Ketnet klaar voor 'Junior Eurosong 2010'

donderdag 12 augustus 2010

Dit najaar zoekt België voor de achtste keer de ideale kandidaat voor het Junior Eurovisie Songfestival. Voor 't eerst zendt Ketnet deze zoektocht uit. Acht jonge podiumbeesten dingen mee naar de overwinning en dat zal televisiekijkend Vlaanderen geweten hebben. De hele zomer lang kleurden de videoclips van deze Juniors het Ketnetscherm. En in september brengt Ketnet een reeks achter de schermen, vier tv-shows én een live finale.

'Junior Eurosong' komt thuis op Ketnet
Voor de allereerste keer is het volledige traject van 'Junior Eurosong' te volgen op Ketnet op kindvriendelijke uren. Het Junior Eurovisie Songfestival zelf wordt op zaterdag 20 november wel op Eén uitgezonden, live vanuit Minsk, de hoofdstad van Wit-Rusland. 14 landen doen mee aan het jonge broertje van het Eurosong Festival. Behalve België zijn dat Armenië, Georgië, Letland, Litouwen, VJR Macedonië, Malta, Moldavië (voor het eerst), Oekraïne, Nederland, Rusland, Servië, Wit-Rusland en Zweden.


Een zomer vol muziek(clips)
Het begin van de zomervakantie was meteen ook het startschot van 'Junior Eurosong', editie 2010. Ketnet lanceerde de eigen liedjes van de acht kandidaten, met bijhorende videoclip. Ook het groepslied Superidee kreeg dit jaar een feestelijke clip. Een aanpak die werkt: de kinderen zingen de liedjes nu al luidkeels mee en kijken massaal naar de clips via het internet. Om ook de persoon achter de liedjes te ontdekken, toonde Ketnet de afgelopen weken korte ID- kits over de kandidaten.

Het reilen en zeilen van de Juniors
Op maandag 30 augustus schakelt 'Junior Eurosong 2010' een versnelling hoger met de aftrap van de reeks achter de schermen. Vier weken lang, van maandag tot vrijdag, volgen de kijkers de avonturen van de Juniors van a tot z. Ketnet filmde de audities, maar is er ook bij als de Juniors tijdens de zomervakantie op muziekkamp gaan (waar ze zang- en dansles krijgen) of bij hun allereerste optreden. Op zaterdag zendt Ketnet telkens een uitgebreide compilatie uit.

Vier shows...
De echte wedstrijd begint op maandag 27 september. In een dagelijkse show vanuit studio 5 nemen telkens twee kandidaten het tegen elkaar op. Voor een enthousiast publiek zingen ze live hun eigen liedje, waarbij voor de gelegenheid een bijpassende podiumact voorzien wordt. De strenge maar rechtvaardige vakjury oordeelt én beslist wie van de twee kandidaten naar de finale mag.

...en een live finale
De finale vindt plaats op vrijdag 1 oktober en wordt volledig live uitgezonden. Voor de vier finalisten staat er veel op het spel: Wit-Rusland of niet? De mening van de jury telt nu nog mee voor 50%. De andere helft van de punten reiken de kijkers uit via sms. Aan het einde van deze finale weten we dan wie ons land vertegenwoordigt op zaterdag 20 november op het Junior Eurovisie Songfestival.

Kristien Maes presenteert
Eén iemand heeft het afgelopen half jaar zo veel tijd doorgebracht met de Juniors dat ze er bijna aan vastgegroeid is: Kristien Maes. Zij is dit najaar voor de eerste keer het gezicht van 'Junior Eurosong', zowel tijdens de achter de reeks achter de schermen als tijdens de shows. Helemaal nieuw voelt de job niet aan voor Kristien, want als commentaarstem en coach was ze ook de vorige jaren al betrokken bij 'Junior Eurosong'.

Zelfs toen Kristien Maes nog groen zag achter haar oren, was ze al bezig voor de radio. Een microbe die haar nooit meer los liet, want ze stond achter de microfoon bij Scorpio, 4FM, Donna, Ketnetradio en Studio Brussel. Al die radiogolven brachten Kristien al snel tot bij Ketnet, waar ze sinds 2007 als wrapper op post is. Ze presenteerde er programma’s als 'Op Schok', 'De intrede van de Sint' en 'Circus'. Daarnaast staat Kristien graag op de planken: de afgelopen maanden toerde ze met de kindervoorstelling 'Grrrrrrr...' door Vlaanderen.

En nu is er dus 'Junior Eurosong 2010'. Kristien: 'Junior Eurosong is superleuk om te doen. Ik ben deze zomer twee keer op kamp mogen gaan voor mijn werk; wie doet mij dat na? Bovendien zijn de Juniors stuk voor stuk geweldige gasten die mij altijd aan het lachen krijgen. Ik kijk dan ook heel fel uit naar de shows in september: het is voor mij de eerste keer dat ik een echte show presenteer, dus dat wordt best spannend. Maar met die Juniors rond mij ga ik mij onmiddellijk helemaal thuis voelen, dat weet ik nu al.'

