VRT lanceert En-HD

dinsdag 27 mei 2008

De VRT biedt zijn kijkers deze zomer voor het eerst uitzendingen aan in HD. De primeur gaat naar de Tour de France (in juli) en de Olympische Spelen (in augustus). De kleurrijke en dynamische beelden van die sportevenementen zijn bijzonder geschikt om in HD-kwaliteit te worden bekeken. Beide evenementen worden uitgezonden op En en de digitale kijkers met een HD-settopbox kunnen ze in HD-kwaliteit bekijken via En-HD.


ONG>HD-aanbod
De rechtstreekse ritverslagen van de Ronde van Frankrijk worden in juli niet alleen op de klassieke manier uitgezonden op En, maar ook in HD (High Definition) via een apart En- HD-signaal. Ook tijdens de Olympische Spelen in augustus biedt En de wedstrijdverslagen niet alleen in SD (standaard definitie) aan, maar - via En-HD ook in HD-kwaliteit

De voordelen van HD
Momenteel zijn op de markt vooral vlakke televisietoestellen (plasma of lcd) beschikbaar. De beeldschermen worden ook steeds groter. De huidige SD-norm is geschikt voor kleinere toestellen met een beeldbuis, maar veel minder voor de grote hedendaagse toestellen. Met HD komt de kwalitatieve meerwaarde van die grotere, vlakke schermen optimaal tot haar recht. Dankzij HD is het beeld immers scherper en natuurlijker en zijn de kleuren levendiger. De VRT zal zijn HD-aanbod in het 720p50-formaat brengen: het formaat dat de EBU prefereert.

HD voor digitale kijker
Om het HD-aanbod in de beste kwaliteit te kunnen bekijken, moet de kijker beschikken over een vlak scherm (lcd of plasma) met tenminste het HD-ready-logo, een abonnement voor digitale tv en een HD-settopbox.

De HD-productie
De VRT investeert in HD. Al de nieuw aangeschafte productiemiddelen (camera's, studioregie, enz.) en uitzendapparatuur zijn geschikt voor HD-producties. Door de scherpere beelden is het bovendien noodzakelijk om bij HD-opnames extra aandacht te besteden aan details in decors, schmink, enz. Ook wat dat betreft, is de VRT klaar voor HD.

En-hd : 5 27 juli: De Ronde van Frankrijk en van 8 24 augustus: Olympische Spelen

DOSSIER: Digitale televisie in Vlaanderen

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Doorblader onze nieuwsberichten en kom alle nieuwtjes uit televisieland te weten!

Dossiers