Dagelijks cultuurjournaal op EXQI Culture vanaf donderdag

woensdag 30 september 2009

Vanaf donderdag 1 oktober 2009 zal het eerste dagelijkse cultuurjournaal op televisie te zien zijn op de zenders EXQI Intro en EXQI Culture. Elke weekdag, van maandag tot en met vrijdag, wordt het belangrijkste culturele nieuws gebundeld in een vijftien minuten durend cultuurjournaal. Er is dagelijks een nieuwe uitzending, om 18u30 zowel op EXQI Intro als op EXQI Culture.

Het

culturele aanbod in Vlaanderen en Wallonië is groot, heel groot. De missie van het 'Cultuurjournaal' is dat aanbod te structureren en de kijker als het ware te gidsen doorheen het uitgebreide culturele veld. Met een mix van reportages, studiogesprekken en een dagelijkse agenda wil het 'Cultuurjournaal' een 'gids in goesting' zijn, die cultuur bekijkt in de ruime zin. Er wordt uitgebreid aandacht besteed aan muziek, podiumkunsten, literatuur en film, maar ook aan andere cultuurvormen zoals erfgoed, mode, architectuur of design. Het 'Cultuurjournaal' wordt gepresenteerd door journaliste en voormalig Kanaal Z-gezicht Valerie Bauwens.

Kenners aan het woord
Het 'Cultuurjournaal' nodigt regelmatig specialisten ter zake uit om bepaalde onderwerpen toe te lichten. Op woensdag is er een vaste filmrubriek, die afwisselend gebracht wordt door filmgezicht Roel Van Bambost en Freddy Sartor, hoofdredacteur van het filmblad Filmmagie. Ook theaterrecensent Roger Arteel zal regelmatig te gast zijn om zijn deskundige visie te geven.

Elke dag kadert één reportage in een reeks, die de hele week loopt. Zo zullen we in de eerste weken evenementen zoals de Dag van de Architectuur, Europalia of de Boekenbeurs in beeld brengen, en staat er ook een reeks over jong talent op stapel.

In de eerste aflevering is Minister van Cultuur Joke Schauvlieghe te gast, en wordt gepeild naar haar plannen en beleidsvisie. Het 'Cultuurjournaal' laat daarbij ook enkele belangrijke spelers uit het veld aan het woord: onder meer kunstenaar Jan Fabre, auteur Tom Naegels, cultuurcriticus Wouter Hillaert en De Standaard-journalist Geert Sels geven hun visie op het cultuurbeleid.

Het 'Cultuurjournaal' is elke dag te bekijken om 18u30 op het analoge kanaal EXQI Intro – de voorloper van de nieuwe zender EXQI Plus – en op de digitale zender EXQI Culture om 18u30. De trailer kan je bekijken op http://www.exqiculture.be/.

DOSSIER: EXQI Plus: de nieuwe zender van Alfacam

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Vitaya logo V3 logo Vitaya V3 logo Vitaya

Lerares Claire is al een tijdje single en helpt met plezier drie vriendinnen met het organiseren van hun huwelijk, die alle drie in dezelfde maand plaatsvinden. Ze heeft het dan ook erg druk en geeft bovendien een zomerstage op Blue Island. Het is dan dat ze Tom leert kennen, de kapitein die haar en de leerlingen naar het eiland moet brengen met zijn boot.

'Sailing Into Love', om 20.40 uur op Vitaya.

Dossiers