Ontdek de negenkoppige jury van 'De Slimste Mens ter Wereld'

dinsdag 27 oktober 2009

Dat professor Rik Torfs de rol van jury van 'De Slimste Mens ter Wereld' dit jaar aan anderen overlaat, was al langer bekend. Ondertussen staat ook vast wie in de negenkoppige jury zit die zijn plaats inneemt. Het nieuwe seizoen van 'De Slimste Mens ter Wereld', vanaf 7 december op En.

Dat eenmansjury professor Rik Torfs na het vorige seizoen van 'De Slimste Mens ter Wereld' andere horizonten zou opzoeken, was al langer bekend. De redactie dacht na over wie hem zou kunnen vervangen en wie de kandidaten met andere woorden zou kunnen bijstaan in hun strijd om roem, respect en relativering. Zoals politieke partijen onderzoek bestellen om te kijken wat goed en fout ging bij de verkiezingen, zo ook onderzocht de redactie van 'De Slimste Mens ter Wereld' de voorbije seizoenen van het programma en de rol van de jury daarin.

In de eerste seizoenen werd met rustige standvastigheid geslagen door de eminente journalist en historicus Marc Reynebeau. In de daaropvolgende seizoenen werd met minzaam sarcasme gezalfd door de eerder genoemde Rik Torfs. Diepgravende studie leerde dat dat voor de kandidaten ook niet altijd makkelijk moet zijn geweest.

En dus werd besloten om de dapperen die in het strijdperk treden, bij te staan en een ministerie van Morele Bijstand in het leven te roepen. Om mensen bij elkaar te brengen die begrijpen wat het is om op die stoel te zitten: hoe weinig vanzelfsprekend, zweetbevorderend, bilnaadbevochtigend en stresserend. De redactie vond en zocht acht ervaringsdeskundigen en iemand die de drempel naar deelname zelfs nooit durfde te zetten.

Het is hun innige overtuiging dat de kandidaten die dit seizoen zullen deelnemen, beter dan ooit begeleid zullen worden. Er zal niet licht heengegaan worden over hun fouten, maar de jury, die telkens uit twee mensen bestaat, zal – en dat is een volledig nieuw element in het programma – ook begrip tonen. Daarnaast is ook Erik Van Looy uiteraard van de partij.


DE JURY

De negen mensen die vanaf 7 december telkens per twee in de jury van De slimste mens ter wereld zetelen, zijn de volgende:

 1. MARK EYSKENS
  “Zelfs de mensen die mij goed kennen, spreken goed over mij”, viel eerder te noteren uit de mond van deze minister van staat. Weigerde jarenlang om deel te nemen aan het programma met als reden: “De mensen denken dat ik de Slimste Mens Ter Wereld ben, laten we dat zo houden”. Een man die midden de mensen staat en al graag eens praat, badineert, elaboreert en communiceert. Het is niet geheel uitgesloten dat het programma een tikkeltje langer duurt wanneer de voormalige premier erbij is.

 2. PHILIPPE GEUBELS
  Slechts één keer mocht comedian Philippe Geubels deelnemen aan het programma, maar het was een opgemerkte keer. Vooral omdat hij niet naliet zijn toenmalige concurrent Bart Cannaerts steeds opnieuw tips te geven, door op het juiste moment “denk om je tijd” te zeggen, bijvoorbeeld. Zoveel goedhartigheid en spelanalyse bleven niet onopgemerkt en dus zit de heer Geubels nu in de jurystoel.

 3. KAMAGURKA
  Het valt niet mee om niet alleen het Vlaamse, maar ook het internationale belang van de artiest Kamagurka juist te duiden. Dat zullen we dan ook niet doen, al laten we niet na om even aan te stippen dat het enorm en niet te overschatten is. Eén minpuntje slechts op ’s mans carrière: hij verloor enkele jaren geleden in De slimste mens ter wereld van huidig minister van Buitenlandse Zaken Yves Leterme. Dat zit hem nog steeds hoog, en teneinde andere kandidaten te behoeden voor soortgelijk onheil biedt hij hen nu zijn diensten aan als psycholoog en adviseur.

 4. FRANK FOCKETYN
  Toen Erik Van Looy nog oefende als quizpresentator – dat doet hij nog elke dag, maar toen hij begon met dat oefenen – en een proef van De slimste mens ter wereld presenteerde, zat Frank Focketyn in het panel van kandidaten. Hij toonde zich een sterk analytische speler, die de problemen van ver zag aankomen, iedereen verschalkte en won. Tot het voor echt was en Focketyn het bij één deelname hield, terwijl hij toch gesteund werd door zijn supporters, te weten zijn zoons, die vanuit de tribune advies gaven. Dat deed hem zijn ware rol inzien: de mensen helpen, te beginnen bij de kandidaten van het programma.

 5. LOUIS TOBBACK
  Als Louis spreekt, wordt geluisterd. Dat is in zijn partij al decennia lang zo en dat zal in De slimste mens ter wereld niet anders zijn. De kandidaten moeten niet ongerust zijn; blaffende honden bijten niet, ook de minder groot uitgevallen keffertjes niet. Altijd goed bedoeld, altijd helder, altijd wijs zal de burgemeester uitleggen aan de kandidaten hoe de wereld in elkaar zit, in Leuven en daarbuiten.

