EK 2008 vanaf 7 juni live en integraal op VT4

woensdag 7 mei 2008

Vanaf 7 juni treden de beste ploegen van Europa in de arena om uit te maken wie de titel van Europees Kampioen verdient. Oostenrijk en Zwitserland ontvangen 16 landenteams in 8 verschillende steden. In 19 speeldagen wordt uitgemaakt wie de opvolger van Griekenland wordt, met als hoogtepunt de finale in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen op 29 juni.

V


oetbal op VT4 is bijna even oud als VT4 zelf. Twee maanden na de start bracht VT4 de eerste match op antenne. Met het steengoed voetbalprogramma  'Premier League' zette VT4 zich nog meer op de voetbalkaart.

De jongste jaren brengt VT4 vooral de wedstrijden in de voorrondes van de Champions League en de uitwedstrijden van de Belgische ploegen in de Uefa Cup. Bovendien bracht VT4 als eerste de Confederations Cup. De uitwedstrijden van de Rode Duivels worden al een hele tijd getoond.

In 2006 werkte VT4 samen met de VMMa voor de verslaggeving van het WK 2006. Vanuit Rullingen verzorgde Carl Huybrechts met zijn team de helft van de wedstrijden.

Het hart voor sport in het algemeen heeft altijd al geklopt bij VT4. Wat begon als een docusoap over veldrijden groeide enkele jaren later uit tot het verwerven van de uitzendrechten van acht LIVE wedstrijden Superprestige Veldrijden, waarvan 1 in complete duisternis.

Nu verslaat VT4 het EK 2008 voor het eerst LIVE en integraal op eigen kracht. Onze voetbalredactie is klaar voor 31 voetbalthrillers.

  • Locatie: onze studio staat opgesteld in het hart van Zwitserland: De hele ploeg opereert vanuit het pittoreske Wengen.
  • Inhoudelijke kracht: De ervaren Carl Huybrechts wordt bijgestaan door vier commentatoren (Gui Polspoel, Luc Van Doorslaer, Bram Lambert en Wilfried Mostinckx), zes co-commentatoren (Eddy Snelders, Marc Degryse, Glen De Boeck, Frank Vercauteren, Aad de Mos en Bob Peeters) en drie vaste analisten (Johan Boskamp, Günther Schepens en Emilio Ferrera).
  • Haarscherpe beeld- en geluidskwaliteit: voor het eerst wordt aan een breed publiek een kampioenschap aangeboden in HD en in Dolby Surround 5.1..

Voor wie het nog niet duidelijk was: VT4 houdt (steeds meer) van sport.

De Locatie: LIVE vanuit het Zwitserse Wengen
Het hele VT4-team volgt het tornooi letterlijk en figuurlijk op de voet. In het hart van de Zwitsere Alpen ligt het pittoreske vakantie-oord Wengen. De VT4 sportstudio wordt opgebouwd op het terras van het schitterende Regina-hotel, dat uitkijkt op de Jungfrau en andere Zwitsere toppen.

Het sinds 1893 autovrije Wengen ligt op 1274 meter en is enkel te bereiken met de Wengernalpbahn vanuit het 400 meter lager gelegen Lauterbrunnental. Het gezellige ansichtkaartendorp met hotels uit het belle epoque tijdperk, ligt op een tegen de wind beschut zonneterras aan de voet van de Jungfrau en vlakbij de wereldberoemde Eiger-noordwand.

Omkadering
Van 7 tot 18 juni zijn er dagelijks twee wedstrijden voorzien. Vanaf 19 juni starten de kwartfinales en is er 1 match per dag. Met frisse Zwitserse berglucht in de longen, met uitzicht op de Alpen, en geflankeerd door kenners analyseert Carl Huybrechts elke match van het tornooi.

De redactionale kracht van SBS Belgium is ook sterker geworden dankzij de samenwerking met partners uit de Pro Sieben Sat1-groep. Beelden van trainingen en interviews zullen met elkaar uitgewisseld worden. Zo zal VT4 al spelers kunnen interviewen rechtstreeks na de wedstrijd. Voor de matchen van Nederland rekent de redactie daarbij op de interviewkracht van Hans Kraaij junior van SBS Nederland. Hij volgt al jaren het Nederlandse elftal op de voet en hij zal dat ook voor VT4 blijven doen op het EK.

De allereerste voetbalwedstrijd van VT4 werd becommentarieerd door de legendarische Rik De Saedeleer. Ook nu is Rik van de partij. Tijdens de voorrondes geeft hij een vooruitblik en schat hij van de verschillende landen de kansen in om zich te plaatsen voor de volgende ronde. Wat is zijn deskundig oordeel en algemene indruk van de groep. Rik zal ook vlak voor de kwartfinales en de finale zijn oordeel vellen over de ploegen.

