Gloednieuw op En: 'Van Speijk'

dinsdag 21 augustus 2007

Dat een Nederlandse politieserie ook bij ons populair kan zijn, heeft 'Baantjer' afdoende bewezen. Als in zo'n serie bovendien een paar Hollandse 'flikken' meespelen die ook bij ons een belletje doen rinkelen, dan is dat een extra troef.

E


n als het NRC het dan ook nog heeft over 'de beste Nederlandse politieserie aller tijden', dan ziet het er helemaal veelbelovend uit voor 'Van Speijk', de nieuwe Nederlandse reeks die En dit najaar aan de Vlaamse kijkers voorstelt.

'Van Speijk' volgt de belevenissen van de agenten van het politiekantoor Van Speijkstraat, in de onrustige, maar ook bruisende allochtonenwijk De Baarsjes in Amsterdam. In de hoofdrollen herkennen we onder meer Cahit Olmez, Rik Launspach, Peter Faber en Johnny de Mol.

De Baarsjes is een Amsterdamse volkswijk met al haar herkenbare problemen en onrust. Het is een kansarme achterbuurt en een allochtonengetto, maar tegelijk ook een vitale, kleurrijke en sprankelende wijk. Anderhalve vierkante kilometer stad, waar de verhoudingen tussen de verschillende bevolkingsgroepen soms erg gespannen zijn: tussen de oude en nieuwe Nederlanders, tussen de etnische groepen onderling, tussen arm en rijk. Toch kunnen al die culturen elkaar ook verrijken en in harmonie naast elkaar bestaan.

Met man en macht proberen de agenten van bureau 'Van Speijk' de rust te bewaren in hun broeierige buurt, waar het kleinste vonkje de onderhuidse spanningen kan doen exploderen. Het team van 'Van Speijk' bestaat uit twaalf politieagenten. Ze zijn even kleurrijk en multicultureel als hun wijk. Ze hebben de meest uiteenlopende karakters, allemaal hun eigen achtergrond, hun eigen problemen thuis, en ze dragen allemaal hun eigen geheimen met zich mee. Maar ze hebben elkaar gevonden in hun professionele gedrevenheid om de orde en de veiligheid te handhaven in De Baarsjes. Hun grootste wapens daarbij zijn hun kordaatheid, hun rappe tong en aanstekelijke humor. Maar indien nodig schuwen ze een keiharde aanpak niet.

In zijn doorlopende afwisseling van grote en kleine verhalen is 'Van Speijk' even hectisch en grillig als het leven in de wijk zelf. De serie zoekt in de sociale hogedrukpan van De Baarsjes naar nuances en menselijke invalshoeken. Hoeveel leed en ellende de politiemensen in hun dagelijkse werk ook ontmoeten, ze weten meestal hun goede humeur te bewaren. Want het leven mag soms hard en treurig zijn, vaak is het ook heel grappig en absurd. Daarom is ook Van Speijk afwisselend tragisch en komisch, dramatisch en lichtvoetig. De degelijke cast en ijzersterke verhalen staan garant voor een geloofwaardige en herkenbare politieserie.

Arend van der Voort (Bart Oomen) is het boegbeeld van het bureau. Hij is een ervaren en vastberaden politieman met verantwoordelijkheid en visie. Arend is getrouwd, maar zijn vrouw Ireen is geestesziek en zit in een inrichting. Zijn collega's, de mensen van Bureau Van Speijkstraat, zijn zo'n beetje zijn gezin geworden. Voor hen gaat hij door het vuur. Zoals een vader voor zijn kinderen. Bart Oomen was deze zomer nog te zien op En in 'Baantjer' ('De Cock en de moord op de broeder van het bloed') en speelde ook mee in 'Kinderen Geen Bezwaar' en 'Volgens Hem, Volgens Haar'.

Altan Uslu (Cahit lmez) is een charmante politieman van Turkse afkomst. Hij heeft wat macho-trekjes, maar ook een ijzeren besef van goed en kwaad, en dus ook van wat goed of fout is in het politiewerk. Voordat hij op tv en het witte doek verscheen was Cahit vaak in het theater te zien. Wij kennen hem natuurlijk allemaal als Selattin Ates, de maat van Ben Vanneste (Axel Daeseleire) in 'Flikken'.

Lucas Visbeen (Rik Launspach) is de intrigant van het team: 100% einzelgnger, 0% solidair. Hij wil slagen en scoren. Hij is scherpschutter en intellectueel, maar ook tangodanser en homo, al verzwijgt hij dat laatste liever. Maar nog meer zwijgt hij over zijn verleden. En dat zal zich tegen hem keren. Rik Launspach was duiker Brenneman in 'Windkracht 10', maar schitterde ook in 'Oeroeg', 'De Partizanen' en 'In Naam Van De Koningin'. Hij was ook te zien in 'Meiden van De Wit' en 'Suske en Wiske'.

Evert Beukering (Peter Faber) is een wat zeurderig type, een Amsterdammer in hart en nieren, met originele Amsterdamse humor, oftewel: grappig verwoord chagrijn. Evert is een degelijke maar ouderwetse speurder. Hij werkt graag samen met Altan. Peter Faber speelde in tal van Nederlandse films en series, van 'Keetje Tippel' over 'Max Havelaar' en 'Dokter Vlimmen' tot 'Flodder' en 'Windkracht 10'.

