VT4 presenteert: 'Supertalent in Vlaanderen'

woensdag 7 maart 2007

Er IS nog talent in Vlaanderen. EN er is méér dan alleen maar zangtalent. Eind 2006 lanceerde VT4 een oproep voor de breedste talentenjacht ooit op de Vlaamse televisie, 'Supertalent in Vlaanderen'. Het programma is niet meer of minder dan een open auditie voor iedereen met... 'talent'.

T


ijdens de eerste 4 auditie-afleveringen van 'Supertalent' krijgt de jury een representatieve staalkaart voorgeschoteld van de brede waaier aan 'talenten' die zich hebben aangemeld. De ene al wat kleurrijker, talrijker, geroutineerder en talentrijker dan de andere. Elke act krijgt 2 minuten de tijd om de aandacht van de jury te grijpen én liefst ook vast te houden.

Zoniet dreigt de onverbiddelijke stopknop. En in tegenstelling tot andere audities, heeft deze auditie onmiddellijk meer weg van een regelrechte vuurdoop. Geen kaal auditielokaal dus, maar meteen op het grote podium voor een uitgelaten studiopubliek dat er niet voor terugdeinst om haar goed- of afkeuring te laten blijken over de acts én de jurycommentaren.

De auditieafleveringen zien er dan wel uit als heuse studioshows, maar zijn evenwel opgevat  een gemonteerd relaas van een breder geheel:  van de preaudities en de eerste inschrijvingsdagen tot de aankomst en repetities in de studio. Van de zenuwen en avonturen backstage in de uren voor het optreden tot de eerste reacties en emoties na afloop.

Alle acts die de jury weten te overtuigen (of minstens nog even het voordeel van de twijfel aan hun kant kregen) moeten in de Halve Finales meteen een tandje bijsteken.
Om te bewijzen dat zij hun plek in de spotlights wel degelijk verdienen komt het er voor hen niet alleen op aan om hun plaats te herbevestigen, maar vooral ook om een stukje door te groeien.

Zij worden verplicht te variëren in hun act of er iets aan toe te voegen of te wijzigen. Slimme deelnemers houden misschien best ook rekening met de feedback, tips en constructieve kritiek die zij van de jury kregen tijdens de audities?

De jury weet zich in deze wedstrijdfase trouwens niet meer oppermachtig: In tegenstelling tot bij de audities, krijgt ook de kijker vanaf de halve Finale mee inspraak. Via televoting (sms, 0900, online, digitaal) kan hij zijn favoriete act helpen aan een rechtstreeks ticket voor de grote finale.

Naast de publiekswinnaar, zal ook de vakjury telkens één act aanduiden die zich in de finale-strijd mag gaan mengen. Zo levert elke halve Finale uiteindelijk steeds 2 finalisten op.

Tijdens de grote live finale van 10 mei zullen de 8 strafste deelnemers zich meten. En ditmaal moet er uit een nog straffer vaatje getapt worden en moeten de acts naar een nog hoger niveau getild worden. De allerbeste acts zullen ook het allerbeste uit zichzelf moeten halen in hun ultieme 2 minuten om publiek en jury te overtuigen.

De vakjury heeft in de finale trouwens een louter evaluerende en dus naar het publiek eerder adviserende rol. Het is de kijker die beslist wie het eerste 'Supertalent in Vlaanderen'wordt en dus de bonus van 50.000€ mag incasseren.

DOSSIER: Supertalent in Vlaanderen

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo CAZ logo

In Kattegat lijkt Ragnar het respect van het volk te zijn kwijtgespeeld. Bjorn, die plannen maakt om een expeditie te leiden naar de Middellandse Zee, is bereid om zijn vader enkele oude schepen te lenen, zodat die opnieuw naar Wessex kan varen. Sigud lokt Ivar uit zijn tent.

'Vikings', om 22.40 uur op CAZ.

Dossiers