's Avonds zorgen heel wat gasten voor een perfecte aanvulling op het voetbalgedruis van deze heren waaronder vaste gast Goedele Liekens.

VT4 elftal

Presentatie: Carl Huybrechts

Carl Huybrechts kent voetbal door en door.  Hij neemt de komende weken voetbalminnend Vlaanderen op sleeptouw. Hij is omringd door de beste commentatoren, co-commentatoren en analisten van het moment. Ook ontvangt hij verschillende boeiende gasten die allemaal hun hart aan voetbal hebben verloren.


Commentatoren

Gui Polspoel
Gui voorziet negen matchen van commentaar, waaronder de openingsmatch en de finale.
Gui is sinds 1994 sportcommentator bij het vroegere Canal+, vandaag de dag beter bekend als Prime.

Bram Lambert
Bram is in september 2000 rechtstreeks van de schoolbanken naar het toenmalige Canal+ (en het latere Prime) verscheept. De voorbije acht jaren was hij actief op de sportredactie. Op het WK 2006 zorgde hij voor de omkadering van de namiddag- en vooravondmatchen en presenteerde hij samen met Carl Huybrechts vanuit Rullingen. Ook deze keer neemt hij de eerste matchen van de dag voor zijn rekening, maar dan als commentator van 6 voorrondes en één kwartfinale. Tijdens de rest van het tornooi maakt hij reportages over wat er leeft op en naast de grasmat.

Wilfried Mostinckx
Wilfried begint aan zijn vierde Europees Kampioenschap voetbal, zijn eerste als commentator. Het eerste EK dat hij volgde was dat in Zweden in '92. Hij heeft er ook al vier WK's opzitten, waarvan één als commentator (Duitsland 2006 voor Kanaal 2, met ondermeer de openingsmatch). WM werkte 10 jaar voor de sportredactie van de Radio (waarvoor hij ondermeer de finale van het WK '94 tussen Brazilië en Italië versloeg). Daarna werkt hij 10 jaar voor de Sportredactie van de vmma. Hij becommentarieerde tal van wedstrijden uit de Belgische competitie, de Belgische beker, Europese wedstrijden en wedstrijden van de Rode Duivels. Het voorbije anderhalf jaar was hij te horen als commentator bij Prime en schreef hij interviews met voetballers voor Humo.

Luc Van Doorslaer
Euro 2008 is het zesde EK of WK op rij voor Luc. Ervaring deed hij op bij de VRT waar hij de Rode Duivels van dichtbij volgde tijdens het WK '98 in Frankrijk, Euro 2000 (BE/NL), WK 2002 (Japan/Korea), Euro 2004 in Portugal. Om zich meer te kunnen toeleggen op het internationale voetbal, is hij in 2005 overgestapt naar VT4/Prime. Op dit EK voorziet hij 8 wedstrijden van commentaar waaronder 1 kwartfinale en 1 halve finale.

Co-commentatoren

Eddy Snelders
Eddy was speler bij verschillende Belgische clubs: Antwerp, Lokeren, Lierse, Standard… Toen hij zijn voetbalschoenen aan de haak hing, startte Eddy als assistent Bondscoach onder Leekens en Anthuenis. Nu is hij analist en commentator bij wedstrijden in binnen- en buitenlandse competities. Bij het WK twee jaar geleden zorgde hij voor co-commentaar en voor analyse in de studio. Ook nu voorziet hij verschillende wedstrijden van co-commentaar, waaronder een halve finale en de finale.

Marc Degryse
Vijf keer kampioen van België, een keer in Nederland, één Gouden schoen en vier keer profvoetballer van het jaar. Hij speelde bij de twee topclubs van België, trok naar de premier league bij Sheffield Wednesday en ook de Nederlandse competitie kent geen geheimen voor hem na zijn avontuur bij PSV. Degryse speelde 63 interlands en trad aan op twee WK's. Na zijn voetbalcarrière was hij sportleider bij Club Brugge. Vandaag is hij een gerespecteerd voetbalanalist bij Sporza. Voor het EK zal hij co-commentaar leveren en ook regelmatig aantreden als studiogast.

Glen De Boeck
Glen De Boeck debuteerde in eerste klasse bij KV Mechelen. In 1995 stapte hij over naar Anderlecht waar hij 10 jaar zou spelen. Door aanhoudend blessureleed moest hij zijn succesvolle carrière beëindigen op 33-jarige leeftijd. Hij bleef bij Anderlecht als assistent-coach van Frank Vercauteren. Bij Cercle Brugge kon hij direct als hoofdtrainer aan de slag, waar hij nu een heel succesvol seizoen afsluit. De Boeck speelde 36 interlands. Hij is een graag geziene analist in de VT4 voetbalstudio. Op dit EK levert hij co-commentaar bij verschillende wedstrijden.