Jeroen van Veen (Johnny de Mol) is een idealistische politieman, met een groot
verantwoordelijkheidsgevoel voor zijn gezin (hij is een jong gescheiden duovader) n zijn collega's. Johnny is de zoon van John de Mol en Willeke Alberti, en de neef van Linda de Mol. Hij was onder meer te zien in 'Vet Hard', 'Erik Of Het Kleine Insectenboek' en in de series 'Russen', 'Spangen' en 'Costa'.

Sylvester Daals (Tygo Gernandt) is de 'Dirty Harry' van de afdeling. Vrolijk van nature, maar niet altijd even slim en behept met nogal wat vooroordelen, onder andere over zijn gekleurde medemens. Al vindt hij zijn gekleurde collega's dan weer fantastische 'gozers'. Tygo Gernandt won twee keer een Gouden Kalf: voor zijn hoofdrol in 'Van God Los' en voor zijn bijrol in 'Het Schnitzelparadijs'. Hij speelde ook mee in 'Goede Tijden, Slechte Tijden', '12 Steden, 13 Ongelukken' en 'Voor Hete Vuren'.

Helga Kuiper (Rian Gerritsen) is zo'n beetje de moeder van het team. Ze is een bescheiden agente die eigenlijk veel meer in haar mars heeft. Thuis zorgt ze voor haar drie kinderen en haar werkloze en uitgebluste man. Rian Gerritsen speelde veel op het toneel, maar was ook te zien in 'Bitches', 'Keyzer & De Boer Advocaten' en 'Spangen'.

Teun Gerards (Victor Brands, 'Onderweg naar Morgen', 'Westenwind', 'Blauw-Blauw', 'Goudkust') is de calvinist van de afdeling. Teun komt uit een zwaar christelijk milieu. Zijn motto is: het leven is niet gemakkelijk, en zo hoort het ook. Plezier is verdacht en de wereld deugt niet. Toch is Teun een goede collega, trouw en betrouwbaar, attent en meestal goed gehumeurd.

Leona Savonet (Joy Wielkens) is bloedmooi, maar ongenaakbaar. Haar vader komt van Curaao, haar moeder uit de Haagse achterbuurt. Ze kan er erg vrouwelijk uitzien, maar ze kan ook kickboksen als de beste. Ze heeft af en toe een lover maar de meeste mannen zijn te 'licht' voor haar. Leona Savonet stond al een paar keer op de planken, maar 'Van Speijk' was haar televisiedebuut.

Romano Hartseer (Quintis Ristie) is de vrolijke 'grote' man van het bureau. Hij is van Surinaamse afkomst en kan met iedereen goed opschieten. Dat is zijn grote kracht. Hij ligt onder de plak van zijn humeurige oude moeder en is diepgelovig. Quintis Ristie werd vooral bekend met zijn vaste rubriek in het amusementsprogramma 'Raymann Is Laat' van Jrgen Raymann.

Tina Zonderland (Loes Haverkort, 'Sprookjes', 'Eilandgasten', 'Spoorloos Verdwenen') is het kleine eigenwijze zusje van iedereen op het bureau. Tina is nog niet zolang bij de politie. Ze hanteert soms haar eigen logica, tot wanhoop van ervaren collega's als Teun, Romano of Evert.

Verder zijn er ook nog Tara El Hamchaoui (Mimi Ferrer, 'Costa', 'Onderweg naar Morgen'), een sluwe en opportunistische allochtone politica die het de politiemensen erg lastig maakt; Prem Radhakishun, een knappe en eigenwijze Hindoestaanse advocaat die net als Tara de politie het vuur vaak aan de schenen legt; en Jules 'de la Tourette' (Ad van Kempen), vuilnisman en informant die zijn bijnaam niet gestolen heeft.

In de eerste aflevering (5 september) slaat de vlam in de pan wanneer een boze taxichauffeur de piano van zijn Marokkaanse buren vernielt. Het politieteam moet alle zeilen bijzetten, vooral ook wanneer de Marokkaanse politica Tara El Hamchaoui een van de agenten beschuldigt van een racistische moord.

'Van Speijk' wordt geproduceerd door Eyeworks. In Nederland haalde de serie hoge cijfers (gemiddeld 900.000). De Nederlandse pers was erg lovend over Van Speijk. Het NRC Handelsblad schreef: 'Pollo de Pimentel (de regisseur) lijkt met 'Van Speijk' de beste Nederlandse politieserie aller tijden te gaan maken. Alles is goed aan 'Van Speijk''. De Telegraaf had het over 'een cast om je vingers bij af te likken en spetterende actie die smaakt naar meer' en concludeerde: ''Baantjer, eat your heart out'. Het Algemeen Dagblad vond Van Speijk een 'niet te missen, kwalitatief hoogstaande serie; spannend en
meeslepend'.

En biedt de kijker voortaan de keuze om Nederlandse series te bekijken mt of zonder ondertitels. Wie 'Van Speijk' wil volgen mt ondertiteling, kan daarvoor terecht op Teletekstpagina 888.

'Van Speijk', vanaf woensdag 5 september om 20.40 uur op En.

Persbericht En
Meer artikels over En

DOSSIER: Het najaar van 2007

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Uit de Kleren' (foto: VTM 2 - © DPG Media 2021)

Aan de hand van opdrachten en vragen via een scherm leren de kandidaten in 30 minuten elkaar beter kennen. Zullen ze na dat half uur hun kleren weer aantrekken of blijven ze nog wat langer in bed om elkaar nog wat beter te leren kennen? De eerste duo's zijn Tori & Niels, Athita & Dean en Angelo en Femke.

'Uit de Kleren', om 21.45 uur bij VTM.

Dossiers