De vakjury
Maar liefst vijf juryleden zullen de prestaties van de kandidaten wikken en wegen: Junior Songfestival-winnaar Ralf Mackenbach, oudgediende Walter Grootaers, Lasgo-zangeres Jelle Van Dael en all-rounder Stan van Samang. De vijfde stem is die van de ex-Juniors, vertegenwoordigd door Laura Omloop. In de vier voorrondes duidt de jury –en niemand anders- telkens één finalist aan. In de finale deelt de vakjury de macht met de kijker want dan telt voor 50% de televoting via sms en de rode knop mee.

Ralf Mackenbach
Dit jaar kleurt de jury van 'Junior Eurosong' een tikkeltje oranje. Niemand minder dan de winnaar van het Junior Eurovisiesongfestival 2009, de veertienjarige Ralf Mackenbach, zoekt mee naar een waardige opvolger. Vorig jaar veroverde de tapdansende Ralf met Click Clack de Europese harten. Sindsdien is hij een vaste waarde geworden in de showbizz der lage landen. Zijn prille succes resulteerde onder andere in een heuse reality-reeks over zijn leven en met zijn tweede hitsingle Doe de smoove ontketende hij opnieuw een heuse dansrage. Dat de wereld aan Ralf’s voeten ligt, bewijst hij met zijn derde single Supergirl waarvan hij meteen een Nederlandstalige en een Engelstalige versie opneemt.

Walter Grootaers
De juryzetel van Junior Eurosong 2009 moet Walter Grootaers goed zijn bevallen want ook dit jaar neemt hij met jeugdig enthousiasme deze taak van staatsbelang voor zijn rekening. Walter Grootaers is al sinds 1978 een begrip in elk Vlaams huisgezin. In het begin nog als rebelse frontman van de Nederlandstalige rockgroep De Kreuners, later ook als opvallende TV-persoonlijkheid bij zowat alle Vlaamse nationale zenders.

Anno 2010 blijft Walter zichzelf muzikaal heruitvinden, zeker op het warm onthaalde nieuwe Kreunersalbum Jonge honden. En ook op televisievlak gaat hij dit jaar voor het avontuur met zijn debuut op zender Ketnet. Als daar maar geen nieuwe wrapper van komt...

Jelle Van Dael (Lasgo)
Jelle Van Dael is sinds 2008 de frontzangeres van de internationaal succesvolle Belgische dance-act Lasgo, een van de projecten van producer/DJ Peter Luts. De hits stapelen zich ook nu weer in sneltempo op: Out of my mind, Gone,Tonight en het jongste album Smile veroveren hitparades in binnen- en buitenland. De ene week optreden in Frankrijk, de andere week in Noorwegen, Nederland of Denemarken: voor Jelle is dit dagelijkse kost. Dit voorjaar schitterde Jelle in 'Sterren op de Dansvloer' en dus weet ze wat het is om voor een bikkelharde jury te moeten staan. Benieuwd of ze daardoor extra lief of juist extra streng gaat zijn voor de Juniors?

Stan Van Samang
Ooit moet Stan Van Samang in een vat vol toverdrank gevallen zijn. Want hoe valt het anders te verklaren dat de man én een veelgevraagde acteur is, én een fantastische zanger? Het acteertalent van Stan kwam als eerste bovendrijven. De afgelopen jaren was hij te zien in series als 'Flikken', 'Wittekerke', 'Sedes & Belli', 'Vermist' en 'Windkracht 10'. Vier jaar geleden ontdekte Vlaanderen dat Stan ook kan zingen: hij kwam, zag en overwon in het eerste seizoen van ‘Steracteur Sterartiest’. Een platencontract volgde, net als een resem hitsingles, gouden en zelfs platina platen. Alsof zijn agenda daarmee nog niet vol genoeg zat, speelde hij dit voorjaar ook nog voor kapitein in De Generatieshow. En momenteel bestormt hij de nationale hitlijsten met Hang On, een nieuwe single die hij samen met Regi maakte. Stan zal dus zonder twijfel met kennis van zaken oordelen in de Junior Eurosong-vakjury.

Ex-juniors olv. Laura Omloop
De vijfde stem in de vakjury van 'Junior Eurosong' is die van Juniors van afgelopen audities. Niemand weet beter dan zij hoe het voelt om voor een jury te staan. Op basis van hun ervaring en muzikale kennis zullen zij dan ook de nieuwe lichting beoordelen. Woordvoerder van dit gezelschap is Laura Omloop. Zij won vorig jaar de Vlaamse preselecties, mocht naar het Junior Songfestival en werd daar knap vierde, nog steeds het beste Vlaamse songfestivalresultaat ooit. Laura pleegt tijdens de show druk overleg met haar Junior-achterban, twee winnaars van vorige jaren: Eva van Trust (winnaar in 2007) en Thor (winnaar in 2006).

