Digitale televisie ontwikkelt eigen kijkcijfersysteem

woensdag 28 mei 2008

Moeten de bijna één miljoen digitale kijkers ook niet vertegenwoordigd worden in de kijkcijfers? Digitale televisiedistribiteurs Telenet IDTV en Belgacom TV vinden van wel en daarom zetten ze een eerste stap: er wordt gewerkt aan een eigen meetsysteem voor digitale kijkcijfers.

E


en startdatum voor dit systeem is nog niet bekend gemaakt en evenmin is bekend of er zal worden samengewerkt met het CIM (Centrum voor Informatie over de Media). Momenteel wordt er door het CIM een steekproef afgenomen bij een duizendtal televisiekijkers. Als de digitale televisiedistribiteurs het exacte kijkgedrag van hun miljoen gezamelijke kijkers, zou dit een exacter resultaat moeten opleveren dan de meer beperkte steekproef van het CIM.

Technisch gezien is het een perfect in de realiteit om te zetten systeem, want kijker en aanbieder wisselen signalen uit met elkaar via de digitale settopbox.

Anouk Mertens van Prime, een betaalkanaal voor de digitale Telenetkijkers, licht toe: 'De vraag voor een digitaal kijkcijfersysteem komt er vanuit de omroepen én de adverteerders. We weten niet wanneer het wordt geïntroduceerd, want ook Belgacom en het CIM zelf zijn betrokken partijen, maar als het er komt, kunnen we ook de kleinere omroepen met juistere cijfers bedienen.'

Bron: Gazet Van Antwerpen

DOSSIER: Digitale televisie in Vlaanderen

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Midsomer Murders' (foto: Eén -  © VRT 2019)

Rechercheur Barnaby krijgt tijdens de plaatselijke danswedstrijd bezoek van zijn vader, een verwoed stijldansliefhebber. Als een journaliste dood in haar huis wordt aangetroffen, openen Barnaby en Winter het onderzoek dat hen naar de duistere praktijken achter de elegante façade van de stijldanswereld leidt. Daarbij krijgen ze te maken met een ernstig zieke magnaat, een Afghanistanveteraan en een ambitieuze dochter.

'Midsomer Murders', om 20.40 uur op Eén.

Dossiers