TV-Visie interview: afvaller Paco X Factor (Afl. 9)

zaterdag 3 december 2005

Voor de Limburgse 'charme'-zanger Paco Garcia eindigde X Factor afgelopen zondag. "Ik weet dat er heel veel is gezegd over mijn achterban. Er spelen echter in heel dit avontuur nog veel meer dingen een rol dan de grootte van die fanclub." De dag na de uitzending trokken we naar het X Factor-hotel.

<


STRONG>. Je eerste streefdoel was een top 5-plaats, daarna de top 3.
Toch overheerst er nu een fijn gevoel vanbinnen. Ik ben toch verder geraakt in dit spel, dan ik ooit had durven denken. Ergens heb ik mijn doel wel bereikt in deze wedstrijd. Dankzij X Factor heb ik enorm veel nieuwe mensen leren kennen. Daarom beschouw ik X Factor ook als een enorm mooie ervaring.

. Je zong voor het eerst in het Nederlands. Waarom deed je het niet eerder?
Samen met mijn coaches heb ik gewacht op het juiste moment. Misschien kan ik in de toekomst wel mijn weg verder zoeken in het Nederlands. Binnenkort ga ik zeker met enkele mensen nog eens rond tafel zitten om mijn muzikale toekomst te bespreken.

. Je hebt de allergrootste fanclub. Verrast om toch te moeten vetrekken?
Voor veel mensen gaat deze redenering op. Maar mijn uitschakeling is misschien wel het mooiste bewijs dat de grootte van mijn fanclub een beetje is opgeblazen. Er zijn inderdaad enorm veel mensen die mij steunen. Tijdens X Factor gaat het echter over heel wat andere dingen dan alleen een fanclub. Elke artiest heeft in deze wedstrijd een grote fanclub.

. Wat is de sterkte van Paco?
Mijn allergrootste kracht is mijn respect voor alle leeftijden. Het maakt mij niet uit of ik voor jongeren of ouderen optreedt.

. Waarin kan jij nog groeien?
Dat kan ik nu nog niet zeggen. Zoiets weet je pas veel later in je leven. Zelf wil ik op zowel menselijk als op artistiek vlak veel beter worden. Zangleraar Peter heeft me vooral geleerd om mijn persoonlijke manier van zingen een beetje in te tomen. Dankzij zijn tips treed ik met mijn stem veel beter op de voorgrond.

. Je begon steeds beter te zingen, volgens de jury.
Het is fijn wanneer Jean en Kris positieve commentaar geven. Maar ik heb mij vanaf het begin voorgenomen om een beetje afstand te bewaren van hun visie. Mijn coaches Liliane, Lulu en Peter waren mijn steun en toeverlaat.

. Nochtans zijn Jean en Kris ook professionals.
Ik heb respect voor hun mening. Zij hebben al een hele carrière uitgebouwd.

. Je 'zeurde' al lang om 'Black Velvet' te mogen zingen, zei Liliane.
Black Velvet is gewoon een heel leuk nummer. Ik kon hier een stoerdere kant van mezelf laten zien. Ergens wou ik aan de mensen laten zien dat het niet altijd "het teddybeer-gehalte" van Paco is, dat de bovenhand neemt.

. Dit is toch jouw sterkte.
Daar heb je ook weer gelijk in. Maar ik liet deze kant van mezelf al een drietal weken zien. En de roep in mij om eens iets anders te doen was duidelijk aanwezig. Anders hadden Jean en Kris zeker gezegd dat ik binnenkort wel eens een andere stijl mocht uitproberen.

. Je zong "De Roos" in het Nederlands en het Spaans. Waarom die combinatie?
Ik ben zowel Nederlandstalig als Spaanstalig opgevoed. Wanneer ik alleen in het Nederlands zong, zou de vergelijking met Ann Christy zeker gekomen zijn. Ik vind de eigenheid in een nummer heel belangrijk. Tijdens X Factor moeten wij geen opgelegde nummers zingen. Ergens zijn we verplicht om een bepaalde eigenheid in onze liedjes te leggen. Ook ik heb dat zeker geprobeerd.

. Waar hoop je binnen één jaar te staan?
Allereerst hoop ik enorm veel optredens te doen, waarbij ik in de eerste plaats alle mensen wil ontroeren. Daarnaast zou ik graag een tweetal singles willen uitbrengen. Met de aandacht die dankzij X Factor op mij is gekomen, moet dat zeker een haalbare kaart zijn. Weet je .. ik wil vooral gelukkig zijn. En dat kan alleen wanneer ik op een podium sta.

. Gisteren nam je op een vrij nuchtere manier afscheid van X Factor.
Ik denk dat niemand mijn afscheid gisteren op deze manier had verwacht. X Factor heeft er voor gezorgd dat de mens Paco een beetje is opgekrikt. Ik had me een beetje voorgenomen om heel volwassen om te gaan met een eventueel vertrek. Heel dit programma is een kans uit de duizend. Ik moest die gewoon met beide handen grijpen. Elk X Factor-moment was er ééntje om diep vanbinnen te koesteren. Het is ongelooflijk welk cadeau ik heb gekregen.

DOSSIER: X Factor

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Helden van Hier: Ontploffing Paardenmarkt' (foto: VTM - © DPG Media 2020)

Een ongeziene inkijk in het werk dat Brandweer Zone Antwerpen heeft verricht op 15 januari 2018, toen drie huizen instortten na een zware explosie op de Paardenmarkt. De helmcamera's gingen mee in het puin waar de cameraploegen niet verder konden.

'Helden van Hier: Ontploffing Paardenmarkt', om 21.45 uur op VTM.

Dossiers