Onder anderen Peter Pannekoek en Tania Kross in nieuw seizoen 'Volle Zalen'

maandag 29 augustus 2022
Foto: AVROTROS - © Ruud Baan 2019

Cornald Maas spreekt dit seizoen voor de portretreeks 'Volle Zalen' vijf unieke en uiteenlopende theaterpersoonlijkheden - in volgorde van uitzending: acteur Gijs Scholten van Aschat, mezzosopraan Tania Kross, zangeres Frédérique Spigt, theatermaker Adelheid Roosen en cabaretier Peter Pannekoek.

Al zeven seizoenen maakt 'Volle Zalen' intieme, ontroerende en persoonlijke portretten van theaterpersoonlijkheden. Als kanshebber voor een Televizier-Ster Impact 2022 - voor de aflevering met de inmiddels overleden zanger en liedjesschrijver Jan Rot - start het programma in oktober met een nieuwe reeks portretten die ertoe doen.


Binnen hun vak doen ze alle vijf iets volstrekt anders, maar ze koesteren één gedeelde wens: dat het publiek de weg naar theater en concertzaal weer mag vinden. Want hun creativiteit stroomt en dat delen ze graag met zoveel mogelijk mensen.

Gijs Scholten van Aschat wacht een druk theaterseizoen met diverse nieuwe producties en reprises van Internationaal Theater Amsterdam (ITA). Cornald Maas ontmoet de gelouterde acteur in Tiel waar hij opgroeide en de kiem werd gelegd voor zijn acteurschap. Van Aschat koestert een grote liefde voor Shakespeare en klassiek toneel. Hij vertelt waarom hij zich nu - na vele jaren op de planken - 'vrij in acteren' voelt. Scholten van Aschat heeft naast acteren overigens nóg een grote liefde: die voor Ajax, zo blijkt uit het programma.

Tania Kross woonde vele jaren in Nederland, maar is inmiddels met echtgenoot en kinderen teruggekeerd naar Curaçao, waar ze samen met haar ouders een huis bewoont. Cornald Maas reisde naar het Caribische eiland waar Kross werkt aan een opera. Hoe zijn haar persoonlijk leven én de bewogen geschiedenis van het eiland aan elkaar verbonden? Kross onthult aan Maas met welke missie ze is teruggekeerd naar het eiland.

Zangeres Frédérique Spigt ontvangt Cornald Maas in haar huis in Rotterdam, waar ze vertelt over haar moeder die leed aan een oorlogstrauma. Welke invloed had dat op Frédérique?
Sinds corona haar intrede deed is de zangeres met succes een tweede carrière begonnen, die van schilder, zo blijkt uit Volle Zalen. De verkoop van schilderijen vormt een welkome extra inkomstenbron, want 'soms was het met alleen muziek toch sappelen'. Spigt gaat dit najaar samen met actrice Annet Malherbe op tournee met liedjes van Elvis Presley.

'Voor mij is de wereld een schoolplein waar alle mensen wonen en waarvan van niemand verstoten mag worden.' Het is het leidmotiv van tv- en theaterpersoonlijkheid Adelheid Roosen. Met haar theatervoorstellingen geeft ze ook een stem aan hen die zelden worden gehoord. Zoals in haar zogeheten ‘wijksafari's’ - locatietheater waarbij de bewoners zelf een rol spelen in de voorstelling. Ze vonden al plaats in de Amsterdamse Bijlmer, in de wijk Utrecht Overvecht en in Mexico. Nu gaat Roosen ervoor naar Tanger, Marokko en 'Volle Zalen' reist met haar mee. Ook bezoekt Maas met haar de nonnenschool waar ze op jonge leeftijd geen enkele vrijheid ervoer.

Peter Pannekoek nodigt Cornald Maas uit in comedyclub Toomler. Daar waar zijn eerste optredens plaatsvonden memoreert hij aan zijn auditie: 'Het was de hel, tussen het publiek en de gearriveerde comedians die mochten beslissen of je werd toegelaten tot de club.' 'Volle Zalen' volgt de populaire cabaretier onder andere achter de schermen van zijn nieuwe cabaretvoorstelling 'DNA' en keert met hem terug naar Hilversum, de stad waar hij al op jonge leeftijd werd geconfronteerd met de eindigheid van het leven.

Cornald Maas over deze serie portretten: 'Wat me opvalt, het zijn allemaal theatermakers die eigenzinnig hun eigen weg volgen. De opvoeding die ze van hun ouders hebben gekregen speelt daarbij een belangrijke rol, zo is me duidelijk geworden tijdens de ontmoetingen die ik met ze had. Sommigen ervoeren in hun jeugd een grote vrijheid, anderen ontleenden juist inspiratie uit de beperkingen die ze door hun ouders kregen opgelegd.'

'Volle Zalen', vanaf dinsdag 18 oktober om 20.25 uur bij AVROTROS op NPO 2.


DOSSIER: Najaar 2022: alle plannen, alle zenders! (NL)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Play6 logo

U.S. Navy SEAL Chris Kyle gaat naar Irak met slechts één missie: zijn medesoldaten beschermen. Met zijn vaste hand redt hij talloze levens op het slagveld en dankzij de verhalen over zijn heldenmoed krijgt hij al snel de bijnaam Legend. Daardoor wordt er echter ook een prijs op zijn hoofd gezet; hij wordt het doelwit van de rebellen. Ondanks het gevaar en de tol die dit eist van het thuisfront, gaat Chris in totaal vier keer naar Irak en wordt hij het levende symbool van het SEAL-motto: nooit iemand achterlaten. Maar eenmaal thuis komt hij er al snel achter dat het de oorlog is die hij niet kan achterlaten.

'American Sniper', film uit 2015 met oa. Bradley Cooper en Sienna Miller, om 20.20 uur op Play6.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 00:20
  Journaallus
  09:00
  Lentebeelden
 • 00:15
  Nachtlus
  07:30
  Ketnet Junior
 • 21:00
  Geen uitzending
  06:00
  Tik Tak
 • 00:10
  Familie
  06:00
  Wordt aangekondigd
 • 00:35
  Ambulance Australia
  02:00
  Wordt aangekondigd
 • 23:15
  Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan
  06:00
  Wordt aangekondigd
 • 00:20
  Walker, Texas Ranger
  11:00
  Wordt aangekondigd
 • 00:45
  JAG
  06:00
  Wordt aangekondigd
 • 00:20
  Married ... With Children
  02:20
  Geen uitzending
 • 00:25
  Geen uitzending
  06:45
  Young Sheldon
 • 00:25
  ER
  02:20
  Geen uitzending
 • 00:10
  Machete
  06:35
  Wordt aangekondigd
 • 00:40
  Love Island
  07:55
  The Block Australia
 • 00:40
  Unforgettable
  08:00
  Jesse Stone: Night Passage
 • 00:25
  Herhalingslus
  11:00
  Trends Talk
 • 00:38
  Diy on wheels
  05:55
  Sixties To Six
 • 00:20
  Foodies & The City
  03:40
  Beach Barbecue
 • 23:50
  Hockey Pro League Vrouwen
  02:00
  Wordt aangekondigd
 • 00:15
  Murdoch Mysteries
  02:00
  Midsomer Murders
 • 00:10
  Tales of the Walking Dead
  07:30
  American Pickers
 • 00:10
  NOS Het Oranjegevoel van '74
 • 23:10
  Crime nacht: The Reunion vs Black Snow
  08:03
  Petrus in het land
 • 00:38
  Penoza
  08:00
  Raad eens wat ik doe