Moet Vlaanderen nog investeren in Eurosong?

zaterdag 20 mei 2006

Moeten we, net zoals Italië jaren geleden, niet het Eurovisiesongfestival (ESF) links laten liggen? VRT-programmadirecteur Aimé Van Hecke wil nog absoluut doorgaan. De Vlaamse Eurosong is dan ook keer op keer een kijkcijferhit.

M


aar het publiek is de moed wel kwijt. Bij Radio Donna stromen de commentaren binnen, zegt Leen Demaré. "Wanneer houden we nu eens op met steeds opnieuw mee te draaien in die mallemolen, vroegen de luisteraars zich af." 92% vond bij een Donna-poll dat we het ESF moeten laten voor wat het is. 

60.000 euro subsidies in het water?
Dat Kate Ryan niet doormag naar de finale, is een streep door de rekening van Vlaams minister van Cultuur Bert Anciaux (Spirit) . Hij investeerde 60.000 van de 120.000 euro voor de promotour.  "Nu Kate het niet gehaald heeft, zal het wel weer weggesmeten geld zijn. Wel, dat is het niet. Ik ben er zeker van dat de investering die we gedaan hebben haar vruchten zal afwerpen", verdedigt de minister zijn beslissing van toen.  

Vlaams Mediaminister Geert Bourgeois (NV-A) laat niet in zijn kaarten kijken. Het was een persoonlijke keuze van Anciaux, en wil geen commentaar kwijt over een beslissing van een collega. Minister-president Yves Leterme reageert dan weer minder fijntjes: "Anciaux is nu in Griekenland ter plekke om die 60.000 euro helemaal op te souperen."

ESF niet te koop
Wilfried Brits is manager van Urban Trad, dat met 'Sanomi' in 2003 tweede werd. De RTBF investeerde geen zakken vol geld aan een preselectie of promotie, en gaf de folkgroep 1.500 euro zakgeld mee. Genoeg om te eten. "Niet dat ik het Kate Ryan niet gun maar ik ben blij om te zien dat je met een flinke smak geld niet automatisch je finaleplaats kan kopen. Soms lijkt het in het muziekwereldje wel alsof je met geld alles kan kopen. Eerlijk gezegd is het een opluchting voor mij om te merken dat dit niet zo is." 

VRT gaat door!
De openbare omroep wil haar kip met gouden eieren niet zomaar afvoeren. We hebben lessen getrokken uit het avontuur van Xandee in Istanboel, twee jaar geleden. We hebben het stukken professioneler aangepakt maar we zijn er nog niet", stelt Aimé Van Hecke. 

Minister Bourgeois wil een bezinningsmoment en vindt dat het ESF moet terugkeren naar de tijd waar liedjes in een eigen landstaal moesten worden gebracht. Dat kadert natuurlijk ook beter in de filosofie van zijn partij en zijn bevoegdheid om Vlaanderen te promoten. 

Bron: Het Nieuwsblad

DOSSIER: Eurosong 2006

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'De Blacklist@home' (foto: Ketnet - © VRT 2020)

Oona Coppens is twaalf jaar oud en wil met Tom Waes naar Engeland zeilen. Eén klein probleem: ze kan niet zeilen. Eén groot probleem: ook Tom kan niet zeilen. Op vier dagen tijd willen ze zichzelf klaarstomen voor de grote oversteek. Lukt het hen om het Kanaal over te zeilen?

'De Blacklist', om 20.10 uur op Eén.

Dossiers