Rapport Rekenhof vernietigend voor VRT

zondag 25 mei 2008

Onlangs was er nog enige opschudding omdat Vlaams minister van Media Geert Bourgeois beslist had om de VRT een extra toelage te geven. Volgens verschillende politici kwam Bourgeois met deze maatregel eerder gemaakte afspraken niet na en had hij op zijn minst het rapport van het Rekenhof moeten afwachten. Dat rapport is er nu, maar het is alles behalve positief voor VRT.

D


e voorbije maanden maakte het Rekenhof een kritische doorlichting van de contracten die de openbare omroep heeft met vier productiehuizen: Woestijnvis, deMENSEN, Kanakna en Studio 100. De krant De Morgen kon het rapport inkijken.

Dat rapport maakt melding van acht tekortkomingen van de VRT uit bij de toekenning van contracten. Zo is er bijvoorbeeld een gebrek aan transparantie bij de openbare omroep, zijn de motivaties gebrekkig en worden contracten pas afgesloten na de startdatum van de uitzendingen.

Voorts koopt de openbare omroep televisieprogramma's aan zonder visie of doelstellingen en controleert de openbare omroep te weinig de opbrengsten die de productiehuizen binnenhalen door bijvoorbeeld de verkoop van een format aan het buitenland of de verkoop van dvd's.

Aangezien het rapport gaat over het verleden, zijn de gebreken toe te schrijven aan toenmalig gedelegeerd bestuurder Tony Mary en toenmalig directeur televisie Aim Van Hecke. De opvolger van Tony Mary, Piet van Roe, is ondertussen alweer opgevolgd door Dirk Wauters en het Rekenhof stelt dat het sinds het vertrek van Tony Mary weer de goede weg op gaat met de openbare omroep. Of zoals het in het rapport vermeldt wordt: "In 2006 stelde de VRT een missie en een plan van aanpak op. Deze nieuwe aanpak en organisatie hebben in 2007 wel al enkele resultaten opgeleverd."

Bron: De Standaard

DOSSIER: Crisis bij de VRT

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Q2 logo

Eddie Mannix is een zogenoemde Hollywood-fixer, die tijdens de jaren vijftig problemen oplost voor grote filmsterren van de studio Capitol Pictures. Wanneer acteur Baird Whitlock spoorloos verdwijnt, is het aan hem om de zaak kordaat van de baan te vegen.

'Hail, Caesar', film uit 2016 met oa. George Clooney, om 23.00 uur op Q2.

Dossiers