Rapport Rekenhof vernietigend voor VRT

zondag 25 mei 2008

Onlangs was er nog enige opschudding omdat Vlaams minister van Media Geert Bourgeois beslist had om de VRT een extra toelage te geven. Volgens verschillende politici kwam Bourgeois met deze maatregel eerder gemaakte afspraken niet na en had hij op zijn minst het rapport van het Rekenhof moeten afwachten. Dat rapport is er nu, maar het is alles behalve positief voor VRT.

D


e voorbije maanden maakte het Rekenhof een kritische doorlichting van de contracten die de openbare omroep heeft met vier productiehuizen: Woestijnvis, deMENSEN, Kanakna en Studio 100. De krant De Morgen kon het rapport inkijken.

Dat rapport maakt melding van acht tekortkomingen van de VRT uit bij de toekenning van contracten. Zo is er bijvoorbeeld een gebrek aan transparantie bij de openbare omroep, zijn de motivaties gebrekkig en worden contracten pas afgesloten na de startdatum van de uitzendingen.

Voorts koopt de openbare omroep televisieprogramma's aan zonder visie of doelstellingen en controleert de openbare omroep te weinig de opbrengsten die de productiehuizen binnenhalen door bijvoorbeeld de verkoop van een format aan het buitenland of de verkoop van dvd's.

Aangezien het rapport gaat over het verleden, zijn de gebreken toe te schrijven aan toenmalig gedelegeerd bestuurder Tony Mary en toenmalig directeur televisie Aimé Van Hecke. De opvolger van Tony Mary, Piet van Roe, is ondertussen alweer opgevolgd door Dirk Wauters en het Rekenhof stelt dat het sinds het vertrek van Tony Mary weer de goede weg op gaat met de openbare omroep. Of zoals het in het rapport vermeldt wordt: "In 2006 stelde de VRT een missie en een plan van aanpak op. Deze nieuwe aanpak en organisatie hebben in 2007 wel al enkele resultaten opgeleverd."

Bron: De Standaard

DOSSIER: Crisis bij de VRT

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Terzake' (Canvas)

De kans is groot dat u ook al eens zo'n raar telefoontje gekregen hebt in gebrekkig Engels, vaak met een Indische tongval en met de dringende boodschap dat je computer ernstig geïnfecteerd is. Dat zijn dan vrijwel zeker oplichters die je beloven je computer terug virusvrij te maken tegen grove betaling natuurlijk. De Britse reporter Rajini Vaidyanathan praat met slachtoffers, maar ook met scambaiters. Dat zijn mensen die jacht maken op deze oplichters. Ze ontmoet een van de beruchtste die opereert onder de codenaam Jim Browning. Hij heeft een van de vele Indische callcenters gehackt. Zo kan hij via de bewakingscamera's haarfijn zien en horen hoe meedogenloos ze te werk gaan.

'Terzake docu - Spying on the Scammers', om 20.25 uur op Canvas.

Dossiers