Frank Vercauteren
Frank Vercauteren speelde jarenlang bij Anderlecht, waar hij vier keer landskampioen werd, en tweemaal de Belgische Beker won. Na 3 jaar bij het Franse Nantes keerde hij terug naar België en sloot hij zijn carrière af bij RWDM. In 2005 werd hij trainer van Anderlecht. Vandaag is hij in de running om assistent bondscoach van René Vandereycken te worden. In 1983 won hij de Gouden Schoen. 63 keer werd hij geselecteerd bij de Rode Duivels. Hij speelde mee op het magische WK van 1986 in Mexico.

Aad de Mos
Voetbaltrainer Aad de Mos begon zijn carrière bij Ajax waarmee hij twee keer landskampioen speelde. Na zijn afscheid bij Ajax trok de Mos naar de toenmalige topclub KV Mechelen waarmee hij ook de landstitel won. Ook was hij trainers van topclubs als Anderlecht, Standard, PSV Eindhoven... Momenteel is hij trainer van de Nederlandse ploeg Vitesse. De Mos was al regelmatig te zien als analist bij Sporza, NOS en VT4. Nu levert hij co-commentaar bij minimum twee wedstrijden van de ploeg waar hij zijn hart aan verloren heeft: Oranje.

Bob Peeters
Bob Peeters begon zijn profcarrière in zijn geboorteplaats bij SK Lierse, waar hij tot 1997 speelde en een titel vierde. Daarna speelde hij in Nederland voor zowel Roda JC als Vitesse. Na een tussenstop bij het Engelse Millwall trok Peeters naar KRC Genk. Vandaag speelt hij terug bij zijn eerste ploeg: Lierse. Tijdens het EK 2000 ging Bob aan de slag als sportjournalist. Hij is intussen een vaste waarde in omkadering van voetbal. Nu levert hij voor het eerst co-commentaar voor televisie.

Analisten

Johan Boskamp
Als speler verdiende Johan Boskamp zijn strepen bij Feyenoord maar toch vooral bij RWD Molenbeek. Het leverde hem in 1975 een gouden schoen op. Hij was de eerste niet Belgische speler die deze eer te beurt viel. Ook als trainer bouwde Boskamp een succesvolle carrière uit. Hij loodste RSC Anderlecht driemaal naar de titel in eerste klasse. Hij veroverde met datzelfde Anderlecht ook 1 maal de beker. Hetzelfde deed hij met Genk. Ook in het buitenland liet Boskamp zich allerminst onbetuigd. Hij trainde de nationale ploeg van Georgië en ook de internationals van de golfstaat Koeweit voorzag hij van zijn deskundige leiding. Dit jaar maakte Boskamp zijn rentrée in de Belgische eerste klasse. Hij wist Dender te behoeden van een terugkeer naar tweede klasse. Boskamp is natuurlijk ook bekend als trainer van FC Nerds, het succesprogramma op VT4.

Gunther Schepens
Gunther Schepens werkt momenteel als jeugdcoördinator bij A.A. Gent. De linksbuiten sloot zijn carrière door blessureleed noodgedwongen af bij het Oostenrijkse Casino Bregenz, na ook nog gespeeld te hebben bij A.A. Gent, Standard en Karlsruhe.

Emilio Ferrera
Emilio Ferrera kan als geen ander een team ontleden en de match lezen. Door zijn Spaanse afkomst is hij uitstekend geplaatst om de wedstrijden van Spanje te analyseren. Hij heeft ook nog de Griekse ploeg Xanthi getraind, en kent de Griekse competitie door en door.

Haarscherpe beeld en klank

Niet alleen de inhoudelijke kwaliteit is van belang voor VT4, ook visueel en auditief willen we onze kijkers verwennen. Om deze reden wordt voor het eerst aan een breed publiek een kampioenschap aangeboden in HD en in Dolby Surround 5.1.. Haal dus het hele stadion bij jou in de huiskamer.

Alle wedstrijden van Euro 2008 worden door VT4 aan Telenet in SD en exclusief ook in HD aangeboden. Voor deze HD Feed wordt voor de duur van Euro 2008 een afzonderlijk kanaal opgericht: VT4 HD. Haarscherpe beeldkwaliteit en piekfijn geluid.

DOSSIER: Euro 2008 (VT4)

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Chaussée d'Amour' (foto: © TELENET/Vier 2018)

Ludo en Sam ontdekken nieuwe aanwijzingen over wie er twintig jaar geleden betrokken was bij de moord op Allaire. Sylvia en Jérôme kunnen het steeds beter met elkaar vinden en plannen een etentje. Willy doet ondertussen zaken met een Albanese pooier.

'Chaussée d'Amour', om 22.40 uur op VIER.

Dossiers