CD&V: 'Tony Mary moet opstappen'

dinsdag 9 mei 2006

In de nasleep van alle commotie rond het nieuwe VRT-decreet eist nu de mediaspecialist van CD&V het ontslag van VRT-topman Tony Mary. Met dit standpunt maakt hij het mediaminister Bourgeois van zijn kartelpartner NV-A niet gemakkelijker.

V


olgens Van Rompuy staat de werking van de VRT opnieuw ter discussie. De gedelegeerd bestuurder wordt niet langer "God de Vader" genoemd maar door de voorzitter van de Raad van Bestuur, Guy Peeters, als een "straatvechter" gekapitteld.  Tony Mary is nu reeds twee jaar verwikkeld in oplopende conflicten met zijn Raad van Bestuur, mediaminister Bourgeois en het Vlaams Parlement. 

In dossiers als het oprichten van het Sporzakanaal, het voetbalcontract met Belgacom, de digitalisering en het aanstellen van een nieuwe directeur Televisie, zette hij zijn Raad van Bestuur voor schut.  Guy Peeters stelde vorige week dat de sfeer tussen de Raad van Bestuur en de gedelegeerd bestuurder zwaar is vertroebeld: "Tony Mary is bezig van zijn medestanders in de Raad van Bestuur als in de Vlaamse Regering tegenstanders te maken."

Wetgeving mag niet geschreven worden in functie van personen, maar het optreden van Mary ligt ongetwijfeld mede aan de basis van het nieuwe VRT-decreet.  Dit bepaalt dat de operationele bevoegdheden ook in de toekomst in handen van het management blijven maar voortaan zal voor strategische beslissingen de Raad van Bestuur niet langer kunnen genegeerd worden.  Sinds 9 maanden is Mary tegen deze decreetaanpassing op het oorlogspad en beschuldigt hij Regering en Parlement openlijk van een partijpolitieke machtsgreep op de publieke omroep.  Hij verwijt politici machtsgeilheid en noemt de Raad van Bestuur zelfs ronduit onbekwaam.  Als het nieuwe decreet er komt voorspelt Mary "het einde van de openbare omroep".  Met de nieuwe machtsverhoudingen acht hij zich "niet langer in staat de politieke omroep op een efficiŽnte manier te leiden". 

Deze uitspraken kunnen niet zonder gevolg blijven.  Woensdag wordt over het nieuwe VRT-decreet gedebatteerd in het Vlaams Parlement.  Over de unanieme goedkeuring bestaat geen twijfel.  De verslaggeving van de besprekingen in de commissie Media is duidelijk.  Van politieke voogdij inzake programmatie, berichtgeving, personeel, contacten met productiehuizen is geen sprake.  De gevraagde garantie dat de operationele bevoegdheden bij het management blijven, staat expliciet in het verslag.  Als Mary de moeite zou doen de parlementaire verslaggeving te lezen zijn al zijn vragen beantwoord.  Het Vlaams Parlement bepaalt de democratische spelregels waarin de openbare omroep functioneert.  Dat was zo in 1995 en nu ook in 2006. Als Mary het hiermee niet eens is, moet hij opstappen. 

Die moed heeft hij evenwel niet.  Guy Peeters gaat ervan uit dat Mary op post blijft.  Ook de minister van media  Bourgeois durft geen conclusies te trekken uit het onaanvaardbaar optreden van de gedelegeerd bestuurder.  Nochtans maakt zijn totaal misprijzen voor de politiek hem ongeschikt om een publiek bedrijf te leiden.  De incidenten zullen mekaar opvolgen want Mary voelt zich gesterkt doordat zijn bewuste aanvaringen met de politiek steeds zonder gevolgen blijven.  Hij gebruikt hierbij zijn ontslagpremie (naar verluidt 650.000 euro) als een onvervalst chantagemiddel.  Hij gijzelt hiermee de Vlaamse Regering.  In deze sfeer is een serene onderhandeling over de cruciale beheersovereenkomst onmogelijk.

De figuur Mary schaadt de openbare omroep.  Zijn krediet is opgebruikt en het vertrouwen is weg.  Het is dan ook in het belang van de openbare omroep dat de Regering hieruit de passende conclusie trekt: Mary moet opstappen.  Aan de Mary saga van "God de Vader" tot "straatvechter" moet een einde worden gesteld.

Het laatste TV-nieuws in iedere dag in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief 'TV-Visie extra' via dit invulformulier. Een aanrader!

Persbericht CD&V
http://www.ericvanrompuy.be

DOSSIER: Nieuwe beheersovereenkomst VRT

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VIJF logo VIJF tv logo

Lieke gaat op bezoek bij Hajar en Jeffrey. Hajar is een mooie, jonge vrouw die te veel vel over heeft. Dit is het gevolg van ernstig overgewicht tijdens haar puberteit. Het wordt tijd dat een team van medische specialisten haar hier bij gaat helpen zodat ze zich voortaan weer in haar ondergoed durft te vertonen. De jonge Jeffrey heeft last van hangende oogleden. Hij krijgt vaak de vraag of hij geblowd heeft en stoned is. Dit tast zijn zelfvertrouwen ernstig aan. Hoog tijd dat beiden geholpen worden door de medische specialisten.

'Lelijke Eendjes', om 22.15 uur op VIJF.

Dossiers