Digitale televisie ontwikkelt eigen kijkcijfersysteem

woensdag 28 mei 2008

Moeten de bijna n miljoen digitale kijkers ook niet vertegenwoordigd worden in de kijkcijfers? Digitale televisiedistribiteurs Telenet IDTV en Belgacom TV vinden van wel en daarom zetten ze een eerste stap: er wordt gewerkt aan een eigen meetsysteem voor digitale kijkcijfers.

E


en startdatum voor dit systeem is nog niet bekend gemaakt en evenmin is bekend of er zal worden samengewerkt met het CIM (Centrum voor Informatie over de Media). Momenteel wordt er door het CIM een steekproef afgenomen bij een duizendtal televisiekijkers. Als de digitale televisiedistribiteurs het exacte kijkgedrag van hun miljoen gezamelijke kijkers, zou dit een exacter resultaat moeten opleveren dan de meer beperkte steekproef van het CIM.

Technisch gezien is het een perfect in de realiteit om te zetten systeem, want kijker en aanbieder wisselen signalen uit met elkaar via de digitale settopbox.

Anouk Mertens van Prime, een betaalkanaal voor de digitale Telenetkijkers, licht toe: 'De vraag voor een digitaal kijkcijfersysteem komt er vanuit de omroepen n de adverteerders. We weten niet wanneer het wordt gentroduceerd, want ook Belgacom en het CIM zelf zijn betrokken partijen, maar als het er komt, kunnen we ook de kleinere omroepen met juistere cijfers bedienen.'

Bron: Gazet Van Antwerpen

DOSSIER: Digitale televisie in Vlaanderen

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Canvas logo

'American Pie' van Don McLean was zonder twijfel een van de meest kenmerkende singer-songwriter-lp's van 1971. De plaat, met als absolute hoogtepunten het titelnummer en 'Vincent', McLeans ontroerend huldebetoon aan Vincent Van Gogh, is een klassieker in het folkrockgenre. Don McLean zelf vertelt over de impact die het album destijds had op de babyboomgeneratie, maar ook over de relevantie ervan, tot op de dag van vandaag. Ook producer Ed Freeman en muzikant Jake Bugg komen aan het woord en we krijgen unieke beelden te zien van George Michael die het nummer 'The Grave' brengt.

'Classic Albums', om 22.45 uur op Canvas.

Dossiers