TV-Visie Interview : finalist Udo uit X Factor (Afl. 10)

donderdag 8 december 2005

Voor Nossegemnaar Udo Mechels breekt aanstaande zondag het muzikale hoogtepunt aan. In een rechtstreeks duel tegen The Cappaert Sisters strijden beiden om een platencontract van Sony BMG.

"Het

dringt nog niet tot mij door dat ik in de finale zit van X Factor. Ivann heeft de voorbije weken enorm sterk gepresteerd. Een finale The Cappaert Sisters – Ivann was méér dan verdiend te noemen. Zelf kan ik mijn eigen prestatie niet naar waarde schatten. Ik zing al zo lang dat ik mij niet meer kan inschatten op muzikaal vlak." Wij hadden met spraakwaterval Udo tijdens de persbrunch een uitgebreide babbel.


Welk gevoel overheerst er bij een X Factor-finalist?
Het dringt echt nog niet door. Ik denk dat ik pas in de loop van de week zal beseffen wat er mij nu allemaal overkomt.

Zondag had ik het gevoel dat je een beetje beduusd was dat je in de finale zat.
Ik had echt geen flauw idee hoe ik moest reageren. Achter de schermen had ik me voorbereid op een eventueel vertrek. Ivann presteerde de voorbije weken enorm sterk. Hij maakte geen enkele fout met zijn songkeuzes. Persoonlijk blijf ik er van overtuigd dat Ivann heel goed weet waarmee hij bij een publiek kan scoren. De zusjes Cappaert zijn al vanaf de eerste uitzending absolute top. Een finale Ivann – The Cappaert Sisters was méér dan verdiend te noemen.

En nu ben jij er bij …
Vele mensen vertellen mij dat ze me wel goed vinden. Ik hoor mezelf al zo lang zingen, dat ik al helemaal niet meer weet hoe ik me nu moet inschatten.

Begint het besef er te komen dat je leven er volgende maandag totaal anders gaat uitzien?
Ik weet dat ik me nu de kans moet geven om iets te proberen in de muziek. Of dat ik me zeker een periode moet geven om mezelf te ontdekken in deze wereld. Ik kijk er wel naar uit om eens een plaatje te mogen maken. Diep vanbinnen ben ik er mee bezig. Samen met mijn werkgever heb ik al een aantal mogelijkheden bekeken hoe mijn professionele situatie er kan uit zien. Een beslissing dringt zich zeker op. Eind februari breekt het moment aan dat ik mij voor de volledige 100% op de muziek moet gooien.

Is dit een overtreffing van jouw stoutste droom?
Toen ik hieraan begon, had ik tegen mijn vrouw gezegd dat ik hoopte om een paar rondes te overleven. Tijdens dit parcours ontmoet je mensen die een gelijkgestemde ziel hebben. De allerleukste momenten zijn de gesprekken met hen. Mijn streefdoel was enorm veel van deze mensen te leren kennen. Hoe verder je echter in dit programma raakt, hoe meer je wilt bereiken.

Waar ligt jouw ambitie?
Ik denk dat zowel The Cappaert Sisters als ik een beetje schrik hebben om die stap in het onbekende te zetten. Het heeft zeker niets te maken met hetgeen journalisten de vloek van de eerste noemen in deze vorm van talentenjachten. Ergens heb ik wel schrik dat het plots allemaal heel snel moet gaan.
Zowel de zusjes als ik hebben een grote liefde voor muziek. Wanneer we iets willen realiseren, moet het ook goed zijn. Ik hoop diep vanbinnen dat de winnaar van X Factor voldoende tijd krijgt om iets moois te realiseren.

Een muzikaal vervolg voor jou piept hoe langer hoe meer om een hoekje.
Toen ik ongeveer zeventien jaar was, had ik die droom ook. Maar ik heb toen resoluut gekozen voor mijn studies en mijn werk. Nu bekijk ik dat allemaal veel nuchterder. Het is misschien wel een creatieve ik, die van mezelf getoond moet worden.

Is het voor jou nu of nooit?
Dat gevoel heb ik niet. Puur commercieel gezien gaan misschien heel veel mensen dat zo bekijken. Ik heb geen platencontract of X Factor nodig om muzikaal gelukkig te zijn. Het helpt wel en het draagt wel bij tot muzikaal geluk. Ik ben er echter wel van overtuigd dat ik altijd zal blijven zingen. Het maakt me niet uit of het op televisie, op de radio, thuis of met enkele vrienden is.

Er is toch een groot verschil tussen zingen onder de kerktoren of zingen op nationale televisie.
Ik heb in de loop van de jaren mijn droom ook bijgesteld. Mijn jongensdroom van zo veel jaar geleden is een pak realistischer geworden. De gebeurtenissen van een tweetal jaar geleden hebben mij als mens veranderd. Mensen omschrijven mij soms als nederig. Dat lijkt misschien zo. Maar ik beschouw nederigheid als een gevolg van het beter kunnen plaatsen in perspectief.

Kan je X Factor al plaatsen?
X Factor is brood en spelen voor de mensen. Elke talentenjacht brengt mensen voort, die later iets mogen doen in de muziek. Het is een springplank. Met één sprong heb ik in een zeer woelig water een grotere afstand overbrugd, die ik ooit had verwacht.

Hebben we nu alle kanten van Udo gezien?
Zelf ben ik er heilig van overtuigd dat niemand hier zijn ganse palet van kunnen heeft getoond. Elke kandidaat in deze finale heeft enorm veel capaciteiten. Toch mag je niet alles tonen. Het publiek wil in de periode na X Factor immers ook nog verrast worden. Misschien is effectief the best yet to come.

DOSSIER: X Factor

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Canvas logo

De laatste dagen van WOII. De 19-jarige korporaal Willi Herold vindt een achtergelaten uniform van een kapitein van de Duitse luchtmacht. Vermomd als Hauptmann Herold verzamelt Willi soldaten om een denkbeeldige opdracht uit te voeren.

'Cinema Canvas - Der Hauptmann', film uit 2017 met oa. Max Hubacher, om 21.25 uur op Canvas.

Dossiers