Politieke wereld verdeeld over Woestijnvis-plannen

zaterdag 22 januari 2011

Het mogelijke bod door De Vijver, de holding achter Woestijnvis, op de Vlaamse SBS-zenders lokt ook in de politieke wereld verschillende reacties uit. Groen! ziet enkel voordelen, Open Vld spreekt van een 'grote verandering in het Vlaamse medialandschap' en CD&V vreest dat de VRT het grootste slachtoffer wordt.

De mogelijke overname van VT4 en VIJFtv zorgt dus voor verschillende meningen bij de mediaspecialisten van de politieke partijen. Bart Tommelein (Open Vld) ziet nieuwe kansen in het hertekend medialandschap. 'Mocht de holding achter Woestijnvis VT4 in handen krijgen, dan kunnen de bekende Woestijnvisprogramma's en-gezichten VT4 een flinke boost geven. Dat machtsverhoudingen in het omroeplandschap zouden dan flink door mekaar geschud worden. De VRT zou dan wellicht marktaandeel verliezen, maar zou zich dan ook kunnen terugplooien op zijn kerntaken en op zaken die niet door de commerciële zenders worden gecovered', aldus Vlaams volksvertegenwoordiger Bart Tommelein.


Ook zijn collega Bart Caron van Groen! ziet een pak voordelen: 'Het Vlaamse televisielandschap wordt rijker dan ooit tevoren, en het biedt een mooie kans voor de VRT om eigen én nieuw talent kansen te geven'. Hij beseft wel dat het vertrek van Woestijnvis een flinke aderlating betekent voor de VRT. 'Zowel binnen de VRT als bij andere Vlaamse productiehuizen is voldoende creatief potentieel aanwezig om de leegte die Woestijnvis zal veroorzaken opnieuw in te vullen', voorspelt Caron.

CD&V-parlementslid Carl De Caluwé had dit scenario naar eigen zeggen al voorspeld in zijn boek 'Live or let die'. Hij ziet in dit scenario trouwens het begin van het einde van de algemene zenders zoals vtm en Eén. In zijn boek voorspelde hij dat alleen de distributeurs zoals Telenet en Belgacom en de productiehuizen overeind zullen blijven.

'Bij een overname van VT4 en VIJFtv kunnen Woestijnvis-programma van de VRT probleemloos verhuizen aangezien het productiehuis de primaire en secundaire rechten op al zijn succesprogramma's in zijn bezit heeft', aldus De Caluwé.

De CD&V-mediaspecialist vreest dan ook dat Woestijnvis de VRT nog een jaartje wil gebruiken om de openbare omroep uiteindelijk uit te kleden als de deal met de SBS-zenders lukt. Daarnaast verwijst hij ook naar de sportieve tak van NV De Vijver. De holding bezit immers ook een aantal wielerkoersen en zorgt voor de productie van het voetbal op Belgacom TV. Het zou dus best kunnen dat VT4 samen met NV De Vijver een gezamelijk bod uitbrengt op het nieuwe voetbalcontract. In dit geval waarschuwt De Caluwe ook voor een leegloop van de VRT-sportredactie.

Maar niet alleen de VRT deelt in de klappen. De Caluwé voorspelt ook moeilijke tijden voor de VMMa, de moederholding van o.a. vtm en 2BE. 'Ik denk dat NV De Vijver niet kapitaalkrachtig genoeg is om alleen te bieden op de SBS-zenders. Maar andere mediabedrijven als Sanoma en Corelio beschikken over participaties in het bedrijf en zouden De Vijver kunnen bijspringen. De commerciële machine die daardoor ontstaat, betekent ook een forse dreiging voor de VMMa', besluit De Caluwé.

Bron: De Standaard


Lees ook:
Wouter Vandenhaute (Woestijnvis) biedt op VT4 en VijfTV
Schrijf je NU in voor onze gratis nieuwsbrief: TV-Visie Extra

DOSSIER: SBS-zenders in de etalage

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

‘Dancing Dimi: Game On!’

Dimitri Van den Bergh is de grootste dartsbelofte van ons land. Tot een gescheurde kruisband roet in het eten strooit. Te midden van een overvolle dartsagenda gaat 'Dancing Dimi' onder het mes. Geraakt hij tijdig gerevalideerd om 24 dagen na zijn operatie terug op het hoogste niveau van de UK Open te staan?

'Dancing Dimi: Game On', om 20.15 uur op VTM 2.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 16:50
  Buren
  17:10
  Professor T.
 • 10:00
  Ketnet Junior
  18:55
  Extra Time Koers
 • 16:40
  Berry Bees
  16:55
  Helden
 • 16:50
  Sturm der Liebe
  17:45
  VTM Nieuws 17/18 uur
 • 16:40
  Masterchef Australia
  17:40
  Croky Cup
 • 16:40
  Anger Management
  17:05
  The Simpsons
 • 16:50
  The Nanny
  17:15
  Xena, The Warrior Princess
 • 16:40
  Lang Leve Koning Julien
  17:00
  Draken: Race naar de rand
 • 16:25
  Ons geluk
  17:35
  Nonkel Jef
 • 16:25
  Meesterlijke Klassiekers
  17:00
  Njamma Mia!
 • 16:35
  Masterchef USA
  17:25
  The Block Australia
 • 16:35
  Highway Thru Hell Canada
  17:25
  Friends
 • 16:50
  De Dagschotel
  17:00
  DIY (do it yourself)
 • 14:00
  Herhalingslus
  18:00
  Trends Gazellen 2021
 • 16:00
  al-1-maar-hits
  17:00
  Zeg Dat Het Niet Waar Is
 • 16:41
  Zelf gedaan, goed gedaan
  16:52
  Badkamertrends 2021
 • 16:00
  Studio Vlaams Parlement
  18:00
  De Koepelzaal
 • 16:30
  Ingelijst
  16:57
  Politieke Partijen
 • 16:30
  Per seconde wijzer
  17:00
  NOS Journaal
 • 16:35
  Enkeltje Verweggistan
  17:00
  Checkpoint