 6. GUNTER LAMOOT
  De zwartharige witte raaf in het gezelschap, want hij deed het uitstekend in het programma en haalde zelfs de finale. Bekend omwille van zijn empathie met zowat iedereen, ook met de jonge Gunter Lamoot, over wie hij de aandoenlijke, ontroerende en ook geestige voorstelling Softie maakte, nog steeds te zien bij een theater bij u in de buurt.

 7. SIEN EGGERS
  De andere witte raaf in het gezelschap. Hoewel, het voelt niet juist aan om deze dame ‘raaf’ te noemen, neen, laten we haar ‘de witte flamingo’ dopen, een heel zeldzaam en uitzonderlijk dier, zoals grande dame Sien Eggers’ persoonlijkheid zeldzaam en uitzonderlijk is. Oh, hoe goed zal zij de angst der deelnemers begrijpen, want zelf durfde ze de stap naar een deelname nooit te zetten. Warm en begrijpend zal zij het wroeten en wriemelen der kandidaten aanschouwen, en misschien tussendoor ook een taartje meebrengen, om het gezellig te maken.

 8. GUY MORTIER
  De schrijvende snor. De man die ervoor zorgt en zorgde dat de acht andere juryleden hun professionele daden konden toelichten in zijn blad, waarbij hij ervoor zorgde dat hun verhalen begrijpelijk bleven en dat elk woord stond waar het moest staan. Tijd telt daarbij nooit voor hem. Het moet goed zijn, al moet er nachtenlang aan doorgewerkt worden. Dat was ook duidelijk toen hij deelnam aan het spel. De man vond meestal alle antwoorden, helaas geweldig buiten de tijd.

 9. URBANUS
  Geen Vlaamse komiek of hij heeft al uitgebreid eer bewezen aan de Meester Zelf. In huldeprogramma’s op Eén, of door ook van de partij te zijn bij het huldeprogramma Urbanus vobiscum in het Sportpaleis. Bij zijn deelname aan het programma heeft Urbanus destijds in de coulissen Rik Torfs, die ook wel een ding of twee weet over de materie, uitgebreid onderhouden over de ware betekenis van de Kerk, de eigenlijke bezigheden van de apostelen en de maagdelijkheid van Maria. Ook met de eruditie zit het dus wel snor in deze jury.


'De Slimste Mens ter Wereld', vanaf maandag 7 december rond 22.00 uur op Eén.


DOSSIER: De Slimste Mens ter Wereld (2009-2010)

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Uncle Martin' bij Een

Martin Heylen, afkomstig uit een kleine familie, ontdekt tot zijn verbazing een grote onbekende familietak in Amerika. Hij reist naar Michigan om er zijn nieuwe bloedverwanten op te zoeken. Maar die ontmoetingen blijken emotioneler dan verwacht. Martin wordt ook meegesleept in een wereld van gele schoolbussen en jachtgeweren. En als hij het oude spoor van zijn vader en grootouders begint te volgen, die net als honderdduizenden Vlaamse gelukzoekers naar Amerika emigreerden, duiken er nog meer verrassingen op.

'Uncle Martin', om 20.40 uur op En.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 19:00
  VRT NWS journaal
  19:40
  Iedereen beroemd
 • 17:55
  Sporza: volleybal
  20:00
  Terzake
 • 19:00
  Karrewiet (VGT)
  19:10
  Find me in Paris
 • 19:00
  VTM Nieuws 19 uur
  19:50
  Het weer
 • 18:55
  Home and Away
  19:25
  Blind getrouwd - Australi
 • 18:45
  The Goldbergs
  19:10
  The Simpsons
 • 18:10
  Police Interceptors
  19:05
  Zware Jongens - Ice Road Truckers
 • 18:55
  Beyblade Burst Turbo
  19:35
  Arthur & De Minimoys
 • 18:05
  Sturm der Liebe
  19:05
  SOS Piet
 • 17:50
  De allerslimste mens ter wereld
  19:05
  Huizenjagers
 • 18:40
  Criminal Minds
  19:35
  Bones
 • 18:45
  Highway Thru Hell Canada
  19:35
  Storage Wars
 • 18:20
  The Block Australia
  19:40
  Masterchef USA
 • 18:30
  Open vuur
  19:10
  Karola's Kitchen
 • 19:00
  Z-Extra Connected
  20:00
  Z-Nieuws
 • 12:00
  al-1-maar-hits
  20:00
  Een Uur Sorry Music
 • 18:59
  Simple diy
  19:11
  Het zelfbouwhuis
 • 05:00
  Mobiliteit - Studio Commissie
 • 18:40
  Duivelsweg
  19:30
  San Titar
 • 19:00
  Midsomer murders
  21:00
  Miss Scarlet and the Duke
 • 18:50
  Desperate Housewives
  20:35
  Fantasy Island
 • 18:48
  NOS Sportjournaal
  19:03
  Khalid & Sophie
 • 18:30
  Noord-Zuid-Oost-West
  19:05
  Nederland geeft thuis
 • 19:00
  NOS Jeugdjournaal
  19:27
  First Dates (NL)