België: De Lange Weg Naar De Troon', om 21.20 uur op Canvas.

Dossiers