TV-Visie interview: Helena Fontyn (X Factor)

maandag 3 oktober 2005

Kris Wauters stuurt 2 vrouwen de arena in om Vlaanderen te overtuigen van hun muzikale capaciteiten.. En van de twee vrouwen is Helena Fontyn. Deze 31-jarige inwoonster uit Hemiksem verdiende haar sporen al op het podium als achtergrondzangeres van Natalia en Barbara Dex. Onze reporter Bart had tijdens de voorstelling van de X Factorkandidaten een uitgebreide babbel met deze praatgrage Antwerpse.

"Ik

weet zeker dat heel wat familieleden en vrienden nu tegen mij gaan zeggen dat ik eindelijk iets met mijn stem ga doen. Maar ik heb pas nu het gevoel dat ik in de juiste wedstrijd ben terechtgekomen. Ik heb een heel sterk vertrouwen in mijn begeleiders. Als mens en als zangeres voel ik me openbloeien."

"Ik begin te stralen als ik zing en dan ben ik gelukkig." Also sprach Helena. Is dit een rare opmerking?
Zingen is gewoon mijn lang leven. Mijn moeder zegt altijd dat ik kon zingen vooraleer ik kon spreken. Vroeger ging ik bij elk familiefeest op de tafels staan en begon ik te zingen en te dansen voor iedereen. Noem het gerust een microbe. Dit zit er echt in en gaat er nooit meer uit. Daarom heb ik ook vijf jaar jazz & lichte muziek gestudeerd in Antwerpen en volgde ik ook conservatorium. Daarna ben ik afgestudeerd en begon ik les te gaan geven. Een volgende stap was het terechtkomen in het backingcircuit. Maar beetje bij beetje vond ik dat het tijd werd om iets van mezelf te laten zien. Want dat beetje 'klein enthousiast' meisje dat vroeger op de tafel stond te dansen bleek toch nog diep van binnen ergens een plaatsje te hebben.

Backingvocals zijn heel goede zangers en zangeres. Maar ze komen niet zo vaak op de voorgrond terecht.
De ambitie om op de voorgrond te treden was er steeds. Ik was altijd al bezig met kleine projecten. Maar het is niet zo evident om door te breken in Vlaanderen. Tegenwoordig zijn het vooral de wedstrijden die de kans bieden om iets te doen. Daarom heb ik de stap in deze richting gezet.

Is de stap zetten naar een wedstrijd zoals X Factor dan niet groot?
Toch wel hoor. Het heeft enorm veel te weeg gebracht bij mij. Ik stond altijd buiten de schijnwerpers. Er zullen heel weinig mensen zijn die me kennen als zangeres, buiten misschien de zware fans van de artiesten waarmee ik samenwerk. Als backing heb je eigenlijk een zeer veilige situatie. Je staat verscholen achter de bekende artiest. Ik ben voor mezelf benieuwd om te zien hoe de mensen zouden reageren, wanneer ik vooraan sta. Maar die drang om op de voorgrond te treden was er altijd al. Het is gewoon een microbe, die op de achtergrond verzeild is geraakt.

Kris Wauters omschreef je als iemand die dingen opneemt en daar bepaalde lessen uit trekt.
Ik denk dat de juryleden een beetje schrik hadden om met mij in zee te gaan. Ik zing al vrij lang en ze wilden graag weten wat ze met mij nog konden doen. Weet je .. Ik ben iemand die zeer kritisch staat tegenover zichzelf. Hierdoor kan ik wel vrij onzeker overkomen. Is mijn talent wel zo speciaal dat ik er een carrire mee kan maken? Dit is een vraag, die ik me wel heb afgevraagd. Ik ben heel gevoelig voor commentaar van anderen. Maar ik ben altijd bereid om er voor te werken. Na de voorselecties in Mol ben ik zangles gaan volgen om mezelf terug bij te schaven. En dat doe ik nu nog steeds. Het doet me gewoon deugd om eens gecoacht te worden nadat ik zo veel jaren zelf mensen heb gecoacht. Ik heb altijd het beste uit andere mensen willen halen. Maar in het begeleiden van andere mensen vergeet je jezelf soms.

Hoe ver reikt jouw ambitie in deze wedstrijd?
De belangrijkste ambitie was om mezelf als solozangeres te ontwikkelen. Ik wil rustig mijn tijd nemen om daarmee bezig te zijn. Zo wil ik me heel graag laten omringen met mensen, die me kunnen bijsturen Wanneer je dat alleen moet doen, is het een zwaar gevecht. Het valt heus niet te onderschatten om concerten en muzikanten te regelen voor jezelf.

Kies je nu voor de gemakkelijkste weg?
Ik denk het niet. Ik heb heel lang getwijfeld om me in te schrijven voor X Factor. Je komt ook met jezelf in eens naar buiten voor een groot publiek. Hierdoor ga je jezelf heel kwetsbaar opstellen.

Stel je wint X Factor . Je leventje gaat er helemaal anders uit zien.
Maar mijn leventje verandert ook als ik X Factor niet win. Wanneer je alles hebt wat je wilt, doe je niet mee aan dit programma. Ik zing heel veel, ik geef les, ik doe werk daar buiten om de kost te verdienen. Toch blijft die zin daar om iets met mijn stem te doen. Het gaat hier heus niet over bakken geld, dat ik wil verdienen. Maar ik wil absoluut mijn creatieve ei kwijt kunnen. Ik kom hier misschien heel clich-matig over. Als backing zing je altijd in functie van andere mensen. Je begeleidt artiesten en je volgt de artiest waarmee je samenzingt. Hij of zij moet er goed uitkomen, zonder dat jij te hard opvalt.

Was het creatieve ei van Helena dan te lang te diep verscholen?
Ik weet dat heel van mijn familie en vrienden gaan zeggen dat ik eindelijk iets met het zingen ga doen. Maar X Factor is en blijft geen garantie voor succes. Het belangrijkste is dat ik mij wil zien groeien in deze wedstrijd. Ok, 31 is misschien vrij laat om er aan te beginnen. De voorbije jaren heb ik me vooral gevormd in functioneel zingen. Ik wil er als vocalist ook staan. Nu heb ik gewoon het gevoel dat ik in de juiste wedstrijd ben terechtgekomen en dat ik de juiste begeleiding krijg. Ik heb enorm veel vertrouwen in mijn begeleiders. Tijdens de repetities voel ik mij ook groeien als solozangeres. En dat komt heel raar over omdat ik al vrij lang zing.

Stel .. je ligt er na uitzending 1 uit Ben je dan ontgoocheld?
Uiteraard. X Factor is vergelijkbaar met een circus dat op gang komt. Je wordt daarin meegesleept en je bent daar ook constant mee bezig. Maar X Factor is voor iemand zoals ik een unieke kans om te tonen wat ik kan. Lig ik er uit bij uitzending 1 .. Tja, dan is het zo. Life goes on.

Mag ik X Factor dan een test voor jezelf noemen?
Ik ben vooral benieuwd wat er voor mezelf uitkomt. Tijdens de repetities merkte ik al dat ik dingen terug zag, waarvan ik vreesde dat ik ze was kwijtgeraakt. Nu komen deze eigenschappen beetje bij beetje terug op de voorgrond terecht. Dankzij X Factor bloei ik zowel als persoon als op zanggebied open.

DOSSIER: X Factor

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Bake Off Vlaanderen' - finale (foto: VIER - © SBS Belgium 2019)

In de spannende finale strijden de bakkers nog n laatste keer en wordt de winnaar beloond met de iconische 'Bake Off'-trofee.

'Bake Off Vlaanderen', om 20.35 uur op VIER.

Dossiers