Het jaaroverzicht van TV-Visie: juni 2010

zaterdag 25 december 2010

Het aftellen is begonnen! Nog enkele kalenderblaadjes te gaan en 2010 zit er helemaal op. Opnieuw zorgden de gebeurtenissen in medialand voor de nodige portie ontspanning. TV-Visie heeft zorgvuldig alle nieuwsfeiten gewikt en gewogen en de meest belangwekkende nieuwtjes zorgvuldig op een rijtje gezet. Tijdens deze laatste dagen van het jaar blikken we nog even terug op voorbije tv-jaar. Vandaag: juni 2010!

Juni was een verkiezingsmaand. De zenders moesten onverwacht een tandje bijsteken. En dat werd gesmaakt... Meer dan één miljoen Vlamingen volgden 'Het Groot Debat' van de VRT en ruim 900.000 Vlamingen vulden 'De Stem van Vlaanderen' in. Maar de verkiezingskoorts zorgde ook voor enkele kleine incidentjes. De VRT voerde de verkiezing van Miss BHV in 'Villa Vanthilt' af, er moest minder geapplaudiseerd worden tijdens verkiezingsprogramma's en N-VA-kopman Bart De Wever eiste excuses van Phara de Aguirre.


Maar er was nog meer heisa rond de VRT. Niet alleen verloor Ketnet 6% marktaandeel en brachten 'Ooit Gemist' en 'Net Gemist' een stuk minder op, in aanloop van de verkiezingen gooiden de vakbonden de boel plat. Op woensdag 9 juni werden de programma's op de VRT-zenders vervangen door één vervangprogramma dat rekening hield met de informatieplicht van de openbare omroep. De staking werd goed opgevolgd. Vtm en Q-music profiteerden van het beperkte VRT-aanbod.

Ondanks de stakingsdag én het feit dat de Vlaming 'voorzichtigheid' vroeg bij de besparingsronde bij de VRT, hield mediaminister Lieten vast aan een extra besparing van 65 miljoen euro. Uiteindelijk keurde de Raad van Bestuur het nieuwe meerjarenplan (met besparingen) goed.

Maar de mediaminister kwam nog meer onder vuur te liggen. Knack publiceerde dat de zoektocht naar een nieuwe CEO voor de VRT totaal geblokkeerd zat. En ook de commerciële zenders schoten met scherp. De VMMa hekelde de strenge toepassing van het mediadecreet nadat onder andere JIM, maar ook 'De Zevende Dag' boetes kregen voor 'sluikreclame' tijdens een reportage.

En terwijl de grote commerciële zenders zich klaarmaakten voor een hete zomer (en najaar), zette hun grootste uitdager zichzelf buitenspel. Begin juni geraakte al bekend dat EXQI de nooit uitgezonden sitcom 'Kiekens' verkocht aan de VRT. Maar dit was slechts het begin van het uitdoofverhaal. Eind juni werd EXQI Plus terminaal verklaard.

Terwijl vtm een zomeroffensief lanceerde en Koen Wauters in stelling bracht voor het najaar, kwam VT4 met een gloednieuwe imagospot: 'Welkom Thuis!'

Aalst won de finale van 'Mijn Restaurant!', maar achter de schermen was er heel wat ongenoegen. Jimmy en Lucy wilden hun contract verbreken en ook de relatie tussen vtm en jurylid Peter Goossens leek vertroebeld. Eind juni bereikten de VMMa, Studio 100 en Peter Goossens echter een akkoord over zijn samenwerking aan de nieuwe kookzender NJAM.

Maar dat zijn echter peanuts in vergelijking met het droeve nieuws over het overlijden van de fel gewaardeerde sportjournalist Jan Wauters. En dat net voor een drukke sportzomer waarin het WK voetbal vanuit zijn tweede thuis, Zuid-Afrika een grote rol zou spelen.

Sporza had trouwens last van het fenomeen van het WK voetbal: de vuvuzela. Het geluid werd gedempt, maar uiteindelijk was het journalist Stef Wijnants die met dé oplossing kwam. Tijdens dat zelfde WK liet Sporza zich trouwens vangen door zijn eigen aprilgrap...

Tot slot nog opvallend nieuws van Woestijnvis. De producent viel niet alleen op met een nieuwe internationale prijs voor 'Van Vlees en Bloed', maar vooral door het rondsturen van een aantal valse persberichten. De zogezegde onderzoeksresultaten kaderden in een nieuw programma dat werd uitgetest.

Morgen juli 2010!


DOSSIER: Het jaaroverzicht van TV-Visie: 2010

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'The Voice van Vlaanderen' - finale (VTM)

De vier finalisten zingen nog een laatste keer de pannen van het dak in de hoop het publiek omver te blazen met hun talent en zo de overwinning in de wacht te slepen. Wie wordt de nieuwe 'Voice van Vlaanderen'?

'The Voice van Vlaanderen', om 20.40 uur op VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 06:00
    Radio2 op VRT 1: Goeiemorgen, morgen!
    07:50
    Journaallus
  • 23:45
    Nachtlus
    07:30
    Ketnet Junior
  • 06:20
    Kaatjes Kameraadjes
    05:00
    Geen uitzending
  • 06:15
    Plop & de Peppers
    05:25
    Geen uitzending
  • 03:05
    Geen uitzending
    07:10
    Ik vertrek XL
  • 01:30
    Geen uitzending
    11:40
    How I Met Your Mother
  • 01:05
    Geen uitzending
    13:40
    All New Traffic Cops
  • 06:05
    Baywatch
    02:10
    JAG
  • 06:00
    Joe
    09:30
    Geen uitzending
  • 06:00
    TEAM OCHTEND
    04:50
    Geen uitzending
  • 05:00
    Geen uitzending
    07:10
    Criminal Minds
  • 05:45
    Geen uitzending
    02:45
    Sydney Harbour Force
  • 06:15
    Extreme Makeover: Home Edition
    02:10
    Geen uitzending
  • 05:00
    Geen uitzending
    08:00
    Murdaugh Murders: The Movie
  • 06:00
    Herhalingslus
    11:00
    Trends Talk
  • 06:15
    Vuurput
    06:00
    Nog Even Soezen
  • 06:20
    Snel, Makkelijk & Lekker - Het Weekmenu
    02:10
    De Wereldkeuken
  • 05:50
    MotoGP
    02:00
    Wordt aangekondigd
  • 06:00
    Ghosts
    02:05
    Dickensian
  • 06:11
    MAX Geheugentrainer
    02:00
    EenVandaag
  • 02:01
    Nieuwsuur
    08:00
    Vroege Vogels
  • 06:19
    Clangers
    02:31
    Sophie & Jeroen