TV-Visie interview: Kris Wauters (X Factor)

woensdag 21 september 2005

De volgende lading talenten wordt stilaan op Vlaanderen losgelaten. Na Idool & Star Academy komen nu de mensen van X Factor aan de beurt. Jean Blaute, Kris Wauters & Liliane St. Pierre begeleiden in deze wedstrijd elk vier rastalenten in de categorie 16-24, 24+ en groepen.TV-Visie had een babbel met Kris Wauters over zijn rol als jurylid-coach in het populaire programma.

<


STRONG>Tijdens X Factor ben je jurylid-coach. Mis je het presenteerwerk?
'Niet echt. Tijdens Idool heb ik het programma gepresenteerd omdat het format van Idool ook twee presentatoren vroeg. Bij X Factor ben ik hier als jurylid-coach. Maar jurylid is in deze context ook een zeer nauw begrip. Toen ze mij vroegen of ik jurylid wou zijn, was mijn antwoord in eerste instantie ook neen. Op het moment dat ik echter zag dat het programma veel meer inhield dan alleen maar jureren, hapte ik meteen toe. De rol van coach beviel mij veel meer dan zuiver jureerwerk. En dat is me ook de afgelopen weken zeer duidelijk geworden. Wij zijn zelf verantwoordelijk van A tot Z voor onze kandidaten. Wanneer ze daar staan met een onnozel kleedje aan, is dat mijn schuld. Wanneer ze een verkeerd nummer zingen, is dat mijn schuld. Ergens is het wel vergelijkbaar met produceren.. .'

Jean en Liliane zijn je concullega's. Van wie heb je het meeste schrik?
'Van niemand. Wanneer ik schrik zou hebben, zou ik in de verkeerde wedstrijd zitten. Mijn belangrijkste streefdoel is om mij te focussen op mijn eigen categorie en hen zo goed mogelijk verder te helpen. Wanneer ik er in slaag om mijn kandidaten hun potentieel te laten zien, is mijn job al méér dan geslaagd te noemen.'

Iedereen heeft toch de ambitie om te winnen?
'Dat ontken ik ook niet. Maar winst hangt ook van heel wat andere factoren af. Onder andere het stemgedrag van de jonge mensen kan ook bepalend zijn. En daarom is misschien wel Liliane de grote favoriete om met één van haar kandidaten de wedstrijd te winnen. Tenslotte stemmen de jongeren nog altijd op jongeren.'

Leef je in spanning wie de andere kandidaten zijn?
Ik ben zeer nieuwsgierig zelfs. Wij hebben onder ons drietjes enorm veel mensen in elke categorie doorgelaten naar de tweede ronde. Vanaf dat moment hebben wij alleen maar onze eigen mensen gezien. In mijn geval dus alleen maar de 24 +'ers. De 16- tot 24-jarigen en alle kandidaten bij de zanggroepen, heb ik sindsdien niet meer gezien. Dit is voor mij de grootste verandering in vergelijking met Idool. Want daar heb ik alle stappen van de wedstrijd meegemaakt en zag ik ook alle afvallers. Nu heb ik mensen doorgelaten tijdens de audities, die ik later niet meer zal terug zien. Alleen de vier finalisten van zowel Jean als Liliane zal ik hier nog tegen het lijf lopen. Maar ik weet zeker dat ook Jean en Liliane nieuwsgierig zijn naar de kandidaten, die ik heb gekozen. Tijdens de audities hebben wij al vrij snel gemerkt dat er toch nog heel wat talent in Vlaanderen was. Maar het is altijd belangrijk dat je in je groep iemand hebt met unieke capaciteiten. Als je er twee hebt die in dezelfde lijn liggen, gaan de mensen hun stemmen onder de twee kandidaten verdelen. Een uniek exemplaar daarentegen scoort meestal vrij goed.

Dus het wordt tijdens de eerste live-shows gewoon aftasten.
Forget it (lacht). Vanaf de eerste uitzending wordt het keiharde business. Vergeet niet dat na de eerste live-show één van ons nog slechts met drie finalisten zit. Wij kunnen het ons echt niet veroorloven om een fout te maken.

Zou je het erg vinden mocht niemand van jouw kandidaten de laatste vier halen?
Op dit moment zeg ik neen. Maar dat kan in de loop van de komende weken nog altijd hard veranderen (lacht). Wat ik wel erg zou vinden is dat ik voor één van de kandidaten een verkeerd nummer kies. Ik zou het doodzonde vinden, wanneer één van mijn mensen niet zou laten zien wat ze eigenlijk kunnen. Als er vier kandidaten beter zijn dan de mijne, heb ik daar niet de minste problemen mee. Want ik weet als muzikant maar al te goed wat mijn kandidaten waard zijn en dat zou betekenen dat de vier overblijvende kandidaten van topniveau zijn. Ik denk dat de mensen thuis ook zich nog altijd afvragen of er nog voldoende talent in Vlaanderen is. Wees maar gerust! Met één grote beweging gaan alle twaalf finalisten van X Factor dit van tafel vegen. De mensen die de eerste uitzending van X Factor bekijken, gaan met hun ogen knipperen van verbazing. In menig huiskamer zal het woord "Waw" vallen.

DOSSIER: X Factor

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'The Voice van Vlaanderen' - finale (VTM)

De vier finalisten zingen nog een laatste keer de pannen van het dak in de hoop het publiek omver te blazen met hun talent en zo de overwinning in de wacht te slepen. Wie wordt de nieuwe 'Voice van Vlaanderen'?

'The Voice van Vlaanderen', om 20.40 uur op VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 23:50
    Journaallus
    08:00
    radio2 op VRT 1
  • 23:55
    Nachtlus
    07:30
    Ketnet Junior
  • 21:00
    Geen uitzending
    06:00
    Tik Tak
  • 22:45
    Gestrand op Honeymoon Island
    05:25
    Geen uitzending
  • 23:45
    Extreme Love Stories
    02:30
    Geen uitzending
  • 22:45
    Set Up
    09:00
    Geen uitzending
  • 22:10
    Black Eagle
    09:05
    Geen uitzending
  • 23:30
    JAG
    07:45
    Beverly Hills, 90210
  • 23:35
    Keeping Up Appearances
    06:00
    Joe
  • 23:15
    Don't Worry, Be Happy
  • 23:20
    NCIS: New Orleans
    05:00
    Geen uitzending
  • 22:30
    The Hateful Eight
    02:45
    Sydney Harbour Force
  • 23:20
    Love Island
    02:10
    Geen uitzending
  • 23:50
    FBI
    05:00
    Geen uitzending
  • 20:25
    Herhalingslus
    11:00
    Trends Talk
  • 23:58
    Roger
    06:00
    Nog Even Soezen
  • 23:35
    Het Weekmenu
    02:10
    De Wereldkeuken
  • 23:35
    MIDMID
    02:00
    Wordt aangekondigd
  • 23:55
    Murdoch Mysteries
    02:05
    Dickensian
  • 23:45
    Dit was het nieuws
    02:00
    EenVandaag
  • 23:12
    Das Boot
    02:36
    Nieuwsuur
  • 22:50
    3voor12 presenteert..
    02:31
    Sophie & Jeroen