Was 'Mondelinge Vragen' wel objectief?

dinsdag 22 mei 2007

Er rijzen her en der vragen over de 'gewone' burgers van het programma 'Mondelinge Vragen' (VRT). Zo stelde onder meer Ali Salhi een vraag aan Yves Leterme. Geen probleem zou je zeggen, ware het niet dat Ali de beste vriend is van de zwarte schepen Wouter Van Bellingen. Die laatste komt op 10 juni op voor SPIRIT als Oost-Vlaamse kandidaat voor de kamer.

E


en alerte TV-Visie-Forumbezoeker merkte tijdens het VRT-verkiezingsprogramma 'Mondelinge Vragen' op dat Ali Salhi een vraag mocht stellen. Salhi is geen onbekende voor het grote publiek. Zo deed hij onder andere mee aan 'De Pappenheimers', samen met zijn beste vriend... Wouter Van Bellingen.

Salhi was ook organisator van 'Het Grootste Trouwfeest Ooit' op de Sint-Niklase markt nadat bepaalde koppels weigerden om gehuwd te worden door Van Bellingen. Ali Salhi gaf daarover dan ook geregeld interviews met de media. Dus helemaal 'politiek clean' is hij niet.

Salhi stelde dan ook een behoorlijk moeilijke vraag aan Yves Leterme. Hij vroeg de kandidaat premier wat hij vond van hoofddoeken bij publieke diensten. Leterme probeerde zich via allerlei bochten door deze moeilijke vraag heen te wringen, maar uiteindelijk kwam het er op neer dat CD&V tegen hoofddoeken achter een loket is.

Dat deze vraag heel wat controverse zou uitroepen, kon Salhi natuurlijk op voorhand weten. Want Van Bellingens partij SPIRIT is tegen zo'n verbod. Bert Anciaux (SPIRIT-kopstuk) nam dit antwoord van Leterme dan ook meteen op de korrel in zijn blog op de website van De Morgen. Een goed geregiseerde aanval op Leterme dus.

De vraag doet zich dan ook rijzen in hoeverre de andere vraagstellers wel gewone burgers waren, of dat er nog andere medewerkers en kennissen van concurrerende politieke partijen erbij zaten. Want moest Ali Sahli niet in de media gekomen zijn op voorhand, dan had niemand dit bedrog opgemerkt.

Maar is dit wel bedrog? Moesten ze niet zulke mensen nemen, omdat gewone burgers niet zo mondig zijn? Waarom zeggen ze dat het vragen van gewone burgers zijn, terwijl het in de feiten eigenlijk een politiek debat is? Wil VRT Yves Leterme onderuit halen? Discussieer mee in ons forum en laat ons jouw visie weten over deze zaak.

DOSSIER: Verkiezingen 2007

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo een logo Eén logo

Balthazar wordt opgeroepen naar de plaats van een zwaar verkeersongeluk, waarbij verscheidene slachtoffers vielen. Hij ontdekt dat een van hen, een jonge vrouw getooid in een prinsessenkleed, al dood was voor het ongeval. Wanneer Balthazar en Hlne vermoeden dat er nog een andere vrouw bij haar in de wagen zat en dat zij waarschijnlijk in groot gevaar verkeert, starten ze een race tegen de tijd om haar terug te vinden voor het te laat is.

'Balthazar', om 23.45 uur op En.

Dossiers