De kandidaten

  • DnA – Power aan de kids
  • Emile – Diep in mijn lijf
  • Emma – Jamanee
  • Ferre – (met mijn) Ogen toe
  • Ine – Kusje van mij
  • Jill & Lauren – Get Up!
  • Luís – In mijn dromen
  • Ymke – Vive la fête

'Junior Eurosong 2010' ook online
Ook als er even geen tv-scherm in de buurt is, leeft 'Junior Eurosong' verder. Op Ketnet.be is een hele zone ingericht rond 'Junior Eurosong'. Daar staan de videoclips en tonnen informatie over de kandidaten. En vanaf 30 augustus komen nog volgende extra’s op de site:

De Juniors houden hun hele doen en laten bij in exclusieve videodagboeken. Wie graag zelf zijn of haar muziekkennis test, speelt mee met een uitgebreide videoquiz. De Juniors stellen de kwissers persoonlijk enkele vragen. Zelfverklaarde popidolen kunnen zich dan weer uitleven met de meezingversies van de videoclips. En de Juniors tonen in een handig filmpje stap voor stap hoe kinderen het dansje van Superidee onder de knie krijgen.

'Karrewiet', Ketnetradio, Ketnetwrap en Radio 2
'Karrewiet' neemt regelmatig poolshoogte van de vorderingen van de kandidaten en maakt daarvan interessante reportages. Tijdens de finaleweek sprokkelen zij de eerste reacties van de finalisten na hun optreden. Bij de finale maken zij uiteraard ook hun opwachting, want vanaf dan houden zij de winnaar in het vizier tot na het Junior Eurovisie Songfestival.

De Juniors zijn trouwe luisteraars van Ketnetradio en vinden het dan ook een hele eer dat ze daar zelf aan het woord mogen komen: ze stellen zichzelf en hun liedjes voor, maar delen ook prijzen uit en laten hun favoriete schijven horen.

Ook de wrappers volgen 'Junior Eurosong' op de voet. Melvin ging een dag op stap met de Juniors en dat leverde enkele leuke reportages op. In de loop van september komen de hoofdrolspelers van Junior Eurosong 2010 ook eens langs in de studio voor een ongetwijfeld zeer levendige babbel.

De regionale omroepen van Radio 2 laten regelmatig kandidaten uit hun provincie aan het woord. En ook Radio 2 nationaal peilt geregeld naar wat er leeft bij de kandidaten.

Bekijk de foto's van de voorstelling op de TV-Visie fotopagina! (fotograaf: Timmy Vanheel)

'Junior Eurosong 2010':

  • Nog de hele zomer lang dagelijks op Ketnet.
  • Vanaf 30 augustus: reeks achter de schermen.
  • Van maandag tot vrijdag op Ketnet, telkens om 17.45 (en hh 19.15 uur) met op zaterdag telkens een compilatie van de afgelopen week.
  • Van 27 september tot en met 1 oktober: De finaleweek.
  • Van maandag tot donderdag vier voorrondes op Ketnet, om 17.45 en 19.10 uur.
  • Live finaleshow op vrijdag 1 oktober op Ketnet, om 17.45 en 19.25 uur.
  • 'Junior Eurovisiesongfestival', op zaterdag 20 november om 20.15 uur op Eén.
  • De kandidaten in 'Zig zag' op Radio 2, op zaterdag 25 september van 13.00 tot 17.00 uur.

DOSSIER: Najaar 2010: alle plannen, alle zenders!

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'The White Lotus 2' (Streamz)

Wanneer Tanya een uitnodiging krijgt van de expat Quentin, brengt Portia de dag door met zijn verleidelijke neef. Na terugkeer van haar reis met Daphne wordt een opgeluchte Harper verrast door een bewijsstuk van Ethans avondje uit.

'The White Lotus ', om 20.35 uur op Play4.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 12:30
    Blokken
    07:55
    Journaallus
  • 12:30
    Lentebeelden
    02:00
    Wordt aangekondigd
  • 12:50
    Helden
    05:00
    Geen uitzending
  • 12:20
    Milo
    05:30
    Geen uitzending
  • 12:50
    Renovate Don't Relocate
  • 12:30
    Geen uitzending
    11:45
    Siren
  • 10:15
    Geen uitzending
    13:35
    Te bepalen
  • 12:25
    Baywatch
    02:10
    JAG
  • 10:00
    Joe
    09:30
    Geen uitzending
  • 12:15
    De Tafel van Gert
    04:50
    Geen uitzending
  • 12:15
    NCIS
    05:00
    Geen uitzending
  • 12:55
    Pawn Stars: Best Of
    02:20
    Backroad Truckers
  • 12:35
    Love Island
    05:00
    Geen uitzending
  • 12:25
    Ex-Wife Killer
    05:00
    Geen uitzending
  • 10:00
    Herhalingslus
    11:00
    Trends Talk
  • 12:51
    Zo doe je het!
    06:00
    Nog Even Soezen
  • 12:55
    Snel, Makkelijk & Lekker
    02:10
    De Wereldkeuken
  • 11:00
    Premier League
    02:00
    Wordt aangekondigd
  • 12:25
    Death in Paradise
    02:35
    Vienna Blood
  • 12:41
    NOS Journaal
    02:02
    EenVandaag
  • 12:30
    De Geknipte Gast
    08:00
    Vroege Vogels
  • 12:49
    Bob de Bouwer
    02:51
    NOS Jeugdjournaal met gebarentaal